skip to Main Content
Kyllin Hyvä Koronavalmius

Kyllin Hyvä Koronavalmius

Share with your friends


Submit

”Ei taas tätä koronalätinää”, ajattelet sinä. Korona sitä korona tätä, poikkeustilat, työmarkkinaetujärjestöt ja hengityssuojaimet. Aihe alkaa tulla jo korvista ulos itse kullakin, myös allekirjoittaneella. 

Mutta. Halusit tai et, koronavirus vaikuttaa meihin korkeakouluopiskelijoihin, ja kovaa vaikuttaakin. Esimerkiksi meistä kyltereistä, kauppatieteiden opiskelijoista, 58% kertoo koronan vaikuttaneen sovittuihin kesätöihin. Ja koska terminologia ja eri instituutiot saattavat tehdä nopeista tilannemuutoksista vaikeita ymmärtää, päätin minä ottaa läppärini syliin ja mallintaa kolme rautalankaskenaariota siitä, mitä tässä nyt tapahtuu.

Skenaario 1: Sinulla on (kesä)työpaikka – vieläkin.

Ahkera työnhakurumba tuotti tulosta – tai sitten onnistuit kertalaakista. Oli miten oli, työpaikka on hanskassa, nimi on paperissa ja ensimmäinen työpäivä kalenterissa. Koronakaan ei ole kyseisen firman bisneksiä kaatanut, ja tulevaisuutesi näyttää oikein auvoiselta! 

Toimintaohje: Mikäli siitä sopimuksestasi löytyy koeaika, voi olla fiksua soitella työpaikalle ja varmistaa, että töitä vielä on. Huhtikuisen lakimuutoksen myötä myös määräaikaisen työsopimuksen voi purkaa koeajalla tuotannollis-taloudellisista syistä, ja tämä lakimuutos on voimassa kesäkuun loppuun asti. Ole siis aktiivinen, mutta älä neuroottinen tai ärsyttävä. Koeaikapurkua ei voi tehdä ennen työn alkamista, mutta onko mitään kurjempaa kuin saada potkut ensimmäisenä työpäivänä?

Skenaario 2: Sinut lomautettiin

Tehokkaan opiskelun (ja opiskelijaelämän) yhteydessä olet onnistunut työskentelemään 18 tuntia viikossa – kaupan kassalla, urheiluseurassa tai vaikka niissä iki-ihanissa oman alan töissä. Mutta niin tuli korona ja sinä jouduit lomautetuksi, vaikka oli jo sovittu, että kesällä muuttuisit osa-aikaisesta työntekijästä kokoaikaiseksi kesähessuksi. Hyvästit paremmalle elintasolle, säännöllisille palkkakuiteille sekä arkirytmille. Mitäs nyt?

Toimintaohje: 1. huhtikuuta voimaan tulleen lain myötä TE-toimisto ei tutki enää lomautetun yritystoimintaa tai opintoja. Suomeksi tämä tarkoittaa, että lomautettuna voit jatkaa noppien jahtaamista ilman, että se vaikuttaa tukeesi. Jos ja kun kuulut kassaan, olet oikeutettu ansiosidonnaiseen päivärahaan. Ja mikäli aloitit työssäsi vuoden 2020 puolella ja olit suunnitellut lopettavasi siellä myös tänä vuonna, on onnenpäiväsi: työssäoloehtosi on vähentynyt 26 viikosta kolmeentoista (13), eli tukea pitäisi tulla entistä helpommin. Ole yhteydessä kassaasi! 

Skenaario 3: Ei töitä eikä rahaa. 

Korona on pistänyt koko paketin sekaisin: kesätöitä ei ole, tai ne ovat menneet alta. Työpaikkoja ei aukea enää, etkä päässyt edes marjoja poimimaan. Kirjastot ja labrat pysyvät kiinni, eli tutkinnon kannalta kriittiset kurssitkaan eivät etene, vaikka LUT monia kursseja kesälle tarjoaakin. Tilanne näyttää synkältä, ansioluetteloon tulee kolo, noppia ei tipu ja tilikin näyttää tyhjältä. Vähemmästäkin meinaa iskeä sekä Itku että epätoivo.

Lohdun sana: Irtisanomisia ei saa vieläkään tehdä ennen töiden alkua, eli jos sellaista kohtaat niin ei muuta kuin yhteys liittosi juristeihin. Mitä toimeentuloon tulee, Akava on opiskelijan puolella, ja KELAkin on osoittanut inhimillisyyttä – jep, ihmeiden aika ei ole ohi! 

Toimintaohje: Vaikka pari tukikuukautta ei voi mitenkään korvata koko kesän palkkoja, pienikin apu on parempi kuin ei apua ollenkaan. KELA on luvannut katsoa opintopistemääriä vähän sormien välistä: voit hyvin nostaa koko vuoden ja kesänkin tuet, vaikka noppamäärät jäisivät alhaisimmiksi, sillä tukia ei tulla perimään takaisin. Lisäksi tällä hetkellä keskustellaan mm. opintotukikuukausien lisäämisestä, sekä opintolainan hyvityksen muutoksesta: eihän se ole ok, että menetät lainahyvityksesi jos opinnot tämän koronan vuoksi venyvät. Nämä ovat kuitenkin isompia ja vaikeampia prosesseja, joten niissä hieman kestää. LUT Yliopistossa opiskeleva voi kuitenkin hyvillä mielin halutessaan nostaa tukia sekä vaikka opintolainat kesän kustannuksiin: sekä ekonomit että diplomi-insinöörit tienaavat kyllä lainasummansa takaisin. 

Näin. Siinä olivat kolme yleisintä skenaariota tähän kesään. Korona iski ja kovaa, ja sen seuraukset kestänevät varmasti ensi kesääkin pidemmälle. Mitä tuleekaan vastaan, muista, ettet ole yksin: me opiskelijat olemme samassa veneessä, ja yhdessä meissä on voimaa. 

Muistakaa pitää fyysistä etäisyyttä, henkistä läheisyyttä ja peskää niitä käsiä. 

Kirjoittaja

Aino Juurikkala

Kirjoittaja on 4. vuoden kauppatieteilijä, Kylteriyhdyshenkilö sekä täysin vastuuvapautettu siitä, mikäli artikkelissa annetut toimintaohjeet eivät pidäkään paikkaansa.

Share with your friends


Submit
Back To Top