skip to Main Content
Sisu – Osa Suomalaisten Kansallisidentiteettiä Vai Jotain Muuta?

Sisu – Osa suomalaisten kansallisidentiteettiä vai jotain muuta?

Share with your friends


Submit

Sisu on uusi opintojen suunnitteluun, seurantaan ja hallinnointiin tarkoitettu järjestelmä, joka tulee korvaamaan WebOodin vuoden 2020 aikana. Järjestelmä toimii tavalliseen tapaan LUT-tunnuksilla ja linkki järjestelmään löytyy Uni.lutin yläpalkista. Alkuun jo muistutus siitä, että järjestelmä on vielä rakenteilla, jonka vuoksi voit kohdata pieniä mutkia matkallasi. Ei hätää! Tämän vuoksi järjestelmään siirrytään nyt pikkuhiljaa, jotta se saataisiin syksyksi täyteen iskuun. Ongelmatilanteissa ole yhteydessä: sisuhelp@lut.fi

Miksi Sisuun siirrytään?

Nykyisen järjestelmän (WebOodin) käyttölisenssi loppuu vuoden 2020 lopussa, joten uuden ja paremman järjestelmän käyttöönotto nyt on viisasta. Lisäksi Sisun ottaa käyttöön myös Aalto-yliopisto sekä Jyväskylän, Helsingin ja Tampereen yliopistot. Yhteinen järjestelmä helpottaa toimiessaan mm. kurssien käymistä myös muissa yliopistoissa. 

Miten Sisu sitten eroaa WebOodista?

Sisun toimintaperiaate eroaa aika paljon WebOodista. Järjestelmän perusideana on ensin suunnitella opinnot, sitten toteuttaa. WebOodissa on ollut mahdollista nappailla kurssi sieltä ja toinen täältä, ja päivittää HOPS (henkilökohtainen opintosuunnitelma) vasta valmistumisen kynnyksellä. Tämä ei enää onnistu, vaan HOPSia tullaan jatkossa päivittämään aina kun kursseja haluaa vaihtaa. Järjestelmä on rakennettu siten, että opiskelija voi ilmoittautua vain niille kursseille, jotka ovat henkilökohtaisessa opintosuunnitelmassa. 

Mitä siirtymä vaatii minulta?

Jokaisen ennen syksyä 2019 opintonsa aloittaneen opiskelijan on tehtävä HOPSinsa eli henkilökohtaiset opintosuunnitelmansa Sisuun viimeistään kevään 2020 aikana. Tästä ei kuitenkaan tarvitse suoriutua yksin (vaikka ohjeet ovatkin hyvät), sillä kaikille järjestetään Sisu-työpajoja kevään aikana. Jokaiselle koulutusohjelmalle ja tutkintorakenteelle löytyy omat aikansa, jotka voit tarkistaa unista. Vallitsevan 

COVID-19 pandemian vuoksi kaikki työpajat vedetään etänä Zoomin avulla. 

Ai mikä Zoom? Noh, siihenkin löydät ohjeet Unista oman HOPSin teko aikataulusi kyljestä. HOPSin voit siirtää siis myös itsenäisesti Sisuun, mutta kannattaa kokeilla sitä hieman ennen omaa työpajaa, jolloin voit mahdollisessa ongelmatilanteessa mennä kyselemään apua. Ennen Sisu-HOPSin tekoa oma HOPS kannattaa myös päivittää ensin WebOodissa, jotta sen voi helposti vain kopioida Sisuun. 

Olen valmistumassa pian, tarvitseeko minun enää siirtää tietojani Sisuun?

Sepäs riippuu siitä koska aiot valmistua. Jos valmistut kauppatieteiden maisteriksi tai diplomi-insinööriksi 31.7.2020 mennessä, tämä ei vaadi sinulta toimenpiteitä. 

Kun HOPS on siirretty…

HOPS rakennettu Sisuun, mutta suoritetut opintopisteet näyttävät häränpyllyä. Näin voi todella olla, sillä opintosuorituksia siirretään Sisuun vasta nyt keväällä. Hyväksiluvut siirretään vasta suoritusten jälkeen, joten maltti on valttia myös tällä kertaa. Mikäli huhtikuun loppuun mennessä suorituksia puuttuu vielä, ota yhteyttä Unista löytyvien ohjeiden mukaan. Kesän aikana järjestelmää viilaillaan ja syksyllä 1.8.2020 opintojaksoille ja tentteihin ilmottaudutaankin jo täysin Sisun kautta.

Nyt kun tiedonjanosi Sisua kohtaan on herätelty, kannattaa käydä tsekkaamassa oma HOPS-aikataulu ja muuta ohjeistusta Unista! Sisu matskuihin pääset “IT Opiskelijalle” valikon takaa, tai suoraan tällä linkillä:  https://uni.lut.fi/sisu

Artikkeli on kirjoitettu LTKY:n edunvalvontaja-asiantuntija Tiia Kettusen kanssa.

Kirjoittaja

Iita Hinkkanen

Kirjoittaja on LTKY:n hallituksen korkeakoulupolitiikkavastaava.

Share with your friends


Submit
Back To Top