skip to Main Content
Tykin Vinkit Kesätyöhakuun

Tykin vinkit kesätyöhakuun

Post Series: Tykin suusta
  • 1.Tykin vinkit kesätyöhakuun
Share with your friends


Submit

Tervetuloa lukemaan Tykin suusta -palstaa! Ensimmäisessä osassa käydään läpi ajankohtaista teemaa, eli kesätyönhakua. Tämä nollan opintopisteen kirjekurssi johdattaa sinut vaiheittain mielenkiintoisen työpaikan löytämisestä työsopimuksen allekirjoittamiseen saakka. Lähdetäänpä siis liikkeelle!

Mistä löytää töitä? No netistä. Hakukoneiden algoritmit huolehtivat siitä, että rekrytointi-ilmoituksia satelee silmille, vaikka niitä ei varsinaisesti etsisikään. Perinteisten rekrytointiportaalien ja -sivustojen lisäksi avoimia paikkoja kannattaa katsoa LUTin Urapalveluiden sivuilta. Työpaikkailmoituksia löytää erinomaisesti myös sosiaalisesta mediasta. Facebookissa kannattaa liittyä Työkirja -ryhmään ja LinkedInissä TEKrekry -ryhmään.

Työhakemuksen dokumentit kuntoon. Ohjeita ja malleja työnhaun dokumenttien, eli ansioluettelon ja työhakemuksen tekoon löydät esimerkiksi TEKin Työkirjasta, joka on saatavilla ilmaiseksi mm. TEK Loungesta sekä LTKY:n toimistolta. Lisää työnhakuun liittyvää materiaalia löydät Työkirjan nettisivuilta osoitteesta tektyokirja.fi . Sekä ansioluettelo, eli CV ja työhakemus kannattaa pitää tiiviinä ja sisällöltään oleellisena. Ansioluettelo ei saisi ylittää kahta sivua ja hakemuskirjeen tulisi mahtua sivulle. Lisäksi kannattaa huolella tarkastaa onko rekrytointi-ilmoituksessa annettu dokumenteille muita ohjeita tai enimmäispituuksia. Sekä CV että työhakemus tulee kirjoittaa sillä kielellä, millä työpaikkailmoituskin on, tähän apua saat Työkirjan ja työkirja.fi -sivuston englanninkielisestä materiaalista! Lisäksi asiat listataan aina uusin ensin ja oleellisin ylimmäksi. On hyvä edetä ensin koulutuksesta työkokemukseen ja sitten muuhun osaamiseen sekä luottamustoimiin.

Työkirja 2020

2020 vuoden työkirja

CV muodostaa tiivistelmän sinusta ja se kannattaa aloittaa profiililla / tiivistelmällä, eli kuvauksella sinusta. Profiilin on hyvä kertoa: kuka olet, missä, mitä ja kuinka pitkällä opiskelet, missä työskentelet tällä hetkellä, mikä on tärkeintä osaamistasi ja mikä on tavoitteesi. Tämän jälkeen CV:seen listataan koulutushistoria, työkokemus, kielitaito, muu osaaminen, kuten osaamasi ohjelmointikielet, ohjelmistot ja muu vastaava, suoritetut kurssit ja pätevyydet sekä luottamustoimet. Mikäli CV:seen jää tilaa, myös harrastuksista ja kiinnostuksen kohteista kannattaa kertoa.

Kun kerrot työkokemuksestasi muista selkeästi kirjoittaa työpaikan nimi, tehtävän nimike sekä kuvaus työtehtävistä. Työsuhteen kestoksi riittää tarkkuus aloituskuukausi/aloitusvuosi – lopetuskuukausi/lopetusvuosi. Kuvaile työtehtäviäsi riittävän monipuolisesti käyttäen verbejä tarpeeksi. Saman työnimikkeen alla tehtävät voivat olla hyvin erilaisia eri yrityksissä, joten kuvailemalla mitä teit, millaisia vastuita sinulla oli, keiden kanssa työskentelit, mitä työvälineitä käytit, mitä sinulta vaadittiin tässä työtehtävässä ja missä onnistuit, kerrot rekrytoijalle sinusta ja osaamisestasi riittävästi. Jos kuvaileminen tuntuu haastavalle, ”eikä mieleen tule mitään”, voi verbejä etsiä vaikkapa netistä ja katsoa mallia Työkirjan malli-CV:istä.

Toinen työnhaun perusdokumentti on työhakemus. Työhakemuksen ei tarvitse olla pitkä, kun tekstin ympärille lisää yhteystiedot ja muotoilut, puolikin sivua tekstiä voi riittää. Myös työhakemuksessa ensivaikutelma on tärkein. Rekrytoijalle tulisi käydä ilmi ensimmäisestä kappaleesta esiin tiivistelmä, eli profiili sinusta, kuten CV:ssäkin. Myös työhakemuksen tekoon löytyy lisää vinkkejä ja malleja Työkirjasta sekä työkirja.fi -sivustolta. Muista muuttaa sekä CV että työhakemus PDF-tiedostoiksi ennen lähettämistä.

Valmistaudu työhaastatteluun huolella. Valmistaudu haastatteluun etukäteen ja hyvissä ajoin. Tutustu yritykseen esimerkiksi sosiaalisen median tai nettisivujen kautta ja mieti valmiiksi muutama kysymys kohdeyrityksestä, jo

Työkirjasta löytyy hyviä vinkkejä!

illa osoitat mielenkiintosi yritystä ja avointa työpaikkaa kohtaan. Ole erityisen huolellinen, mikäli haastatteluun pyydetään tuomaan jokin ennakkotehtävä tai vastaava ja muista tehdä se ajoissa. Ota haastatteluun mukaan aiemmat työ- ja koulutodistuksesi ja pukeudu yrityksen tyylin mukaan. Haastatteluun voit valmistautua TEKin Haastis-sovelluksen kautta, joka on ladattavissa sovelluskaupasta. Haastis toimii myös englanniksi, joten voit sillä hyvin harjoitella myös vastaamista englanninkielisiin kysymyksiin. Työhaastattelussa saatetaan kysyä suosittelijoittesi yhteystietoja. Muista kysyä etukäteen lupa voiko henkilöä käyttää suosittelijana, ennen kuin annat hänen yhteystietonsa eteenpäin.

Pari sanaa LinkedInistä. LinkedIn on hakukone, jolla on sosiaalisen median naamion päällä.  Hyvä ja ammatillinen LinkedIn-profiili on etu työnhaussa, joten siihen kannattaa panostaa. LinkedInin kautta löytää mielenkiintoisia työpaikkoja, voi verkostoitua ammatillisessa mielessä, sekä katsella muiden profiileja. Millä koulutuksella tai työkokemuksella mielenkiintoinen henkilö on päätynyt nykyisiin tehtäviinsä? Useiden rekrytointijärjestelmien perustiedot voi myös täyttää suoraan LinkedIn profiilin kautta, joka säästää myös sinun vaivaasi ja aikaa. LinkedIniä ei ota haltuun illassa tai parissa, joten siihen kannattaa varata aikaa. Yksityiskohtaisia ohjeita ja vinkkejä LinkedInin maailmaan pääsyssä ja hyvän profiilin luomisessa löytyy myös tektyökirja.fi -sivulta!

Työnhakijan muistilista. Työnhausta kannattaa tehdä itselle projekti, jolla on selkeä alku, loppu, välitavoitteet ja päätavoite, eli allekirjoitettu ja molempia osapuolia tyydyttävä kirjallinen työsopimus. Välitavoitteita voi olla esimerkiksi, että haet 20 työpaikkaa, saat kutsun kahdeksaan haastatteluun ja näistä neljässä rekrytointiprosessissa pääset eteenpäin. Työnhaku kannattaa myös suunnitella etukäteen ja merkitä kalenteriin ”hae töitä klo 13-15”, kuten mitä tahansa luentoa tai muuta sovittua menoa. Pidä kirjaa haetuista paikoista, rekrytoinnin aikatauluista sekä yhteyshenkilöistä, jolloin pysyt kartalla siitä, minne olet jo hakenut töihin ja osaat odottaa yhteydenottoa. Katso etukäteen TEKin palkkasuositukset opiskelijalle ja vastavalmistuneelle ja pyydä rohkeasti osaamistasi vastaavaa palkkaa.

Tsemppiä työnhakuun!

Kirjoittaja

Noora Rautio

Kirjoittaja on Itä-Suomen Tykki, eli TEKin Opiskelijayhdyshenkilö lappeen Rannassa.

Share with your friends


Submit
Back To Top