skip to Main Content
Teekkarilakin Tarina

Teekkarilakin tarina

Share with your friends


Submit

Teekkarilakki. Esine, joka erottaa teekkarit ihmisistä. Fuksien tavoittelema palkinto fuksivuoden hulluuksista.

Miksi juuri tuo tupsullinen lakki?

Teekkarilakit ovat lähtöisin 1870-luvulta, jolloin polyteknikot päättivät kehittää itselleen päähineen, joka erottuu ylioppilaslakista. Teekkarilakin ulkonäköä on muutettu paljon ja väri onkin vaihtunut mustasta harmaan kautta valkoiseen. Nykyisen ulkoasunsa teekkarilakki sai kuitenkin jo vuonna 1893.

Ulkoasusta keskusteltiin vielä pitkään ja siitä sanottiinkin, että ”erittäinkin tupsu miellyttää naisia”. Perinteisesti tupsullinen naru roikkuu lakin oikealta puolelta. Ulkoasussa on edelleen eroja paikkakuntien välillä ja lakkien perusteella voikin päätellä, missä kyseinen teekkari opiskelee.

Mistä erottaa meidän oman teekkarilakin?

Ylioppilaskunnilla on omia kokardeja, joista Lappeenrannan oman tunnistaa hammaskehän ympäröimästä aalef-kirjaimesta. Lappeenrantalainen teekkarilakki on ainoa seitsenkulmainen ja sisältä LTKY:n värien mukaisesti punamusta. Otaniemen, Tampereen ja Vaasan lakeissa on kuusi kulmaa, turkulaisten lakki on pyöreä ja oululaisten lakki on pisaran muotoinen.

Milloin sitä teekkarilakkia saa sitten käyttää?

Yleisen käytännön mukaan lakin käyttöaika alkaa wappuna ja päättyy syksyllä lakinlaskijaisiin. Eri ylioppilaskunnilla on kuitenkin erilaiset perinteet teekkarilakkien suhteen. Lappeenrannassa perinteenä on wappuaattona kahdeltatoista päivällä lakittaa kurkipatsas, jonka jälkeen vanhempien vuosikurssien opiskelijat saavat laittaa lakkinsa päähän.

Fuksiläystäkkeensä täyttäneet fuksit saavat laittaa teekkarilakkinsa päähän wappuaattona keskiyöllä. Loput fuksit saavat teekkarilakkinsa Flooran päivänä.

Myös poikkeustilanteita löytyy ja LTKY:ltä poikkeuslupia voi pyytää viemällä esimerkiksi alkokuitin takapuolelle kirjoitetun anomuksen LTKY:n pääsihteerille, hallituksen puheenjohtajalle tai kulttuurivastaavalle.

Teekkarilakkeja rakastaen

Teekkarilakit ovat teekkareille todella tärkeitä ja niitä pitääkin merkkiohjesääntöjen mukaan ”vaalia ja hoitaa hellyydellä”. Kulumisen jäljet kuitenkin kuuluvat lakkiin ja pienet tahrat ja repeämät ovatkin muistoja teekkariajoista, joita täytyy vaalia loppuelämänsä.

Kirjoittaja

Oona Tuomisto

Kirjoittaja on LTKY:n tiedottaja ja ylpeä teekkari.

Share with your friends


Submit
Back To Top