skip to Main Content
Turistina Kotikaupungissa

Turistina kotikaupungissa

Share with your friends


Submit

Artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin kanssa.

Olen asunut lappeenrannassa nyt viitisen vuotta, poistuen välillä Helsinkiin töihin. Yksi asia Lappeenrannasta on kuitenkin jäänyt kokematta, turistikohteet. Tähän saatiin onneksi korjaus toissa viikolla.

Mun turisti kierros alkoi linnoitukselta ja Etelä-Karjalan museolta. Tällä hetkellä esillä on kolme näyttelyä, HIISI, Pyhän koiran niemi ja Perusnäyttely Rajalla. Hiisi on yhden huoneen näyttely esihistoriallisista löydöistä ja rakennelmista. Pyhän koiran niemi taas käsittelee Siperialaisten alkuperäiskansojen kulttuuria ja uskomuksia. Sen läpi kävellessä huomasi selkeästi samankaltaisuuksia kulttuurien välillä, peijaiset eläimen kaadon jälkeen, lelut ja ihmisen kyltymätön rakkaus koiria kohtaan. Viimeinen ei ehkä ole oma mielipiteeni, mutta sen kautta monet kansat pääsisivät lähemmäs toisiaan.

Viimeisenä oli vuorossa museon suurin näyttely, Perusnäyttely Rajalla – Kolme karjalaista kaupunkia ja sen ehdoton kohokohta, Viipuri 1939 -pienoismalli. Näyttelyssä esitellään myös Lappeenrannan ja Käkisalmen historiaa. Museossa käyminen on sen arvoista pelkästään tämän näyttelyn ansiosta. Näyttelyä kuvataan museon nettisivuilla seuraavasti:

“Näyttely käsittelee kustakin kaupungista sen keskeisiä vaiheita, jotka ovat usein tuttuja myös kahdessa muussa kaupungissa, sillä kaupunkien vaiheet muistuttavat monessa suhteessa toisiaan. Niiden historiaan on vaikuttanut sijainti rajalla sekä raja-alueille tyypillinen monikulttuurisuus.”  

Näyttelyn Viipuri osiossa on myös audio haastatteluja siellä kasvaneilta ja muita media ratkaisuja. Koko näyttelyyn on laitettu liiketunnistimella toimivia kaijuttimia, joista kuului aikaan sopivia ääniä. Ehdottomasti 8 € (aikuiselle 10 €, lapset veloituksetta) arvoinen kokemus, varsinkin kun samaan hintaan pääsi kiertämään myös Lappeenrannan taidemuseon ja Ratsuväkimuseon tiloja.

Seuraava pysäkki turistikierroksella oli Hiekkalinna, jonka teemana on tänä vuonna 370 vuotias Lappeenranta. Veistoksia on Ryanairin lennoista, kuningatar Kristiinaan ja kaskeamiseen, siis joitain kaikille.

Seuraavana olisi ideaalina päivänä ollut siirtymä Myllysaareen nauttimaan hieman kesästä ja Saimaasta auringonottamisen ja suppailun merkeissä. Suomen kesä oli kuitenkin eri mieltä ja päädyin lopulta kiertelemään IsoKristiinaa ja kun nälkä iski ruokapaikaksi valikoitui Fafas.

Kirjoittaja

Reetta Määttänen

Kirjoittaja työskentelee Alivella.

Share with your friends


Submit
Back To Top