skip to Main Content
40 Vuotta Opiskelijamusiikkiharrastusta LUT:ssa – Lappeenrannan Teknillisen Yliopiston Musiikkiyhdistys TeMu Ry

40 vuotta opiskelijamusiikkiharrastusta LUT:ssa – Lappeenrannan teknillisen yliopiston musiikkiyhdistys TeMu ry

Post Series: Harrastetoimintaa läpi vuosien
Share with your friends


Submit

Teekkareiden musiikkikerho eli tuttavallisemmin TeMu juhli muutama viikko sitten yhdessä uusien ja vanhojen jäsentensä kanssa neljättäkymmenettä toimintavuottaan. Kunniakkaaseen keski-ikään saapumisen kunniaksi voisimme hieman muistella vanhoja (ja nykyistä). Mitä kaikkea on mahtunut musiikin harrastukseen LUT:ssa matkalla 70-luvulta tähän päivään?

Vuonna 2018 aiemmin ylioppilaskunnan alaisena harrastekerhona vuodesta 1978 lähtien toiminut TeMu, yhdessä konemusiikkijaostonsa Techmun kanssa, siirtyi yhdistysaikaan LTKY:n lakkauttaessa kerhosääntönsä, samalla myös kerhon nimi päivittyi Lappeenrannan teknillisen yliopiston musiikkiyhdistys TeMu ry:ksi. Mullistavista hallintomuodon- ja nimenmuutoksista huolimatta TeMu jatkaa nyt mahtipontisempana kuin koskaan ry:nä toimimisen mahdollistamien vapauksien ansiosta ja pitää yllä musiikkitoiminnan pitkiä perinteitä.

Hieman historiaa

TeMu juontaa juurensa vuoteen 1977, jolloin Koneenrakennuskilta teki kyselyn jäsenistönsä harrastuksista. Tuloksista havaittiin suuri musiikinharrastajien keskittymä killassa. Näiden aktiivisten musiikinharrastajien piiristä ja yhteisestä innosta syntyi siis LTKY:n alainen Teekkareiden musiikkikerho vuonna 1978.

Koneenrakennuskilta oli alkutaipaleella kerhon tukena muun muassa rahoittaen kerhon ensimmäisen rumpusetin. Kerhon ensimmäiset treenitilat löytyivät tiedekirjaston alakerrasta väestönsuojasta. Treenikseltä kantautuva taiteilu (kirjaston henkilökunnan mielestä melu) kuitenkin häiritsi suuresti yliopistomestareita ja treeniksen jatkumisesta käytiin jatkuvaa vääntöä. Tähän kuitenkin onneksi saatiin ratkaisu kun Lappeenrannan Ylioppilastalo valmistui vuonna 1994. TeMun treeniksenä ja tukikohtana on siitä lähtien toiminut Ylioppilastalon kellarissa sijaitseva väestösuoja eli tuttavallisemmin Pommari.

TeMun näkyvin tapahtuma on jo yli 20 vuoden ajan Wapun alla järjestettävä Saunayö. Saunayö järjestettiin ensimmäisen kerran SK28:n sisäpihalla vuonna 1990 (ei tosin TeMun toimesta), jolloin nimen mukaisesti tapahtuman ideana oli koko yön saunomismahdollisuus.

TeMu kuitenkin salakavalasti valloitti tapahtuman nimiinsä alkuaikojen pienten keikkojen kasvaessa kokonaiseksi festariksi. Parhaimmillaan ei SK28:n sisäpihalla mahtunut liikkumaan väenpaljoudesta. Tästä lähtien perinteisesti entisellä Fartwall-areenalla järjestetty festivaali jouduttiin siirtämään vuonna 2015 LOAS:n Timpan rakennustyömaan tieltä Ylioppilastalon terassille.

Saunayössä soittaa pääasiallisesti TeMun jäsenten bändejä, mutta myös ulkopuolisia ja parhaimmillaan ulkomaisia bändejäkin on nähty. Saunomisperinteitä ei ole myöskään unohdettu, vaan kampusalueen siirrettävät saunat ja ehkä pari paljuakin kokoontuu festivaalialueelle.

Mitä TeMu sitten nykyään tekee?

Nykypäiväisessä TeMussa ydinosaamiseen ja -palveluihin kuuluu bänditoiminnan fasilitoinnin lisäksi myös äänentoistokaluston ja esiintymistekniikan vuokraaminen. TeMun kalusto onkin käytössä lähes jokaisessa opiskelijatapahtumassa, jossa on jonkinlaista äänentoistoa. Korviahivelevän äänenlaadun takaa 3000 wattia pääteastetehoa, yhteensä 102 tuumaa kaiutinkartiota ja Allen&Heath GLD-80:n monikaistakompressori. Audiovisuaalisen kokemuksen täydentää TeMun kattaus valoja, stroboja ja savukoneita.

Viime vuosikymmenen suurin muutos TeMun osalta tekniikassa on siirtyminen digitaalitekniikkaan äänentoistossa ja ledeihin valoissa. Entisen ruokapöydän kokoisesta analogimikseristä ja viemäriputken paksuisesta kaukokaapelista, puhumattakaan pienen jääkaapin kokoisesta efektiräkistä on siirrytty kosketusnäytölliseen digimikseriin, yhteen CAT5-piuhaan ja digitaaliseen pääteasteeseen. Myöskään valoissa ei tarvita enää 25 ampeerin voimavirtaliittymää, vaan nykyään kaikki pystytään kytkemään vaikka yhteen tavalliseen pistorasiaan. Vaikka roudaus onkin täten helpottunut, ei siitä ole vielä kuitenkaan täysin päästy eroon kun (miksaajan harmiksi) soittajat ovat edelleen ihmisiä ja käyttävät soittimia.

TeMun jäsenten bändejä ja heidän Pommarissa timanttiseksi hiottua soitantaansa kuullaan viihdyttämässä opiskelijakansaa lukuisissa tapahtumissa ympäri vuoden: Cafe Bar G:ssä, vuosijuhlien jatkoilla, Fuksisuunnistuksen jatkobileissä, FinnHitseillä ja lukuisissa muissa karkeloissa, Saunayötä unohtamatta.

Jos olet kiinnostunut bändisoittamisesta, elävästä musiikista, ääni- ja/tai valotekniikasta, elektronisesta musiikista tai tykkäät muuten vaan roudata, tervetuloa TeMun jäseneksi!

Liity nettisivujemme kautta:

http://temu.ltky.fi/

Kirjoittaja

Lassi Lehtisyrjä

Kirjoittaja on Lappeenrannan teknillisen yliopiston musiikkiyhdistys TeMu ry:n hallituksen puheenjohtaja vuonna 2019.
Share with your friends


Submit
Back To Top