skip to Main Content
Teatteria Ihan Norppana

Teatteria ihan norppana

Share with your friends


Submit

Huhtikuussa 12.4.-14.4. Lappeenrantaan rantautuu ensimmäistä kertaa valtakunnallinen Ylioppilasteatterifestivaali, joka tuo mukanaan ympäri Suomen toinen toistaan upeampia ja ilmaisuvoimaisempia teatterielämyksiä Wapun keskelle. ActI saa tänä vuonna ylpeänä olla ensimmäistä kertaa kyseisen festivaalin järjestäjä.

Vuonna 2002 Lappeenrannan ylioppilasteatteri ActI vei näytelmänsä, Aleksis Kiven Yö ja Päivä, Kihlaus, valtakunnalliselle Ylioppilasteatterifestivaalille. Sen jälkeen ActI on vuosittain vienyt esityksensä osaksi Ylioppilasteatteriliitto SYTY ry:n festivaalitapahtumaa.

Festivaalin paikkakunta vaihtuu vuosittain. Lappeenrannasta on lähdetty niin Tampereelle syömään mustaa makkaraa kuin Kuopion torille maistelemaan näytelmien välissä kalakukkoa.

Tämänvuotinen festivaali (12.4.-14.4.) on järjestyksessään 39. SYTY ry:n historiassa. ActI:lle tämä vuosi on erityisen mieleenpainuva, sillä ensimmäistä kertaa ActI pääsee järjestämään festivaalin Lappeenrantaan omille kotikonnuilleen. Mitä tänä vuonna syödään näytelmien katselun välissä? No atomeja ja vetyjä tietenkin!

Mistä Ylioppilasteatterifestivaalissa on kyse?

Ylioppilasteatteriliitto SYTY ry:llä on yhteensä 14 jäsenteatteria ympäri Suomen. Ylioppilasteatterifestivaali on SYTY ry:n vuosittainen tapahtuma, jonka järjestää aina jokin liiton jäsenteattereista talkoohengessä.

Festivaalin ideana on se, että jokainen jäsenteatteri esittää yhden tuottamansa näytelmän. Näytelmän käsikirjoitus voi olla jokin jo olemassa oleva valmis teksti tai teatterin itse kirjoittama teksti.

Festivaalissa on erityisen hienoa ollut esitysten värikäs kirjo, josta jokaiselle katsojalle löytyy kiinnostavaa katsottavaa musikaaleista kantaaottaviin performansseihin. Tyypillistä esityksissä on ollut raikas tekeminen ja uuden kokeileminen.

Festivaalin esitykset ovat kaikille avoimia. Festivaali kerää vuosittain teattereiden ulkopuolisia katsojia sekä satoja ylioppilasteattereiden jäseniä. Festivaali on vuosittain suurin tapahtuma, jossa ylioppilasteattereiden jäsenet kohtaavat toisensa, ja teatterihenkiset ihmiset pääsevät näkemään kätevästi paljon upeita esityksiä yhden viikonlopun aikana.

Millaista ohjelmaa festivaalilla on tarjolla?

Tänä vuonna festivaalilla on sattumalta useissa esityksissä teemana nälkä. Yksi tähän teemaan sopiva esitys on ActI:n oma Leipäjonoballadi-näytelmä. Se esitetään festivaalilla pe 12.4. klo 19 kaupunginteatterissa.

Nälkäteeman lisäksi mukaan mahtuu mm. mustaa huumoria sisältävä Lapin ylioppilasteatterin Aika hauska masennusnäytelmä –esitys ja rikkauden ja rakkauden ympärillä pyörivä Kuopion ylioppilasteatterin Kultainen vasikka –esitys. Festivaalilla pääsee katsomaan myös Studentteatern i Åbo:n toteuttaman Hamlet-näytelmän ruotsiksi esitettynä. Esitystarjonta on siis hyvin monipuolinen ja kiinnostava.

Esityksiä pidetään Nuijamiehessä, Lappeenrannan kaupunginteatterissa, Musiikkiopistolla ja Kehruuhuoneella. Ensimmäiset esitykset pidetään 12.4. illalla ja viimeiset alkavat 14.4. aamupäivällä.

Festivaalissa ei ole kyse vain teatterin katsomisesta ja esittämisestä. Se on tilaisuus kerääntyä yhteen ja pitää hauskaa ympäri Suomen tulevien nuorten ihmisten kanssa. Se on tilaisuus vaihtaa ajatuksia ja oppia uutta. Ainutlaatuinen, jännittävä, nuorekas. Teatteria ihan norppana.

Lisätietoa saat esityksistä ja aikataulusta:
Festarisivut:  www.ylioppilasteatterifestivaali.fi
Facebook-event
Instagram: @ylioppilasteatterifestivaali
Festaritiimi esittäytyy –video

Miten pääsen mukaan ActI:n toimintaan?

ActI:ssa riittää monipuolista tekemistä kaikille halukkaille. ActI:ssa yhdistyy tekemisen meininki ja hauskanpito sopivassa suhteessa. Toimintaan ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita. Tule mukaan sellaisena kuin olet!

Ota rohkeasti yhteyttä acti.ltky.fi kautta.

Kirjoittaja

Heidi Häkkinen

Kirjoittaja on ylioppilasteatteri ActI:n pitkäaikainen jäsen, jota on hänen aktiivisimpien vuosiensa aikana kutsuttu kerhon epäviralliseksi taiteelliseksi johtajaksi.

Share with your friends


Submit
Back To Top