skip to Main Content
Runar Ja Kyllikki Opiskelijan Silmin

Runar ja Kyllikki opiskelijan silmin

Share with your friends


Submit

Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin kanssa.

Vuonna 2019 Lappeenrannan kaupunginteatteri viettää 70-vuotisjuhlaansa. Heidän juhlanäytösensä Runar ja Kyllikki – laulu kielletyistä iloista käsittelee tärkeitä teemoja, jotka pitivät paikkansa silloin ja nyt: alkoholismi, väkivalta, ihmisen oikeus itseensä ja se kaikista tärkein, seksi.

Näytelmän alussa 13- ja 70-vuotiaat Kyllikit esittelevät meille itsensä. Muutaman vuoden kasvettuaan teini-ikäisestä Kyllikistä on tullut kaikkien kyläläisten yhteistä omaisuutta. Hänestä haaveilevat opettaja, kirkkoherra, kauppias, kaikki haluavat hänet omakseen paitsi se, jolta hän haluaisi huomiota. Isälleen hän maksaa äitinsä synneistä.

Runar on aikaansa liian herkkä mies. Isänsä nuorena menettänyt poika pääsee näytelmän alussa ripille, käy armeijan, saa uuden isän ja tulee naisen torjumaksi. Lopulta hän huhuilee siiliä tarjotakseen sille iltamaitoa. Hän on aivan liian tunteellinen aikaansa sekä sukupuoleensa ja lopulta kärsii siitä.

Ensimmäisellä puoliajalla on selvä viesti: SEKSI on aina huono asia. Seksi on vaarallista ja siksi sitä ei kannata harrastaa. Seksiä pitää harrastaa ja jos et, olet vajaa ihminen. Seksiä on hyvä harrastaa puolison kanssa, mutta lopulta kaikki pettävät. Seksin ajatteleminenkin on syntiä, varsinkin jos ajatukset eivät koske vastakkaista sukupuolta.

Näytelmässä on käytetty hyvin sitä, mikä televisiossa viehättää, lähikuvat. Näyttämö on yksinkertainen, yksi rakennelma ja paljon vaatteita, mutta kameroiden käyttö tuo esille ihmisten tunteet paremmin kuin muissa näkemissäni tuotannoissa. Näyttöjen kautta yleisö pystyy reagoimaan hahmojen tuntemaan tuskaan, iloon ja hulluuteen.

Tilan käyttö näytelmässä oli todella ihailtavaa. Samuli Hallan luoma koreografia käytti trapetsi taiteita, lavan syvyyttä ja jopa lavan siipiä hyväkseen. Toisena täytyy antaa kiitosta ohjaaja Sirpa Riutalle, joka sai todella paljon näyttelijöistään irti. Kiitos paljon jokaiseen produktioon osallistuneelle ikimuistoisesta teatteri illasta.

Runar & Kyllikki – laulu kielletyistä iloista on musiikkinäytelmä Lappeenrannan kaupunginteatterin 70-vuotisen historian kunniaksi. Se kutsuu jokaisen mukaan todistamaan ja eläytymään.”

Opiskelijat voivat ostaa lippuja ovelta hintaan 12 € ja ennakkoon hintaan 20 €.

Seuraavat esitykset:
Pe 15.3. klo 19
La 16.3. klo 13
La 16.3. klo 19
Pe 22.3. klo 19
La 23.3. klo 13
La 23.3. klo 19
La 30.3. klo 19

Viimeinen esitys 10.5.2019

https://lprteatteri.fi/fi/Ohjelmisto/Runar–Kyllikki—laulu-kielletyista-iloista

Kirjoittaja

Reetta Määttänen

Kirjoittaja on LTKY:n tiedottaja ja näytelmätaiteen ystävä, joskus on myös saattanut sitä vähän opiskellakkin.

Share with your friends


Submit
Back To Top