skip to Main Content
Armatuurin Historiikki – Energiatekniikan Kilta

Armatuurin historiikki – Energiatekniikan kilta

Post Series: Kiltahistoriikit
Share with your friends


Submit

Yliopiston ainejärjestö on omalla tavallaan melko uniikki toimintaympäristö. Keskimäärin reilun viiden vuoden välein täysin uudistuva jäsenpohja asettaa vanhemmilta perittävän tiedon ”normaalia” yhdistystä hatarammalle pohjalle. Vaikka tätä kirjoittaessani itse kuulun vanhimpiin killan aktiiveihin (olen syntynyt Armatuurin ollessa jo kahdenkymmenen ikävuoden kynnyksellä), jolloin tuntemukseni killasta on opiskelijatovereihini verrattuna laaja. En silti voi väittää tietäväni minua edeltäneestä ajasta kovinkaan paljon. Siksi on välillä hyvä kaivella kiltiksen nurkan mappeja ja selvittää että mitä se Armatuuri on niinä ”vanhoina hyvinä aikoina” oikein puuhannut. Joten tässä siis, hyvät naiset, herrat ja kaikeksi muuksi identifioituvat, on Armatuuri Ry:n historiaa pähkinänkuoressa.

Lappeenrannan teknillisen korkeakoulun perustaminen ja siihen saumattomasti liittyvän tekniikan opetuksen aloitus toivat paikkakunnalle nuoria, joiden silmissä näkyi palo tulevaisuuden energiajärjestelmien kehittämiseksi. Akateemisen osaamisen kehittämisen rinnalle kuitenkin kaivattiin myös vapaa-ajalle jotain yhdistämään näitä nuoria. Ja tästä syntyi vuonna 1973 ensimmäinen ajatus killan perustamisesta, kun illanvieton päätteeksi joukko opiskelijoita löi viisaat (ja perimätiedon mukaan hyvin virvokkeilla sisäisesti voidellut) pääkoppansa yhteen.

Tästä muutamien rohkeiden innovaattorien saamasta myöhäisillan haaveesta alkoi muodostua todellisuutta jo samana vuonna; Voimatekniikan kilta Armatuuri Ry:n säännöt hyväksyttiin ylioppilaskunnan edustajiston kokouksessa joulukuussa 1973 ja kilta katsotaan perustetuksi vuoden 1974 vaihteessa. Tämä tekee Armatuurista yhdessä Kaplaakin ja KRK:n kanssa yhden yliopiston vanhimmista järjestöistä. Suomalaiseen opiskelijakulttuuriin läheisesti kuuluvien haalareiden väriksi valittiin valkoinen. Nimensä kilta sai latinan kilisestä sanasta ”armatu’ra”, joka tarkoittaa ”koneeseen, höyrykattilaan, putkistoon yms. kuuluvia kiinteitä metallivarusteita”, kuten esimerkiksi modernin EPR-ydinreaktorin säätösauvamekanismin oheisessa havainnekuvassa. Fascinating!

Havainne kuva 1

Jäsenistönsä etujen valvomisen ohella kilta alkoi järjestää erilaisia aktiviteetteja, joihin kuuluivat oleellisena osana joskus enemmän ja joskus vähemmän viralliset tutustumisreissut eli excursiot. Jo ensimmäisenä vuonna kolmipäiväinen matka kävi Etelä-Suomen halki pysähtyen kuudessa eri voimalaitoksessa: Kotkan Mussalossa, Helsingin Hanasaaressa, Loviisassa, Inkoossa, Naantalissa sekä Vanajalla. Jo seuraavana vuonna kasvava kansainvälinen järjestö ylitti Suomen valtakunnan rajat reissaten Leningradiin (nykynuoret tuntevat kaupungin nimellä ”Pietari”). Vuonna 1979 vuorossa olivat kansainväliset energiamessut Göteborgissa, 1980 Yhdysvallat ja 1986 Kiina. Viimeisin ulkomaanmatka on tehty keväällä 2013, kohteena silloin oli länsi-Eurooppa. Fuksipalleroisia ollaan alusta saakka perehdytetty excursioiden kulttuuriin ensimmäisenä syksynä järjestettävillä fuksikursioilla, joiden kiintopiste oli 1980-luvulta aina 2000-luvun alkupuolelle saakka Loviisan ydinvoimalaitos. Sittemmin ydinvoimalaitosvierailut ovat vaihtuneet muihin laitoksiin kiristyneiden turvallisuusvaatimusten johdosta.

Armatuurilaisia Sähköpäivillä 1998

Yritysyhteistyö on ollut hyvää lähes koko olemassaolomme ajan; eksursioiden kohteita ei kauaa tarvitse etsiä, haalarimainokset menevät kuin kuumille kiville ja lappeelainen energiateekkari on haluttua tavaraa työmarkkinoilla! Yritysyhteistyön lisäksi Armatuuri on temmeltänyt myös muilla kentillä keräten verkostoa ympärilleen. Tähän verkostoon kuuluvat esimerkiksi Tampereen, pääkaupunkiseudun, Vaasan sekä Oulun vertaiskillat sekä nykyisen Aalto-yliopiston Lämpövoimakerho eli LVK ja Tampereella vaikuttava Exergia. Suhteita ylläpidetään (ja uusia luodaan) esimerkiksi excursioiden sekä vuosijuhlien yhteydessä. Vuosien varrella Armatuuri on kuulunut myös sähköinsinöörikiltojen yhteistyökokouksiin (SYK) sekä sähköpäivien kiertoon, joista ollaan kuitenkin irtauduttu yhä tarkemmin energia-alaan kohdistuneen fokuksen vuoksi. Näiden poistuneiden kiertojen tilalle on kuitenkin saatu vuosittain järjestettävät Energiateekkaripäivät.

Vuosittain opiskelemaan saapuvien määrä on vaihdellut suuresti ennen vakiintumistaan nykyhetken noin kuuteenkymmeneen per vuosikurssi; 80- ja 90-luvuilla aloittajia oli paljon mutta määrä laski huomattavasti sekä sähkö- että ympäristötekniikan irrottua kummankin vuorollaan omaksi koulutushaarakseen. Tämän vuoksi Armatuuri on ollut ainakin yhdellä saralla kiistatta yliopiston aikaansaaviin kilta, sillä huomastamme maailmalle ovat ponnistaneet sekä sähkötekniikan kilta Sätky (1997), ympäristötekniikan kilta Pelletti (2001) sekä viimeisimpänä laskennallisen tekniikan kilta Lateksii (2016). Muuttuneista koulutusjaoista huolimatta Armatuuri on tänäkin päivänä yksi opinahjomme jäsenmäärältään suurimmista killoista.

Valkoisten haalarien rivistöistä on uusien kiltojen ohella nyt jo 45-vuoden ajan pulpahdellut paitsi keskimäärin yksi Armatuuri Ry:n puheenjohtaja vuodessa, myös useita kerhotoiminnassa tai ylioppilaskunnassa kannuksensa ansainneita yksilöitä. Mutta yksilöitä tärkeämpänä, toiminnasta on kummunnut myös vahva ainejärjestö, jonka jäsenen statusta voi kantaa ylpeänä ajasta ja paikasta riippumatta, aina kiltahuoneen sohvalta teollisuuspatruunaksi saakka. Vuoden 2017 jälkeen yhteydenpitoa opiskeluajan kavereihin on voinut jatkaa silloin perustetun Armatuurin Alumnit Ry:n riveissä, johon koulutusohjelmasta valmistuneet diplomi-insinöörit voivat liittyä.

Armatuurin fukseja matkalla kasteeseen 1997.

Vaikka järjestömme täyttää nyt jo kypsät 45-vuotta viisikymppisen LTKY:n alaisuudessa, on tämä toivottavasti vasta alkusoitto kiltamme taipaleelle.

Long live Armatuuri, LTKY sekä ennen kaikkea, Skinnarilan henki.

Kirjoittaja

Arttu Hämäläinen

Kirjoittaja on Armatuurin ex-isäntä, VPJ, PJ sekä vanha henkilö ja nykyinen erittäin vanha henkilö.

Share with your friends


Submit
Back To Top