skip to Main Content
Lateksiin Historiikki – Laskennallisen Tekniikan Ja Analytiikan Kilta

Lateksiin historiikki – Laskennallisen tekniikan ja analytiikan kilta

Post Series: Kiltahistoriikit
Share with your friends


Submit

2016 latelaisen haalarin selkäpuolella ei tarkoita, milloin kyseinen teekkari tai fuksi on opintonsa aloittanut vaan minä vuonna Lateksii on perustettu. Killan historiasta, tai tarkemmin menneistä tapahtumista, asiallisesti kirjoitettu teksti saisi Wikipediassa lopetuksen ”Tämä artikkeli on tynkä”, mutta se ei tarkoita, etteikö menneet kolme vuotta olisi sisältänyt hienoja fuksianpunaisia hetkiä. Lappeenrannan nuorin kilta on ohittanut konttausiän ja noussut horjuen kahdelle jalalle. Matematiikan kauniilla kiellellä ainejärjestön toiminta on aidosti kasvavaa, mikä tarkoittaa, että jokainen otettu askel on edellistä pidemmällä.

Sääntöjen puolesta perustaminen ei saanut ensimmäisellä ajokerralla vihreätä yhdistystoiminnan Viopelta, Patentti- ja rekisterihallitukselta. Kuulemma on hyödyllistä pystyä nimeämään enemmän kuin yksi nimenkirjoittaja, jos sääntöjen mukaan vedenpitävien sopimusten allekirjoittajia tarvitaan kaksi. Perustamisvuodelle oli kolme tavoitetta. Nämä olivat hyvin alkanut kiltatoiminta, oma kiltahuone ja ensimmäiset omat haalarit. Kiltis löytyi Kaplaakin pommisuojan vierestä nelosvaiheesta, niin fuksit kuin Armatuurin tilaamia pinkkihihaisia käyttäneet vanhat saivat haalarinsa ja kiltatoiminta alkoi puheenjohtajan johdolla varapuheenjohtajan korjatessa vauhdin tuomia virheitä. Virhe on kenties turhan rujo sana, happy little accidents sopii paremmin, kuten kiltikselläkin katseltu Bob Ross sanoisi.

Ensimmäinen rankka odottaa vielä itseään, mutta kilta on järjestänyt joka syksy fuksikursion. Uninen perinne on, että aamulla joku fuksi jää kuolaamaan tyynyynsä. KeTeKin kanssa 2016 jaetulla kursiolla opittiin, mikä on vokseli. Tämän lisäksi excun ja firmahenkilön välille roihahti romanssi, joka kantoi hedelmää vielä seuraavana vuonna, kun Lateksiin bussi kurvasi saman yrityksen pihaan ennen Hervannan valloitusta. Viime syksyn kursiolla yö vietettiin musisoimalla Otaniemessä.

Yhden kynttilän vuosijuhlat vietettiin helmikuussa 2017. Huomattavaa tässä vuodessa oli se, että yhä harvemmin mietittiin, miten isä-Armatuuri oli asiat hoitanut ja enemmänkin pohdittiin, miten asiat tehtiin itse viimeksi ja miten siitä voidaan parantaa. Kiltaolympialaisvuosi oli menestys ja tässä menestys tarkoittaa eri asiaa kuin isoimmilla killoilla. Lateksiilla oli tarpeeksi innostettavia liikkujia ja kilta pystyi osallistumaan jokaiseen vuoden lajiin.

Keväällä 2018 hankittu telttasauna oli Lateksiin ensimmäinen isompi asia, mitä ei muilla killoilla ollut. Hankintaan saatiin tukea muun muassa rakastetulta matematiikan luennoitsijalta, LES:n opiskeijoiden kauhulta ja killan toteemieläimeltä, Jouni Sammolta. Sauna oli ensimmäisen kerran pystyssä Wapun saunayönä. Syksyllä killan yritystoiminta otti suuren loikan eteenpäin, kun muutamien yritysten kanssa pidettiin yhteinen saunailta. Tapahtumassa oli tarjolla muun muassa työhaastattelukutsuja.

Alkuvuosina kiltahuoneelle mahtui jokainen halukas ja opiskelijoiden toisiinsa tutustuminen oli hyvin luontevaa yli vuosikurssirajojen. Kiltiksen ylle harmaita pilviä muodosti ala-asteen muuttaminen kampukselle ja mennyttä tilannetta kuvaa hienosti LateDuon sovituksen sanat:

Kun luokat kolmannesta kuudenteen
Muuttavat meidän kerroksiin
Voi emme jäädä vanhaan kiltikseen
Nelosvaiheesen, ees paikoilleen
Minne tarkalleen… käymme sijoilleen

Uusi kiltahuone on hieman edellistä pienempi ja sijaitsee osaston tiloissa. Sinne muutettiin joulukuussa 2017. Kiltiksellä on vähemmän neliöitä kuin millään muulla killalla, mutta vastapainoksi sinne hankittiin suurin tulostin. Kiltiksen viihtyvyyttä aukottomasti mittaava sohvien määrä väheni ja tuoreimpien fuksien saavuttua syksyllä 2018 on opiskelijoita ovella poiskäännyttävä tungos ja ahtaus ollut lähes jokapäiväistä. Tähän ongelmaan on onneksi luvassa ratkaisu.

Yksi tuleva rajapyykki Lateksiille on saada koko kirjo vuosikursseja. Ensi syksynä fuksien ja jonkun oikean numeron vuosikurssin opiskelijoiden joukkoon liittyy n-fuksit. Killan ensimmäinen valmistunut ja alumni on vielä tulevaisuuden horisontissa, vaikkakin alumnivastaava esiintyi toimihenkilönä jo vuonna 2017. Vuoden päästä vuosijuhlaviikolla katsotaan Pikku Kakkosta ja kuunnellaan Kaapon alkutunnaria. Lateksii on sementoinut paikkansa Skinnarilan haalarikansan mielessä viimeistään silloin, kun jonakin Wappuna fuksitehtävissä fuksien laskiessa viimeisiä derivaattojaan NESU-Enklaavin rasti ei ala kysymyksellä, minkä alan opiskelijoilla on fuksianpunaiset haalarit.

Kirjoittaja

Jarno Mikkola

Kirjoittaja on Lateksiin tiedottaja.

Share with your friends


Submit
Back To Top