skip to Main Content
Pelletin Historiikki – Ympäristotekniikan Kilta

Pelletin historiikki – Ympäristotekniikan kilta

Post Series: Kiltahistoriikit
Share with your friends


Submit

Ympäristötekniikan opetus alkoi Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa omana koulutusohjelmanaan vuonna 2000. Tätä ennen ympäristötekniikka on ollut osa energiatekniikan opintoja aina 1990-luvun alusta lähtien. Ympäristötekniikan opiskelijat halusivat alusta alkaen kuitenkin vahvemmin erottua energiatekniikan koulutusohjelmasta ja tekivät yhdessä päätöksen muun muassa omien haalareiden hankkimisesta. Kun päätettiin erottua joukosta omilla haalareilla, niin myös päätös oman killan perustamisesta keväällä 2001 vahvistui. Pelletin perustamiskokous pidettiin 19.3.2001 ja se kokosi Aalef-kabinettiin 12 perustajajäsentä.

Killan nimen valitseminen tuotti paljon ongelmia. Nimeksi haluttiin muista poikkeava iskevä nimi, joka toisi konkreettisesti esille jotain ympäristötekniikkaan liittyvää.  Ehdotuksena oli esimerkiksi ”Flotaatio”, mutta lopulta päädyttiin Pellettiin. Killan alkuperäiseksi väriksi voidaan todeta vaaleanvihreä, mutta vuosien saatossa myös harmaa on vakiinnuttanut asemansa haalareiden myötä.

Haalarin värin pohdinnassa eniten kannatusta saivat muun muassa taivaansininen, vaaleanvihreä, tummansininen, violetti ja ruskea (ruskea oli Simo Hammon ja Ympäristötekniikan professori Esa Marttilan yhteinen ehdotus, joka tiettävästi juursi alkunsa samoihin aikoihin energia- ja ympäristötekniikalla työn alla olleeseen PaKu – paskasta kultaa -projektiin). Vaihtoehtoina oli lopulta taivaansininen, vaaleanvihreä ja grafiitinharmaa. Voiton äänestyksessä vei vihreä, mutta loppujen lopuksi kävi ilmi, ettei haalarifirmalla ollut edes toimittaa halutuista väreissä kuin grafiitinharmaata, joten siihen päädyttiin. Alkuperäinen vihreä on säilynyt kuitenkin killan logossa. Nämä yhdessä muodostavat ainutlaatuisen väriyhdistelmän, jota tuskin löytyy miltään muulta killalta.

Vuosien varrella Pelletin mainoslauseeksi on muodostunut ”maailman parhaaksi”, joka on löytynyt printattuna ymteläisten haalareista aina. Tämä on kuitenkin puhtaasti ympäristötekniikan koulutusohjelman kehittämä, markkinointitutkimuksen pohjalta kehitetty mainoslause vuodelta 2000, jolloin koulutusohjelman mainosmateriaaliin kuului muun muassa tällä sloganilla varustetut, oranssit Hankkija-tyyliset lippikset.

PJ-takin tarina alkoi vuonna 2006 kateudesta siihen, että muiden kiltojen puheenjohtajilla oli niin hienot takit. ”Ei muuta, kun askartelemaan”, totesi Sanni Kontinen, silloinen puheenjohtaja. Jokainen puheenjohtaja tämän jälkeen lienee lisännyt takkiin omat muistonsa. Seuraavana vuonna Liisa Lahti ompeli isot vihreät PJ-kirjaimet takin selustaan ja joku lisäsi myöhemmin anaalitapin ja kortsuja. Myöhemmin anaalitappi on tuntemattomasta syystä katkennut. PJ-takkiin on myös lisätty LTKY:n pinssi, lisää kortsuja sekä kasa tölkkinipsuja. Vuoteen 2009 asti haalarit ovat todellisen grafiitinharmaan sijasta olleet vihreänharmaat. Sen takia syksyllä 2018 killalle päätettiin tehdä uusi PJ-takki, sillä vanha takki ei enää moneen vuoteen ole vastannut kiltamme haalareiden todellista väriä ja oli jo muutenkin hieman reissussa rähjääntynyt.

Pelletti ry:n yksi suurimmista saavutuksista on Ympäristöteekkaripäivien alullepano. Ajatus lähti oikeastaan jälleen harmistuksesta siihen, ettei ympäristöteekkareilla ollut kotelaisten tai titeläisten kokoontumisien kaltaisia Kirkastusjuhlia tai Titeenien Taistoa. Niinpä Tampereen ympäristöteekkareiden vieraillessa Lappeenrannassa vuonna 2005 pellettiläiset ehdottivat heille, että alettaisiin järjestää omia karkeloita. Koska sekä Tampereen että Helsingin teekkarit olivat jo vierailleet lähiaikoina Lappeenrannassa, ensimmäisten Ympäristöteekkaripäivien pitopaikaksi ehdotettiin Tamperetta, jossa ne järjestettiinkin syksyllä 2006. Ensimmäiset Ympäristöteekkaripäivät Lappeenrannassa järjestettiin seuraavana vuonna, joita seurasi Oulu ja Helsinki. Kierto on säilynyt tähän päivään saakka ja Ympäristöteekkaripäivät lukeutuvatkin yhdeksi suosituimmaksi tapahtumaksi Pellettiläisille.

Mieleenpainuvia hetkiä Pelletin historiassa on monia. Vuonna 2007 syksyllä tehtiin fuksikursio, jossa käytiin ensin Etelä-Karjalan jätehuollossa Joutsenossa ja sitten palattiin takaisin Lappeenrannan ohi kohteena Helsinki. Silloinen hallitus kursiomestarinaan Tytti Bruce oli juoninut, että matkalla tehdään jäynä ja sanotaan, että otaniemeläiset ovat ryssineet majoituksen eikä kuskin ole mahdollista ajaa takaisin yöllä ajoseurannan takia, minkä takia ei ole järkeä vain käydä Otaniemessä, vaan kursio perutaan. Jäynä onnistui hyvin, sillä ajettaessa takaisin yliopiston pihaan kaikki olivat jo maansa myyneitä, kunnes kursiovastaavan huutama ”omstart, lisää kursiota, teitä on jäynätty” räjäytti taas pankin. Parhaat kommentit kuultiin fuksivastaavan Pertsan suusta ”menin lankaan, vaikka tiesin, että tää on kusetus”.

Yhteenvetona voi sanoa, että tässä on vain muutama esimerkki siitä, miten värikäs menneisyys kohta täysi-ikäisyyden saavuttavalla Pelletillä on. Varmaa on se, että tulevaisuudessakin toimitaan maailman parhaaksi, paskasta tehdään edelleen kultaa ja harmaat haalarit näkyvät Skinnarilassa vielä pitkään.

Kirjoittaja

Jenni Partti

Kirjoittaja on Pelletti ryn puheenjohtaja.

Share with your friends


Submit
Back To Top