skip to Main Content
Kaplaakin Historiikki – Tuotantotalouden Kilta

Kaplaakin historiikki – Tuotantotalouden kilta

Post Series: Kiltahistoriikit
Share with your friends


Submit

Kaplaaki on yhdistänyt Lappeenrannan tuta-teekkareita jo vuodesta 1974, eli tänä vuonna juhlitaan jo 45-vuotiasta Kaplaakia. Värikäs historia ulottuu kauemmaksi kuin minkään muun LUT-yliopiston ainejärjestön. Yli neljänkymmenen vuoden aikana Kaplaaki on kasvanut yhdeksi suurimmista Pohjoismaiden tuotantotalouden ainejärjestöistä. Kiltaan liittyy nykyisin joka vuosi 70-90 uutta tuotantotalouden opiskelijaa. Kaplaakilaisen tunnistaa tyylikkäistä tummansinisistä haalareista, joissa on oikeassa lahkeessa kolme heijastinraitaa.

Tuotantotalouden osaston killan säännöt hyväksyttiin ensimmäisinä Lappeenrannassa edustajiston kokouksessa 26. marraskuuta 1974, ja Kaplaakin ensimmäinen järjestäytymiskokous pidettiin 31. tammikuuta 1974 opiskelijatalo Parkissa. Alkuvuosien aikana tehtiin Talousinsinööri-esitteitä, excursio Kaukaan tehtaalle sekä järjestettiin porsasjuhlat. Nykyisin Kaplaakin järjestämiä vuosittaisia tapahtumia ovat esimerkiksi fuksiviikkojen SuitUp-baaribileet, monenlaiset sitsit ja työelämään sekä hauskanpitoon liittyvät excursiot. Kerran vuodessa pukeudutaan hienommin viettämään Kaplaakin vuosijuhlia.

Skinnarilaan muuton yhteydessä killat saivat omat huoneistonsa, ja kaplaakilaiset ottivatkin kiltahuoneen tyytyväisinä vastaan. Kiltahuoneella jäsenistö on voinut alusta lähtien nauttia kahvista, pelata korttia, lukea lehtiä tai muuten vain viettää aikaa opiskelukavereiden kanssa. Kaplaakin kiltahuone on vuosien varrella useasti muuttanut sijaintiaan yliopistolla. 1980-luvulla kiltahuone sijaitsi kirjaston tiloissa ja sittemmin siirtyi 4-vaiheeseen. Vuonna 2017 Kaplaakin kiltis muutti ylioppilastalon alakertaan, kun Skinnarilan ala-aste siirtyi yliopistolle. Seuraavaa muuttoa kerrosta ylemmäksi suunnitellaan kuitenkin jo vuodelle 2019.

Vuonna 1975 Kaplaaki sai ensimmäiset vieraat, kun TKY:n Prodeko-kilta tuli tutustumaan Skinnarilan kampukseen. Vastavierailulla Otaniemessä käytiin seuraavana vuonna. 1970-luvun lopulta lähtien suhteita Prodekon kanssa on pidetty tiiviisti yllä ja vierailuja tehdään yhä tänäkin päivänä aktiivisesti. Kaplaaki tekee myös tiivistä yhteistyötä Suomen muiden tuotantotalouden kiltojen kanssa. Vuosittain järjestetään Tutapäivät, joihin osallistuu edustajia jokaisesta Suomen tuotantotalouden killasta. Lappeenrannassa ne on järjestetty viimeksi 2018 kevättalvella. Vuonna 2018 järjestettiin myös historian ensimmäinen tuotantotalouden opiskelijoiden risteily Tutanic. Tutalaisia saapui busseittain Lappeenrannasta, Otaniemestä, Tampereelta, Oulusta ja Vaasasta pitämään hauskaa yhdessä risteilyllä.

Kaplaaki on vahvasti mukana Lappeenrannan tuotantotalouden opetuksen kehittämisessä. 1970-luvun lopulla kantaa otettiin tutkintouudistuksen suunnittelussa esimerkiksi julkisin keskusteluin. Keväällä 1977 järjestettiin seminaari tuotantotalousinsinöörin ammattikuvasta, johon osallistui muun muassa tuolloinen professori Juhani Jaakkola. Nykypäivänä opiskelijoiden ääni kuuluu yhä vahvemmin koulutusohjelman opetuksen kehityksessä. Tätä varten jokaisen periodin jälkeen järjestetään keskustelutilaisuus nimeltään Kotipiiri, jossa on paikalla Kaplaakin jäsenistöä ja opetushenkilökuntaa.

Tuotantotalouden opiskelijoille pyrittiin järjestämään lisäkoulutusta LTKK:n opinto-ohjelman ulkopuolelta. Lukuvuonna 1977-78 Kaplaaki järjesti Arabian kielen ja kulttuurin kerhon, jonka vetäjä Kemal Aranki sivisti kaplaakilaisia arabimaista potentiaalisena vientialueena. Vuonna 1978 aloitettiin keskustelukerho, joka toimi pitkään 1990-luvun puolelle. Kerho oli avoin kaikille kiinnostuneille, ja tilaisuuksissa käsiteltiin lähinnä teknologian ja taloudellisen kasvun tuottamia ongelmia, tosin vuosikymmenen vaihduttua keskustelun aiheet muuttuivat enemmän tulevaa työtä ja yrittäjyyttä koskeviksi. Ensimmäisen keskustelutilaisuuden otsikkona oli ”Kasvun rajat”. Tilaisuuksilla nähtiin olevan myös hyötyä tulevien diplomi-insinöörien ilmaisutaidon kehittämisessä.

Vuosittain runsas joukko kaplaakilaisia lähtee tutustumaan ympäri Suomea eri yrityksiin excursioiden muodossa. Lukuvuonna 1991-92 täytettyään 18 vuotta Kaplaaki sai lahjaksi linja-autoksi nimetyn Datsun 100A:n kotimaan excursioiden järjestämistä ja vierailumatkoja varten. Lyhyimmät excursiomatkat on järjestetty Skinnarilan sisällä. Kaplaaki järjestää nykyisin muun muassa fuksikursion, duunikursion sekä useamman päivän kestävän Kotimaan Rankan. Suunnitelmissa on myös palauttaa muutaman vuoden tauon jälkeen Kotiseutukursio sekä ulkomaan excursio.

Kaplaaki on ollut aktiivisesti luomassa kansainvälisiä suhteita. Ulkomaan excursioita on aiempina vuosina järjestetty muun muassa Linköpingiin, Tallinnaan, Pietariin sekä Unkariin. Kaukaisimpia tutustumiskohteita ovat olleet Pohjois-Amerikka ja Kauko-Itä. Marraskuussa 1990 Kaplaakin edustajat olivat mukana Berliinissä perustamassa Euroopan tuotantotaloutta opiskelevien opiskelijoiden yhteisjärjestöä ESTIEM:iä. Järjestö järjestää useita kymmeniä tapahtumia vuosittain ympäri Eurooppaa ja parhaimmillaan matkoilta saadut ystävyyssuhteet kestävät läpi elämän. LG Lappeenranta toimii aktiivisesti osana verkostoa ja tavoitteena on järjestää kaksi tapahtumaa vuosittain Lappeenrannassa. Kaplaakilaiset matkustavat aktiivisesti ympäri Eurooppaa erilaisissa ESTIEM-tapahtumissa, ja kilta tukee matkaan lähteviä rahallisesti yhteistyössä Vitakon kanssa. Vuonna 2018 kaplaakilaiset saivat ensimmäistä kertaa mahdollisuuden suorittaa englannin kielen opintoja ESTIEM-matkojen avulla.

Kirjoittaja

Aartikkeli on kokoelma Kaplaakilaisten muistoja vuosien varrelta.

Share with your friends


Submit
Back To Top