skip to Main Content
Keski-ikäinen Vihreä Mies

Keski-ikäinen vihreä mies

Share with your friends


Submit

Perinteinen LTKY kysyy ja Juhis vastaa –blogisarja saa juuri nyt jatkoa kysymyksellä ”miten sää teet ekologisia valintoja arjessa”. Täysipäinen, vastuullinen ja tietyllä tapaa henkilökohtainen kysymys.

Mie teen päivittäin ekologisia valintoja ja tekoja ainakin kahdella tasolla; henkilökohtaisessa elämässä ja yliopistolla maailman pelastamisen merkeissä. Aloitetaan vaikeammasta, elikkä itsestä. Se on meinaan niin, että maailma on loppupelissä kohtalaisen helppo pelastaa jos vertaa sitä vaikkapa siihen, että muuttaisi omaa käyttäytymistään.

Kummisetäni ja –tätini ovat eläneet elämäänsä järkivihreästi ja tämä on jättänyt meikään positiivisella tavalla jälkensä. En kuitenkaan koe olevani puita halaileva ituhippi, vaikka Silmusalaatin tuotteita syönkin, olen liian vähän aikaa liian kuumassa suihkussa sekä tykkään liikkua viikonloppuisin metsäpoluilla termoskahvin kanssa. Tuo järkivihreys tarkoittaa meikälle sitä, että voi elää ihan normaalia elämää ja ne tärkeät vihreämmät valinnat tehdään monissa pienissä asioissa.

Kaverini tuntevat meikän siitä, että mulla on ainoastaan boxereita ja kauluspaitoja enemmän kuin yhdet. Eli mie ostan tavaraa vain tarpeeseen, pyrin ostamaan kulloiseenkin tilanteeseen suhteutettuna mahdollisimman järkevää ja kestävää tavaraa ja käytän sen ihan loppuun. Nykyinen autoni on palvellut meikää liian pitkään ja seuraavaa kun joudun hommaamaan, on hybridi ensisijainen ratkaisu. Toki täysisähköinen Tesla olisi näillä kilometreillä kiva, joskin lauantain lottoarvonta ei tätä ongelmaa vielä ratkaissut.

Inhoan sitä, kun ruokaa pitää heittää roskiin. Yritän yleensä ostaa safkaa siten, että määrä olisi optimaalinen. Tunnustan tässä epäonnistuvani kovastipaljon usein.

Käytännössä ne pienet asiat ovat valintoja kaupassa, liikkumisessa ja jokapäiväisessä elämässä. Jos saa ostettua abouttirallaa samalla hinnalla ekologisempaa talouspaperia, lihaa, ituja, punaviiniä, leipää tai aikakausilehden, valinta on hyvin usein se kestävämpi.

Itse asiassa ei tää niin vaikeaa oo.

Töiden osalta taas nautin siitä, että saan olla meidän 1000 hengen työntekijäporukalle ja 5000 opiskelijalle avuksi heidän omassa työssään. Mie teen töitä, jotta tulevilla sukupolvilla olisi käytössään puhtaampaa energiaa, puhtaampaa vettä, jätteitä olisi vähemmän ja liiketoiminta sekä yrittäjyys olisi joka suhteessa vastuullisempaa. Siis kun tekee joka päivä monia pieniä asioita hieman paremmin, niin aikaa myöten isotkin asiat on paljon paremmin.

Tässäkin haluan pitää järjen käsissä. Mulla menee nopeasti tunteisiin, kun vaikkapa lentoliikenteestä jeesustellaan ihan kauheasti ja laivojen tai maatalouden päästöistä ollaan paljon hiljempaa. Ei, en tarkoita sitä, että voitaisiin jatkaa pössyttelyä niin kuin ennenkin tai että kaikki pitäisi linkolalaisesti kieltää. Kyse on siitä, miten me teemme asioita nykyistä järkevämmin ja paremmin.

Meidän luttilaisten tehtävänä on vaikkapa hyödyntää ilmassa olevaa hiilidioksidia ja uusiutuvaa energiaa (lue: ilmaa ja auringonvaloa) ja veivata siitä lentokerosiinia, joka on hiilidioksidineutraalia (http://www.neocarbonenergy.fi/). Hei, me siis lennetään jatkossakin 😉

#koskamevoidaan @UniLUT

Kirjoittaja

Juha-Matti Saksa

Kirjoittaja on puhtaaseen energiaan, kiertotalouteen sekä vastuulliseen liiketoimintaan ja yrittäjyyteen voimakkaasti fokusoituneen teknillisen yliopiston rehtori. Tämä tutkijankoulutuksen hankkinut savolainen uskoo, että elämää on pääkaupunkien lisäksi niiden ulkopuolella. Kiroilee liiaksi. Keep on rockin’ in the free world.

Share with your friends


Submit
Back To Top