skip to Main Content
LOAS – Opiskelijoiden Asialla

LOAS – opiskelijoiden asialla

Share with your friends










Submit

Sen lisäksi, että Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiö sr yrittää pitää talouden vakaana ja vuokrat maltillisina, haluamme myös parantaa asukkaidemme viihtyvyyttä ja elämänlaatua.

LOAS on korottanut asukkaiden vuokria viimeksi vuodenvaihteessa 2013-2014. Tuleva vuosi on jo kuudes samalla vuokratasolla. Luonnollisesti kansainvälinen korkotaso on edesauttanut taloudenpitoamme, mutta määrätietoisilla toimenpiteillä olemme onnistuneet muutenkin pitämään kulumme kurissa.

Olemme onnistuneet pienentämään energiakulujamme, niin kaukolämmön kuin sähkönkin osalta ja lähes kaikissa muissakin kuluryhmissä kehitys on ollut korkeintaan maltillista nousua. Tulevaisuudessa pyrimme edelleen olemaan kustannustehokas ja palvelemaan opiskelijoita ja oppilaitoksia houkuttelevilla ja hyvillä sijainneilla sijaitsevilla asunnoilla. Toivottavasti pääsisimme mahdollisimman pian rakentamaan satoja uusia yksiöitä aivan yliopiston viereen. Ydinkeskustan osalta meillä on mietinnässä monia vaihtoehtoja, koska n. 20 % asunnonhakijoista haluaisi asunnon kaupunkimme sykkivästä sydämestä.

Meillä on monella pihalla erilaisia leikkivälineitä lapsille, mutta lasten, varsinkin leikki-ikäisten, määrä on asunnoissamme erittäin pieni. Suurin osa asukkaistamme on 20-25 vuotiaita ja isolle osalle liikunta on tärkeä osa elämää. Tonttimme ovat kuitenkin pieniä ja kunnollisia liikuntamahdollisuuksia on hankala niihin järjestää.

Ehdotin pari vuotta sitten liikuntatoimenjohtaja Ilkka Oksmanille yhteisprojektia. Skinnarilasta puuttuvat kaupungin liikuntapalvelut lähes kokonaan, vaikka juoksemaan ja hiihtämään toki pääsee. Josko kaupunki rakentaisi kaikille avoimen lähiliikuntapaikan ja LOAS osallistuisi investointikustannuksiin?

Mihin uusi liikuntapaikka rakennettaisiin ja mitä kaikkea siinä tulisi olla?

Aloitimme Oksmanin ja kaupunginpuutarhuri Hannu Tolosen kanssa tutkia Skinnarilan vapaavaltion aluetta ensin karttaharjoituksena ja sittemmin luonnossa. Aluksi mielipiteemme erosivat hieman, kaupunki oli Teknologiapuistonkadun kannalla. Minun mielestäni alueen olisi syytä olla keskeisemmällä sijainnilla ja mielellään paremmilla maisemilla. Ehdotin Tervahaudanpuistoa.

Oksmanin ja Tolosen kanssa suorittamamme kohdekäynnin ja pitkän keskustelun jälkeen päädyimme yhteiseen lopputulokseen. Ehdottaisimme kukin omille tahoillemme hanketta nykyiselle sijaintipaikalleen, yliopiston parkkipaikan ja Skinnarilan venelaitureiden väliin.

Mielestäni tuollaisella lähiliikuntapaikalla tulee ehdottomasti olla pelihäkki, jossa voi höntsäillä salibandyä, koripalloa, häkkifutista ym. pallopelejä. Oksman toi voimakkaasti esille ajatuksen Euroopassa kovassa nousussa olevan Padelin tuomisesta Lappeenrantaan (Holiday Club Saimaan katolla on jo yksi kenttä), koska erityisesti opiskelijat ovat pelin omakseen muualla ottaneet. Lisäksi huippu-upean rantaraitin todettiin kaipaavan reunaansa ulkokuntoiluvälineitä. Tolonen sijoitteli toiminnot paikoilleen, Oksman etsi sopivat rakennemallit ja Tolonen suunnitteli värimaailman.

LOASin hallituksessa käydyn keskustelun jälkeen, päädyttiin siihen, että LOAS osallistuu projektiin sadantuhannen euron kertapanoksella. Kaupunki innostui kustantamaan loput jopa kolmesataatuhatta euroa maksaneesta projektista sekä ottamaan uuden lähiliikuntapaikan kokonaan omaan hoitoonsa.

Hanke valmistui sen verran myöhään syksyllä, että sääriski sai suunnitelmat juhlallisista avajaisista jäämään keväälle. Suunnitelmissa olisi ainakin ainejärjestöjen välisiä turnauksia eri lajeissa. Kentän yhteyteen rakennettavat sähköt mahdollistavat valaistuksen lisäksi pienimuotoisen äänentoiston tuomisen tapahtumia ryydittämään. Toivottavasti alueesta tulee erittäin vilkkaasti käytetty ja opiskelijat viihtyvät alueella hyvin.

Seuraava otollinen paikka pienelle lähiliikuntapaikalle voisi olla Korpimetsänkadulla valmistuvan peruskorjauskohteen piha. Sinne on tarkoituksella jätetty laaja asvaltoitu alue keskelle pihaa. Kaipaisimmekin nyt hyviä ideoita ja toiveita erityisesti Orionin kohteiden asukkailta. Niitä voi lähettää sähköpostilla [email protected].

Lähiliikuntapaikkoja, kerhotilat paremmin hyödynnettäviksi, Vierulan tilalle uusi rantasauna, satoja uusia yksiöitä, vakaa talous, pikkuhiljaa entistä enemmän ympäristöystävällisemmäksi, uusien tietojärjestelmien viimeistely ja heti alkava uusien ominaisuuksien rakentaminen, kyllähän tätä tekemistä löytyy.

Loistavalla henkilökunnallamme tulee kiirettä riittämään, että saamme kaiken toteutettua!

Kirjoittaja

LOAS:n toiminnanjohtaja Joonas Grönlund

Kirjoittaja on entinen ylioppilaskunta-aktiivi, joka saa yhä tehdä töitä opiskelijoiden hyväksi.

Share with your friends










Submit
Back To Top