skip to Main Content
Mistä Löytäisin Motivaation?

Mistä löytäisin motivaation?

Share with your friends


Submit

Lukuvuosi 2017-2018 oli hyvin lähellä helvettiä. Kaikki oli hankalaa ja energiaa ei löytynyt oikein mihinkään. Noppia tuli noin 20 eli minimi, joka tukiin vaaditaan (näistäkin osa oli työharjoitteluja ja intensiivikursseja edelliseltä kesältä).

Nyt asiat ovat kuitenkin muuttuneet. Noppia on varmistettu jo 10 tältä syksyltä, mutta on hyvin mahdollista, että niitä kertyykin lähemmäs 40. Tässä tietenkin on oletuksena läpäistä viime keväältä roikkumaan jääneet tentit.

Vaikka tilanne ei olekaan täydellinen, ajattelin silti jakaa vinkkejä, jotka ovat auttaneet mua pois motivaatiomontusta ja löytämään innostuksen opiskeluun sekä töihin.

Aikataulu

Aikatauluttaminen on suurin muutos, jota olen tehnyt elämääni vuosiin. Herätys samaan aikaan, ruokailu tietyllä välillä, koulu ja työjutut hoidetaan pois ihmistenaikoihin ja oman rytmin mukaisesti nukkumaan. Mä olen aamuvirkku, joten menen nukkumaan viimeistään klo 22:00 ja herätys on jossain 5:00-7:00 välillä.

Päiväni jakautuu siis neljään osaan:
– Herätys ja hidas aamu
– Koulu ja työt
– Taloudenhoito (laskujen maksut, siivous, ruokakauppa, pyykit, jne.)
– Rentoutuminen ja nukkumaan

Näiden sekaan lisätään liikunta, harrastuksia ja kavereita. Mukaan mahtuu välillä myös bileet tai illanistujaiset, mutta säännölliseen rytmiin palataan jo seuraavana iltana.

Aikataululla varmistat, että kaikkeen tekemiseen on aina tarpeeksi aikaa ja esim palautusten ja tenttiin lukemisen kanssa ei tule kiire = vältät ylimääräisen stressin.

Mielialan seuraus

Jännä kyllä, mutta tietyt asiat painavat mielen alas, toiset taas parantavat sitä. Tätäkin on hyvä seurata. Jos huomaat tietyn toiminnan herättävän sinussa ahdistusta, yhdistä se johonkin mieleiseen toimintaan. Yksinkertaista.

Seurannan voi tehdä monilla menetelmillä. Luomalla excel-tiedoston, visuaalisesti bullet journal sivulla tai kirjoittamalla kaiken ylös perinteiseen päiväkirjaan. Itse olen käyttänyt seurantaan Daylio-nimistä appia. Se muistuttaa mielialan ja aktiviteettien merkkaamisesta, antaa viikottaisia ja vuosittaisia yhteenvetoja sekä yhdistää mielialat aktiviteetteihin.

Lopulta kaikki on kiinni omasta halusta päästä ongelman yli

Motivaatio löytyy jokaisen pään sisältä. Se on kaivettava sieltä itse ja sen ylläpitämisestä on vastuussa yksin. Välillä siihen tarvitaan kuitenkin apua. Yliopisto-opiskelijoille ensimmäinen resurssi ovat YTHS:n mielenterveyspalvelut.

Marraskuun pimetessä on kuitenkin hyvä muistaa, että joskus on ihan ok jättää koulujutut kesken ja jäädä peiton alle nukkumaan. Täytyy vain muistaa nousta peiton alta ylös jossain vaiheessa ja oikeasti elää.

Kirjoittaja

Reetta Määttänen

Kirjoittaja on motivaation löytänyt juustoaddikti.

Share with your friends


Submit
Back To Top