skip to Main Content
Varapuheenjohtaja Ja Opintopolitiikkavastaava

Varapuheenjohtaja ja opintopolitiikkavastaava

Post Series: Hallituksen esittely
Share with your friends


Submit

Kun ystäväni puhuvat tosi-tv-ohjelmista, minä puhun heille takaisin yliopiston rahoitusmallista. Kaikki tuntuvat kertovan omasta mielestään hirveän mielenkiintoisista asioista silmät leiskuen. Ymmärrämme ehkä noin yhtä paljon nykyisin toisiamme.  LTKY vei pikkusormen kautta koko Pian. Tässä artikkelissa yritän kertoa, miten olen tähän päätynyt ja mitä hallituksen varapuheenjohtajan ja opintopolitiikkavastaan pestiin kuuluu.

”En olis uskonut lukuvuoden alussa, että Pia on LTKY:ssä”, eräs ystäväni totesi minulle alkuvuodesta. LTKY tuli elämääni pikkuhiljaa, mutta nopeasti.

Syksyllä kandin kirjoittamisen ohella oli huomattavasti ylimääräistä aikaa, joten päätin lähteä ehdolle edustajistovaaleihin. Äänisaalis riitti varsinaiseen paikkaan, joten oli otettava selvää, mitä ihmettä tämä mystinen LTKY oikeasti tekee.

Olen ollut lukiossa aktiivisesti mukana oman lukioni opiskelijakunnassa, ja nyt yliopistoaikanani seurannut tarkasti, mitä opiskelijoiden asioille valtakunnallisesti ja paikallisesti tapahtuu. Kävimme oman vaaliliittoni NEON:n kanssa LTKY:n organisaatiorakennetta läpi, jolloin ajatus kirkastui. Hallitus on se paikka, missä pääsee eniten vaikuttamaan opiskelijoiden asiaan. Sinne oli siis päästävä.

Mitä tarkoittaa olla ylioppilaskunnan hallituksen varapuheenjohtaja ja opintopoliittinen vastaava?

Varapuheenjohtajan tehtävissä tuen puheenjohtaja-Sibeä hänen töissään ja juoksen tapaamisissa hänen kanssaan. Siben toimenkuvasta voi lukea täältä.  

Toinen asia, joka erottaa minut ”normaalista” hallituslaisesta on edunvalvontasektorista vastaaminen. Tähän kuuluu Miika Laurikaisen ja Arttu Kaukisen (Ake) kaitsemista ja tukemista riippuen kumpaa he tilanteesta vaatien tarvitsevat. Miika ja Ake ovat hoitaneet tehtävänsä tänä vuonna itsenäisesti oikein mainiosti, joten hirveästi ei ole tarvinnut päätä vaivata heidän vuokseen.

Ylioppilaskunnassamme edunvalvonta on jaettu kolmeen osaan; opintopolitiikkaan, korkeakoulupolitiikkaan ja sosiaalipolitiikkaan. Ensimmäinen näistä vastaa meidän koulun sisäisistä asioista, toinen kansallisista liikkeistä yliopistokentällä ja kolmas asumisesta, vaaleista ja muusta opintojen ulkopuolisista asioista. Omalla vastuullani on ensimmäinen näistä, mutta teen paljon yhteistyötä korkekoulupolittikasta vastaavan Aken kanssa. Eli lähes mikään asia ei ole vain minun vastuullani.

Opintopolitiikka

Opintopolitiikkaan kuuluu huolehtia, että meidän yliopistossamme opiskelu on laadukasta ja sujuvaa. Myös yliopiston yllätykset LTKY:n linjapaperia vastaan, pyritän pysäyttämään tehokkaasti. Tapaan siis erinäisiä henkilöitä säännöllisesti ja kerron, mitä on opiskelijoiden mielenpäällä. Hallinnon opiskelijaedustajista (HallOpEd) huolehtiminen on toinen päävastuualueeni. Tästä syksystä lähtien vastuullani on ollut myös musta- ja harmaalista.

Hallitus toiminta

Hallitus tekee paljon yhteistyötä, joten olen päässyt myös kurkkaamaan esimerkiksi tapahtuminen tekemisen sisältöön ja reissaamaan ympäri Suomen. Vuoden mielettömyys kiteytyy ihmisiin, joiden kanssa olen saanut olla mukana tekemässä näitä asioita. Hallituksesta on muodostunut pieni yhteisö, jossa kinastellaan ja nauretaan vedet silmissä vuorotellen. Hallitusyhteisön lisäksi tuntee kuulevansa isompiin yhteisöihin, jotka muodostuvat muista ylioppilaskunnista ja teekkariyhteisöistä pääsääntöisesti. On ollut kunnia olla mukana näissä kaikissa, vaikkei omassa lakissani ole edes tupsua.

Ikimuistoisin hetki tästä vuodesta liittyy juurikin ihmisiin ja huumoriin. Olimme hallituksen kanssa Oulussa matkalla ja meidän minibussissa ei toiminut lämmitys. Sisälämpötila tippui auton takaosassa miinuksen puolelle ja lattialta löytynyt viinapullo oli kuuranpeitossa, mutta auton edessä pärjäsi auringon paistaessa t-paidassa. Kääriydyimme auton takaosassa kaikkiin mahdollisiin takkeihin, joita oli saatavilla ja nauroimme tilanteelle jo silloin. Selvisimme kuolettavasta kohmeesta huumorin voimin.  Oulun kylmyys on edelleen läsnä puheissamme ja huumorissamme.

Vuoden aikana on oppinut ottamaan asiat asioina. Tilanteissa ei yleensä ole mitään henkilökohtaista vaan asiat riitelevät keskenään. Myös itsevarmuuteni on kehittynyt huomattavasti vuoden aikaa. On helpompi uskoa itseensä, kun on taustalla ajatus ja yhteisö, joihin voi itse luottaa.

Olen myös oppinut valmistautumaan eri tilanteisiin tämän vuoden aikana. Kun lähtee kertomaan yliopiston johdolle, miksi jonkin asian täytyy olla toisin kuin mitä he ajattelevat, joutuu valmistumaan argumentointiin aivan eri tavalla kuin kursseilla.

Meillä ylioppilaskunnan hallitukseen päätyneillä on usein enemmän tai vähemmän kiltahistoriaa takanaan. Älä kuitenkaan pelkää hakea, vaikkei sitä olisi. Kiinnostus asioita kohtaan riittää ja LTKY:ssä joutuu kuitenkin oppimaan lähes täysin ruohonjuuritasolta.

Kirjoittaja

Pia Etelävuori

Tekee sen, mitä muut ei kehtaa.

Share with your friends


Submit
Back To Top