skip to Main Content
Hallituksen Puheenjohtaja

Hallituksen Puheenjohtaja

Post Series: Hallituksen esittely
Share with your friends


Submit

Hellurei Skinnarilan kansa!

Meikä on Teemu Sikanen tai kuten moni näissä piireissä tuntee; Sibelius tai iha vaa Sibe. Tästä alkaa useamman viikon kestävä juttusarja LTKY:stä, jonka tarkoituksena on hieman valottaa minkälaista kahvihuoneen viereisissä huoneissa on työskennellä ja mitä homma oikein sisältää. So dive in!

Edustajisto sälytti viime joulukuussa tehtäväkseni tämän meidän rakkaan ylioppilaskunnan operatiivisen johtamisen eli ihanan  pitkältä titteliltään Lappeenrannan Teknilllisen Yliopiston Ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajan pestin.

Vielä joulukuun alussa nauroin opiskelijatovereilleni, jotka yrittivät ehdotella minulle puheenjohtajan viittaa. Johtaminen on kuitenkin aina ollut hyvin pitkälti pois mukavuusalueeltani.

Politiikka on vielä enemmän poissa mukavuusalueeltani. En ole koskaan ollut kovin kärkäs ottamaan kantaa asioihin. Tiesin jo ennestään, että puheenjohtajalta tullaan usein kysymään, “Mikä on ylioppilaskunnan kanta tähän?” tai “Mitä opiskelijat ovat mieltä tästä?”

Pitkän ja sinnikkään kosiskelun jälkeen mielenkiinnon jyvänen alkoi kuitenkin itää; Kai sitä vielä kerran voisi oikein kunnolla haastaa itseään! Onhan opiskelija-aktiivi hommat tähänkin mennessä ollut sitä kaikista rakkainta osaa opiskelijaelämästä. Ja tässä sitä ollaan; tämän kauden osalta hyvän matkaa jo voiton puolella.

Mutta mitä tarkoittaa olla ylioppilaskunnan puheenjohtaja?

Hyvin lyhyt ja ytimekäs CV-kuvaus voisi olla ‘verkosto johtamista’. Käytännössä hyvin suuri osa ajasta , jonka toimistolla istuu kuluu sovittaen kalenteriin omia ja muiden menoja sekä tietenkin sähköposteja kirjoittaen ja välittäen. Usein tätä ei kuitenkaan tehdä täysin yksin vaan asioista konsultoidaan ja keskustellaan hallituksen kanssa puolin ja toisin.

Sitten on tietenkin kaikenkarvaiset tapaamiset ja kokoukset oman porukan, yliopiston väen, kaupunkien päättäjien, yhteistyöyritysten, muiden opiskelijajärjestöjen, tms. kanssa. (You name it!) Päätetään mitä ylioppilaskunta tekee, annetaan palautetta yliopiston toiminnasta, neuvotellaan meidän jäseniä hyödyttäviä sopimuksia ja vaikutetaan valtakunnalliseen päätöksen tekoon.

Reissata on saanut niin paikallisesti kuin myös Turkuun, Vaasaan, Ouluun ja kaikkialle siltä väliltä. Onkin ollut aivan huikeeta huomata, kuinka oma verkosto on kasvanut tämän vuoden aikana aivan räjähdysmäisesti aidosti koko Suomen kattavaksi.

Puheenjohtajan pesti on tietenkin myös hyvin pitkälti edustustehtävä, joten puheiden pitämistä, osallistumista tai ihan vain läsnäoloa useissa erilaisissa tapahtumissa vaaditaan. Juuri nämä erilaiset tapaamiset ja edustus keikat tekevät hommasta kuitenkin mielenkiintoisen. Siinä missä onnistuneesta kokonaisuuksien hallinnasta saa mahtavia voittaja fiiliksiä niin aivan yhtä palkitsevaa on kun saa palautetta, että “Hei, tosi hyvä puhe oli. Kiitos!”. Yksi mahtavimmista kokemuksista sijoittuukin aivan tähän lähiviikoille kun sai pitää presentaation reilulle 550 hengelle.

Kaiken kaikkiaan älyttömän monipuolista hommaa ja työelämään relevanttia kokemusta karttuu roimasti, jota ei luennoilta saa.

Puheenjohtajan ja hallituksen hommiin sisältyy luonnollisesti myös pitkin vuotta erilaista koulutusta. Itse olen saanut muun muassa erittäin mielenkiintoista johtamiskoulutusta TEK:ltä sekä SYL:in ja Akavan järjestämänä.

Hyvin suurelle osalle yliopisto-opiskelijoista on tulevaisuudessa varmasti jonkin tasoisia johtotehtäviä, joten ajan ja resurssien hallinta, sekä valmiudet toimia erilaisissa tilanteissa eivät varmasti mene hukkaan. Parasta hommassa onkin ollut se, että pääsin niin laaja-alaisesti kehittämään itseään ja löytämään myös itsestään uusia puolia.

Kirjoittaja

Teemu Sikanen Kuva: Annika Vesterinen

Kirjoittaja on LTKY:n hallituksen puheenjohtaja, jolle opiskelija-aktiivisuus on puhtaasti rakkautta lajiin.

Share with your friends


Submit
Back To Top