skip to Main Content
Opintolaina Vaihtoehtona Opintojen Rahoittamiselle

Opintolaina vaihtoehtona opintojen rahoittamiselle

Share with your friends


Submit

Kun tieto opiskelupaikan saamisesta tulee, lentelee aloittavan opiskelijan mahassa perhosia. Kutkuttava jännitys ei ainakaan vähene, kun itse opinnot syksyllä alkavat. Samalla alkaa uusi ja jännittävä elämänvaihe, kun omaa taloutta aletaan mahdollisesti ensimmäistä kertaa hallita itsenäisesti.

Yleisesti puhutaan, että opiskeluaika on taloudellisesti haastavaa, joten opiskeluja aloitettaessa ymmärrettävästikin saattaa myös herätä huoli omasta taloudellisesta pärjäämisestä opintojen ajan. Tukien ja mahdollisten omien säästöjen tulisi venyä koko lukuvuoden vuokranmaksuun, ruokaan, opiskelumateriaaleihin, bussikortteihin, vaatteisiin, harrastuksiin ja vielä vapaa-ajan rientoihinkin. Rahareikien määrä voi yllättää ja kesätöistä kertyneet säästöt voivat huveta nopeammin kuin oli suunniteltu. Budjetointi auttaa pitämään kukkaron kunnossa. Samoin viikonloppu- ja iltatyöskentely opintojen ohella on toki ratkaisu, mutta se ei ole aina sopivin vaihtoehto opintojen edistymistä ja arvosanoja ajatellen.

Olemme aina olleet melko lainavastaista kansaa, mutta yhä useampi opiskelija on nykyisiä opintolainan ehtoja, korkoja ja kuluja tutkittuaan todennut sen olevan melko edullinen tapa rahoittaa opiskeluaikaa. Opintolainan avulla voit keskittyä opintoihisi ja parhaassa tapauksessa valmistua nopeammin. Opintolainan voi käyttää miten itse haluaa; yksi turvaa sillä haluamansa elintason opintojen ajaksi (jauheliha tai vaikka härkis on aika hyvää sen makaronin kanssa), toinen kustantaa sillä vaihto-opiskeluvuoden ja kolmas sijoittaa rahat. Käyttökohteita löytyy varmasti monia.

Aloin itse nostaa opintolainaa opintojeni alkutaipaleella. Tein töitä opintojen ohella ja tällä oli vaikutuksensa saamiini tukiin, jaksamiseeni ja lopulta myös opintomenestykseeni. Laskeskelin lainan kustannuksia ja punnitsin sen ehtoja. Totesin, että omalla kohdallani lainan nostaminen toisi kaivattua helpotusta stressiin, jota niukka opiskelijabudjetti aiheutti. Ajattelin, että opintolainalla kustannan koulutukseni, valmistun ajallaan ja mahdollistan työllistymiseni. Potentiaalisesti kohonneen tulotasoni myötä voin maksaa lainani takaisin vaivattomammin. Lainahan on tietenkin maksettava takaisin, mutta sen suomat mahdollisuudet ovat rajattomat.

Opintolainassa on edullinen korko etkä joudu maksamaan opintolainan korkoja opintojesi aikana. Lainan takaisinmaksu aloitetaan, kun valmistumisestasi on kulunut kaksi vuotta. Tiettyjen ehtojen täyttyessä, voit myös saada hyvityksen niistä opintolainoista, jotka olet nostanut 1.8.2014 tai sen jälkeen aloittamiesi korkeakoulututkinto-opintojen aikana. Suosittelen lukemaan tästä lisää Kelan nettisivuilta. Vakuutena opintolainalle toimii vain valtiontakaus, jonka Kela myöntää korkeakouluopiskelijalle opintotukipäätöksen yhteydessä automaattisesti.

Opintolainan hakeminen on yksinkertaista. Voit tehdä opintolainahakemuksen oman verkkopankkisi kautta ollessasi Oma Säästöpankin asiakas. Jos et ole vielä meidän asiakkaamme, voit hakea lainaa nettisivujemme kautta joko varaamalla palveluajan tai pyytämällä lainatarjousta suoraan.

Me Oma Säästöpankissa kerromme mielellämme lisää ja autamme sinua opintolaina-asioissa. Oma Säästöpankki on suomalainen tyytyväisten asiakkaiden pankki. Tarjoamme paikkakunnan parasta pankkipalvelua kaikissa arjen raha-asioissa olemalla lähellä ja läsnä. Voit tavata meidät esimerkiksi LUT:n Welcome Fair -opiskelijamessuilla. Toivottavasti nähdään siellä!

Kirjoittaja

Merilin Juronen

Kirjoittaja on Oma Säästöpankin yritysneuvoja, joka on valmistunut kauppatieteiden maisteriksi LUT:n laskentatoimen maisteriohjelmasta keväällä 2017.

Share with your friends


Submit
Back To Top