skip to Main Content
Opiskelija-asumisesta Alku Uuteen Elämään

Opiskelija-asumisesta alku uuteen elämään

Share with your friends


Submit

Monille nuorille tämä syksy on oma elämän kannalta merkittävä. Opintopaikan saaminen ja asunnon hankinta opiskelupaikkakunnalta merkitsee kokonaan uuden elämän aloittamista. Suurimmalle osalle opintojen aloittaminen tarkoittaa siis myös ensimmäistä pidempiaikaista muuttoa pois kotoa.

Opiskelija-asunnot on suunniteltu opiskelijoiden toiveiden mukaisiksi

Opiskelija-asunto on helpoin ja turvallisin valinta. Asunnot on suunniteltu juuri opiskelijan tarpeisiin ja asuntohakemusta täyttäessä asunnon hakija joutuu pohtimaan monia asioita, jotta opiskelu lähtisi sujumaan mahdollisimman hyvin.

Yksiöiden suuren kysynnän takia myös perusparannuksen ja uudisrakentamisen painopiste on siirtynyt siihen suuntaan. Tämä näkyy asunnon hakukriteereissä.

Tärkeimpiä opiskelijoille ovat asunnon sijainti (mahdollisimman lähellä oppilaitosta) ja lähes kaikilla yksin asuntoa hakevilla asuntotyyppi toiveena on yksiö.

Soluasunto on yksin asuntoa hakevalle hyvä vaihtoehto. Soluasumisen tarjoamat monet mahdollisuudet ovat vieraalle paikkakunnalle muuttaneelle nuorelle hyvä alku: voi tutustua heti uusiin ihmisiin ja saa tukea ja neuvoja monissa asioissa.  Opiskelijan ei tarvitse olla yksin heti perheen luota pois muutettuaan ja hän voi samalla kehittää myös sopeutumis- ja joustavuus kykyä sekä ehkä kielitaitoakin asumalla ulkomaalaisten opiskelijoiden kanssa tai tottumalla Suomen eri murteisiin.

Soluasuntoon haetaan usein myös tutun opiskelijakaverin kanssa ja yhteiskäyttötavarat voidaan hankkia yhdessä asuntoon muutettaessa. Asuminen on toisen kanssa luo turvallisuuden tunteita.

Asumismuodolla on merkitystä

Asumistarpeiden ja elämäntilanteen muuttuessa asumismuodolla on merkitystä. Syksyllä ei ehkä ole heti alkuun saatu sitä toiveiden mukaista asuntoa.  Muuttuvissa tilanteissa voi hakea asunnon vaihtoa soluun, yksiöön tai perheasuntoon. Asunnon vaihtamiseen parhaat mahdollisuudet on keväällä ja alkukesästä, jolloin asuntoja vapautuu eniten.

Asunnon vaihto

Kun elämäntilanteesi muuttuu tai et ole saanut toiveittesi mukaista asuntoa opiskelujen alkaessa, voit hakea asunnon vaihtoa.
Asunnon vaihtoa voit hakea netin kautta samalla lomakkeella kuin ensimmäistä asuntoakin.
Vaihtoja voidaan toteuttaa myöhemmin loppusyksystä alkaen, kun hakuruuhkat ovat hellittäneet. Keväällä ja kesällä asuntoja vapautuu eniten.

Muutto- ja asumisohjeita

Opiskelija-asunto on uusi kotisi jonka haluat sisustaa omanlaiseksi ja jossa haluat viihtyä.
Koosteena muutamia tärkeitä asioita, joita on hyvä ottaa huomioon asuntoon muutettuasi.

Vuokrasopimusehdot

Lue vuokrasopimusehdot tarkasti. Vuokranmaksun eräpäivä on LOAS:lla kuukauden 5. päivä.
Vuokrasopimusehdoista kannattaa tarkistaa myös asunnon irtisanomisaika, kun sopimus on toistaiseksi voimassa oleva. Määräaikaista sopimusta ei voi irtisanoa kesken sopimuskauden.

Säilytä avainta huolellisesti

Avainta kannattaa säilyttää huolellisesti. Jos avain katoaa, lukkojen sarjoituksesta aiheutuu huomattavia kuluja. Jos avain jää asuntoon, voit toimiston aukioloaikana käydä lainaamassa avainta ilmaiseksi. Vartiointiliike avaa oven maksua vastaan.

Täytä ensimmäiseksi asuntokortti

Ensimmäiseksi kannattaa tarkastaa asunnon kunto ja mahdolliset viat. Aloita intrassa asuntokortin täyttämisellä ja mikäli ilmenee korjattavia vikoja tai puutteita, täytä niistä intran vikailmoitus erikseen. Kiireelliset viat kannattaa soittaa heti toimistolle.

Mikäli edellinen asukas on unohtanut muuttosiivouksen, pyydä LOAS tarkastamaan siivouksen tarve ja hoidetaan asia kuntoon.

Järjestyssäännöt

On mukava aloittaa asuminen ja opiskelu viihtyisässä kodissa ja ympäristössä. Aluksi siis kannattaa tutustua järjestyssääntöihin, joista tässä muutama:
– Kaikki asuntomme ovat savuttomia – tupakointi on kaikissa taloissa ja parvekkeilla kielletty. Tupakointialueet on merkitty  erikseen pihoilla.
– Hiljaisuus on klo 23 – 07.

Syksyllä pidetään tupareita ja tutustutaan uusiin kavereihin. Joskus naapurin juhlista saattaa aiheutua häiriötä. Mikäli kovaääniset juhlat toistuvat, keskustele häiriön aiheuttajan kanssa ensin tilanteesta. Jos tilanne jatkuu, voit ilmoittaa häiriöstä LOAS:lle intrassa täytettävällä lomakkeella (vikailmoitus). Selvitämme asianosaisen kanssa, miten häiriö saadaan loppumaan.

Kerhotilojen varaaminen

Illanviettoihin voi varata LOAS:n kerhotiloja, kysy lisää toimistoltamme. Tilaisuuksissa noudatetaan kerhotilojen järjestyssääntöjä.

Varausjärjestelmä/saunat ja autopaikat

Sauna ja -pesulavuorot sekä autopaikat varaat kätevästi intran varausjärjestelmästä .

Asuminen ja kodin siisteys

Soluasunnossa kannattaa aina asukkaan vaihtuessa sopia keskenään asumisen ja siivouksen pelisäännöt.

Asunnon perussiisteys tasoa kannattaa ylläpitää koko asumisajan. Ylläpitosiivoukseen riittää normaali viikkosiivous: imurointi, pintojen pyyhkiminen ja jätteiden pois vieminen. Uuni/liesi ja jääkaappi kannattaa puhdistaa säännöllisesti.

Kun jo asumisaikana huolehtii asunnon perussiivouksesta, muuttosiivous on aina paljon helpompaa.

Muista ilmoittaa LOAS:lle kun sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi muuttuvat!

Tervetuloa asukkaaksi LOAS:lle!

Kirjoittaja

Artikkelin kirjoittivat LOAS:n ihanat työntekijät.

Share with your friends


Submit
Back To Top