skip to Main Content
Ydäripäivä – IIK! Säteilyä!

Ydäripäivä – IIK! Säteilyä!

Share with your friends


Submit

La-la-la-lappeen-ra-ra-ra-ranta,
siellä aina kunnon gammasäteet saa!
La-la-la-lappeen-ra-ra-ra-ranta,
siellä aina kunnon gammasäteet,
aina kunnon gammasäteet,
aina kunnon gammasäteet saa!

Perjantaina 2.2.2018 LUT:ssä päästiin tutustumaan ydinenergiaan monesta eri näkökulmasta, kun Armatuuri Ry järjesti yhteistyössä Suomen Atomiteknillisen Seuran (ATS) kanssa ydintekniikan opiskelijaseminaarin. Seminaariin osallistui useita alan yrityksiä: Platom, Fennovoima, Posiva, Fortum ja TVO. Miten tällainen tapahtuma sai alkunsa, ja kuinka siinä kävi?

Oli Loviisan voimalaitoksen (Fortum) revisio 2017. Kaikki alkoi, kun kaksi yövuorossa toimivaa säteilyapuvalvojaa vietti ansaittua kahvitaukoa. Toinen kysyi: ”Hei, mitäs olisit mieltä tämmöisestä ideasta?” Lisää ideoita syntyi hurjaa vauhtia, olihan kello kuitenkin 12:n luovalla puolella.

Päätettiin, että nyt Armatuuri tekee jotain uutta ja suurta. Lopputuloksena tapahtuma koostui Seminaarista, After Seminaarista ja sitseistä.

Sitten päästiinkin seuraavan pulman pariin, että ketä seminaarissa oikein puhuu, missä kaikki järjestetään ja saadaanko tarpeeksi osallistujia. Revision päätyttyä ja koulun penkille palattua oli aika olla yhteyksissä yrityksiin ja tiedustella, ehtisivätkö he kiireiltään osallistumaan tapahtumaamme.

Iloksemme saimme huomata, että yritykset olivat oikein mielissään tällaisesta tapahtumasta, ja saimme Seminaarissa YO-talon auditorion estradille esimerkillisiä alalla toimivia ihmisiä esittelemään ydintekniikkaa ja kertomaan sen tulevaisuuden näkymistä. Seminaarin jälkeen järjestetyssä After Seminaarissa pääsi keskustelemaan yritysten edustajien kanssa vapaammin alalla työskentelystä ja poimimaan mahdollisia kesätyövinkkejä.

Jotta opiskelu ei olisi liian rankkaa, järjestimme Ydintekniikan seminaarin jälkeen sitsit. Kellari muuttui säteilyvalvonnan toimipisteeksi, kun siellä ajettiin ylös Suomen Säteilevimmät Sitsit. Näillä sitseillä törmäsi jos jonkinlaiseen säteilysuojelun ammattilaiseen, kun gammasäteitä on voinut kohdata Olkiluodossa, Loviisassa, Kanadassa ja toisaalta joillekin säteilyvaaramerkki oli tuttu vain elokuvista tai enten labroista.

Säteilyltä suojauduttiin valvonta-alueen perusvarustuksella eli haalareilla. Tietojemme mukaan kukaan ei kontaminoinut itseään liian pahasti.

Sitseille osallistui opiskelijoiden lisäksi myös seminaarin esiintyjiä.  Armatuuri on yksi LUT:in isoimmista killoista ja moni ydinalan ammattilainen on juuriltaan enteläinen, joten armatuurilaisten valkoisia haalareita nähtiin sitseillä useita kymmeniä.

Tapahtuman yhtenä järjestäjänä olen erittäin tyytyväinen osanottajien mielenkiinnon määrään ja yritysten haluun kommunikoida opiskelijoiden kanssa. Haluaisin erityisesti kiittää ATS-yhteyshenkilöämme ja entistä puheenjohtajaamme Siiri Jämséniä tapahtuman alullepanosta ja toteuttamisesta.

Suuret kiitokset myös ATS:lle ja muille yrityksille yhteistyöstä. Toivon, että tämä päivän mittainen tapahtuma koettiin molemmin puolin sekä antoisaksi että mukavaksi.

Kirjoittaja

Veera Peltonen

Kirjoittaja on toisen vuoden enteläinen ja Armatuurin Ry:n projektivastaava vuosimallia 2018, ja on toiminut Loviisan revisiossa 2017 säteilyapuvalvojana.

Share with your friends


Submit
Back To Top