skip to Main Content
Klassinen Konsertti – Kokonaisvaltainen Kokemus Opiskelijallekin
Kuva: Arttu Muukkonen

Klassinen konsertti – kokonaisvaltainen kokemus opiskelijallekin

Share with your friends


Submit

Astuessaan ulos Lappeenranta-salista kello yhdeksän illalla miellyttävän tärykalvohieronnan jälkeen pystyy opiskelija rentoutumaan ja energisöimään itsensä uudelle aallonharjalle seuraavan päivän tai viikon touhuja varten.

Klassinen musiikki paikan päällä torstai-iltana on omiaan vapauttamaan arjen asioista. Ymmärrän varsin hyvin, miksi kaupungin ja lähikuntien väestöstä löytyy vakiasiakkaita kuuntelemaan keskellä viikkoa sinfonioita, sarjoja, serenadeja, ooppera-aarioita, konserttoja, trioja, kvintettoja tai muunnelmia.

Kahtena viime kerralla Lappeenrannan Kaupunginorkesterin solistina on ollut sellisti. RSO:n soolosellisti Tomas Nuñez-Garcés esiintyi torstaina 8.2., ohjelmistossaan Tšaikovskin Rokokoo-muunnelmat. Tempo pääsi valloilleen esityksen loppupuolella – muunnelmien tapa muuntua eri variaatioissa ja istuskeleminen konserttisalin pehmeässä tuolissa saavat aikaan kivoja viboja.

Tuolinsa saattoi valita ainakin kahdella viime kerralla konserttisalin penkkivalikoimasta varsin vapaasti: voi istua ylhäällä, oikealla, vasemmalla tai alapuolella katsomossa. Sellon matalampi ääni ei herätä kuulijassa liiallisia tunnepiikkejä, ja sitä voisi kuvata sanalla soinnikas.

Useinkin soittimen äänen laatu määräytyy pitkällisten fysikaalisten ilmiöiden tutkimustuloksena. Viulunrakentajien mitat toimivat tietynlaisina luonnonvakioina, joita noudattamalla tavoitteelliset ylä- ja alasävelet saadaan oikeissa mittasuhteissa kaikukopasta ulos.

On hauska katsoa sellon soittoa ja sen fyysisiä ilmiöitä. Jousen ja kielen välinen kitka aiheuttaa voiman, joka saa kielen värähtelemään, ja vahvistimena toimii kaikukoppa. Musiikki on dynamiikkaa, harmoniaa, taajuuksia, spektrejä, kiihtyvyyttä, voimia, heilahteluja, kajahtelua, ja värähtelytila patarummuissa sekä jopa soittimen lämpötila vaikuttavat siihen: instrumentin lämpötilan muutos muuttaa soittimen virettä.

Sopivan valaistuksen avulla soittaja lukee paremmin nuottejaan ja, kun kuuntelijaväelle tarjotaan himmennetty valaistus konserttisalissa, saa hän aivokäyrilleen suotuisamman olotilan musiikin kuuntelemiseen ja katsomiseen. On hyvin mielenkiintoista olla juuri tämän orkesterin edessä, jossa tuntuu kuin olisi sen keskellä ja kaikki vilut, sellot, alttoviulut, huilut, trumpetti, kontrabasso, fagotti, oboe ja loput mahdolliset musiikilliset kombinaatiot kohdistuvat kiintopisteenään kuulijaan. Ketään ei varmaan haittaa, jos haluaa ummistaa hiukan silmiään, kunhan ei päästä ääniä muiden kuultavaksi, jottei soiton taika laannu muilta kuuntelijoiltailta.

Pääsääntöisesti konsertissa käymistä voisi kuvailla kevyeksi kokemukseksi. Se ei sisällä tehtäviä tai varsinaista pukeutumiskoodia. Elävässä musiikissa akustisesti soitettuna ja paikan päällä nähtynä musiikki tarjoaa erityyppistä sijaa ja tilavuutta kuin vastaava kokemus suoratoistolaitteistoilla kotona nappikuulokkeilla.

Konsertissa pää tyhjenee kivasti eikä koe hukanneensa aikaa – onhan tämä kulttuuria parhaimmillaan.

Musiikki on tehty sen kuulijoita varten. Useampi kuulija liittää kuuntelemiseen myös musiikin historian harrastamista. Jotkut ammattilaisista ovat vieneet nuottien tulkitsemisen hyvinkin pitkälle: pohditaan muun muassa, tulisiko viulistin käyttää tämän aikakauden kappaleessa vibratoa tai mitä tahdin iskuja tulisi korostaa millaisin painotuksin, jotta aikakauden tunnelmat saataisiin hekumoitua parhaiten.

Meille opiskelijoille tarjotaan erittäin kilpailukykyinen hinta tästä parituntisesta klassisen musiikin hetkestä. Opiskelijalipun hinta on kevätkaudella 2018 6,50€. Ikäryhmä konserttikävijöissä on ollut toki hiukan korkeampi kuin tyypillisellä korkeakoululuennolla, mutta sitä voidaan nostaa lisäämällä nuorten kävijöiden määrää

Konsertti voi toimia vaikka hyvänä treffi–ideana, ja siihen voidaan liittää iltapalaa ennen tai jälkeen. Yliopistollakin on varmasti klassisen musiikin harrastajia tai sitä kuuntelevia. Useana lukukautena olen kuullut iltaisin pianon soivan kirjaston lähellä. Klassisen musiikin harrastukseen kuuluu myös soittamisen tai laulamisen lisäksi esiintyminen ja esityksissä käynti, oli itse harrastelija tai ammattisoittaja.

Seuraavan kerran meille tarjotaan laulumusiikkia orkesterin säestämänä torstaina 15.2. Liettua 100 vuotta -teemakonsertissa.

Kirjoittaja

Samuli Repo

Kirjoittaja on ympäristötekniikan viidennen vuoden opiskelija, joka soittaa toisinaan selloa ja kävi viikonloppuna Savitaipaleen retkiluisteluradalla luistelemassa.

Share with your friends


Submit
Back To Top