skip to Main Content
Juhis: Millainen Oli 22-vuotias Minä?
Kuva: Teemu Leinonen

Juhis: Millainen oli 22-vuotias minä?

Share with your friends


Submit

Martti Ahtisaari heilui presidenttinä. Yhdysvaltain joukot Persianlahdella saivat pernarutto-rokotukset. Microsoft julkaisi Windows 98 -käyttöjärjestelmän. Valuuttana oli markka. Itse olin tullut valituksi Enklaavi ry:n puheenjohtajaksi. Elettiin vuotta 1998.

Sovittiin LTKY:n Hannan ja Siirin kanssa, että jokusen kuukauden ajan mulle saa heittää ihan minkä tahansa meikän ymmärrettävissä olevan aiheen, josta sitten bloggaan psykedeelisen ja juoppohullunomaisen lyhyen pätkän. Tää eka – varsin asiallinen aihe – sai hymyn naamalle, sillä onhan se mukavaa muistella Wanhan Liiton aikaisia hyviä aikoja.

Mie olin aika tarkalleen 77-kiloinen liuhulettinen (ok, vähän pidemmät hiukset, ei ihan polkkatukkaa) mieshenkilö, joka puhui sekavaa savoa (mie sanottiin miä). Miulla oli sininen polkypyörä, tyttökaveri ja tykkäsin pukeutua joko tummanvihreään bleiseriin tai mustaan pukuun. Käytin mustaa salkkua. En omistanut lippistä. Deodoranttina se vanha, karmaiseva Kouros. Tykkäsin opiskella kauppatieteitä ja samalla suoritin hieman psykan opintoja myös nyt nimenä kadonneeseen Joensuun ylipistoon.

Asuin kimppakämpässä LUM:n kioskin (nykyinen Selam-kebab) läheisyydessä koneteekkari Gyntherin (nimi muutettu) kanssa. Pääsin tästä syystä ihmettelemään monenlaista; mm. miksi lattialle asetellusta Stiga-jääkiekkopelistä oli poistettu kaikki muut pelaajat paitsi Mats Sundin ja miksi hänen päälleen oli leivottu pellillinen jauhelihapizzaa. Olin myös huomannut, että aihepiireinä johtaminen, yrittäjyys, yritysjuridiikka, laskentatoimi, HR (henkilöstöjohtaminen) ja psyka olivat ne miun jutut, joten tykkäsin opiskella juuri yliopistossa (ok, silloin nimi oli korkeakoulu) ja lukea mm. kaiken kurssimateriaalin.

Pyöritin samalla harrastuksena äänentoistofirmaa. Tykkäsin pyöriä kavereideni kanssa baareissa silleesti, että aina aamulla oltiin ensimmäisenä luennoilla. Lötköttelyissä tuli suoritettua doping-sarja. Liikunnasta en pitänyt silloinkaan.

Mie taisin olla tietyllä tavalla kummajainen kauppatieteilijänä vuonna 1998, sillä viihdyin toki omieni joukossa, joskin teekkariporukassa oli jotain mystisen vetovoimaista. Ei, en ole päivääkään halunnut olla teekkari. Parikymmentä vuotta sitten kuitenkin tajusin, että tekniikka ja tekniikan osaajat maailmanpelastajana ovat se kovin juttu, kun siihen kokonaisuuteen yhdistää busineksen. Puiden halailu ja itsensä ketjuilla köyttäminen puuhun eivät hyödytä muuta kuin ketjujen myyjää. Ei siis ihme, että meidänkin tutalaiset siskot ja veljet ovat päässet aina erityisen loistaviin hommiin yhteiskunnassa.

Miun suurin moka näin parinkymmenen vuoden takaa oli se, että ajattelin opiskeluaikana ihan liian pienesti. En tajunnut vuonna 1998, että isosti ajatteleminen ja tekeminen ei ole sen vaikeampaa kuin pienesti ajatteleminen ja tekeminen. Mietin myös tuolloin mm. kv-vaihtoa, tekniikan kurssien lukemista, monipuolisemman kirjallisuuden lukemista ja liikunnan aloittamista. Ja paskat, noista mitään en saanut tuolloin tehtyä.

Mie muistan hyvin kirkkaasti sen, mitä kohden olin menossa työelämässä. Täydellistä tyhjyyttä. Mie olin ihan varma ja kauhuissani siitä, että miulla ei ollut mitään hajua, mitä haluaisin elämässäni tehdä. Se samaan aikaan ahdisti ja toisaalta samaan aikaan mahdollisti sen, että koko maailma oli avoin.

Miulle on jostain syystä rakentunut aikojen kuluessa ehkä hieman normaalia suurempi epävarmuudensietokyky, mikä on ollut aikamoinen vahvuus. Ja jos ette kerro kenellekään, en mie vieläkään tiedä, mitä mie tulen elämässäni tekemään. Miun kaksi valoisaa poikaani voi sitten joskus kertoa, kuinka iskälle loppupelissä kävi.

Ja kyllä, tuolloin olin varma, että en oppisi koskaan sanomaan normipuheessani sanaa mie.

Aliven palstoilla useampaan otteeseen kirjoittanut LUT:n rehtori Juha-Matti ”Juhis” Saksa kirjoittaa tästä lähtien Aliveen säännöllistä blogia, joka julkaistaan joka kuun toisena tiistaina. Löydät Juhiksen tähän asti julkaistut blogikirjoitukset täältä.

Kirjoittaja

Juha-Matti Saksa

Kirjoittaja on puhtaaseen energiaan, kiertotalouteen sekä vastuulliseen liiketoimintaan ja yrittäjyyteen voimakkaasti fokusoituneen teknillisen yliopiston rehtori. Tämä tutkijankoulutuksen hankkinut savolainen uskoo, että elämää on pääkaupunkien lisäksi niiden ulkopuolella. Kiroilee liiaksi. Keep on rockin’ in the free world.

Share with your friends


Submit
Back To Top