skip to Main Content
ESN – Kansainvälistymistä Vaihdossa Ja Kotikampuksella

ESN – kansainvälistymistä vaihdossa ja kotikampuksella

Share with your friends


Submit

ESN eli Erasmus Student Network on voittoa tavoittelematon opiskelijajärjestö, jonka tavoitteena on edistää opiskelijaliikkuvuutta ja vaihto-opiskelijoiden sopeutumista vierailla kampuksilla. ESN:n paikallisjärjestöjä on ympäri Eurooppaa yli 40:ssä maassa. ESN:n Antti ja Eeva kertovat omista ESN-kokemuksistaan.

ESN apuna vaihdon aikana

”Olin jo ennen Ranskaan vaihtoon lähtemistä osallistunut Lappeenrannassa ESN-toimintaan satunnaisesti, joten järjestö oli tuttu jo ennen vaihtoon lähtöä. Olin kuitenkin onnekas valitessani Nancyn vaihtokohteekseni, sillä kyseisessä kaupungissa ESN toimi erittäin aktiivisesti.

Ennen vaihdon alkua ESN Nancyn sivujen kautta oli mahdollista hakea itselleen “Buddyä”, eli paikallista opiskelijaa, joka toimi käytännössä tuutorina. Tämä oli verrattain vaikuttavaa, sillä yliopiston kautta ei mitään vastaavaa systeemiä ollut järjestetty.

Itse saavuin Nancyyn jo niin aikaisin elokuusta, että ESN ei ollut ehtinyt tehdä buddy-jakojaan vielä. He kuitenkin järjestivät Victor-nimisen aktiivin ottamaan minut vastaan kun saavuin kaupungin juna-asemalle, heittämään minut kämpilleni, auttamaan avaimien saamiseen vaaditussa byrokratiassa, ja lopulta vielä käyttämään minut kaupassa, jotta ensimmäistä iltaa Ranskassa ei tarvinnut aloittaa tyhjällä jääkaapilla.

Kiitollisena tarjosin Viktorille yhden Suomesta mukanani tuomilla bulkkioluilla.

Nancyn ESNereissä ihailtavaa oli, kuinka “omistautuneita” he vaikuttivat olevan vaihto-opiskelijoiden suhteen. Esimerkkinä se, että suurin osa aktiiveista oppi nimeni, vaikka tietysti melkein ainoana suomalaisena oleminen auttoi.

Joka tapauksessa se lämmitti mieltä, kun olin rivivaihtari satojen muiden seassa. Esimerkiksi koululla pidetyn ESN-infon jälkeen ensimmäisissä bileissä aktiivit osasivat tulla sanomaan: “Hei sä olit se finski sieltä…”

Luonnollisesti ihmisiin tutustuminen oli ESN:n toimintaan osallistumisessa suurin hyöty. Heti ensimmäisen lukukauden alkupuolella ESN järjesti viikon mittaisen Welcome Week-tapahtumien sarjan, johon kuului paljon erilaisia tutustumisaktiviteetteja, joissa tutustuin sekä kanssavaihtareihini, että paikallisiin aktiiveihin.

Omasta lähtökohdastani Welcome Week -tapahtumat olivat tärkeitä, sillä kemiantekniikan koulussa, jossa opiskelin, olin lähes ainoa vaihto-opiskelija. ESN:nän aktiviteeteissa opin myös aina sattumalta tuntemaan naapureitani, joiden kanssa muuten ei välttämättä olisi tullut koskaan törmättyä ja juteltua.

ESN myös oli osaltaan järjestämässä isäntäperheohjelmaa, jonka kautta sain itselleni myös ranskalaisen perheen loppuajaksi. Koska tapahtumia järjestettiin säännöllisesti, ei koskaan tarvinnut pelätä, että olisi pitkiä aikoja putkeen ilman ihmiskontaktia.”

Tapahtumia, reissuja ja kulttuuriin tutustumista

”Ihmisiin tutustumisen ohella tietysti itse tapahtumat ja reissut, joita ESN tarjosi, toivat tärkeää sisältöä vaihtoon. Joka tiistai keskustassa järjestettiin ESN-bileet Loveboat-kapakassa, mikä toimi siihen hätään riittävänä sauniksen korvikkeena.

Kerran kuukaudessa oli taas bileet toisaalla sekä kieli- ja kokkausiltoja. Järjestön mukana tuli käytyämyös pelaamassa lasersotaa, vierailtua Belgiassa Brugge&Bryssel-reissulla ja osallistuttua Nancyn keskustassa järjestettyyn 24-tunnin autontyöntökisaan.

Ilman näitä asioita olisin varmasti lojunut kämpillä paljon useammin, ja päästänyt vaihtoaikaa valumaan hukkaan. Lisäksi ESN-tapahtumissa käyminen antoi itselle myös lisää kokemusta tapahtumien ja reissujen järjestämisestä, kun sivullisena pystyi seuraamaan, mikä toimi ja mikä ei.

ESN:n kautta tuli myös syvennettyä tuntemusta ranskalaisesta kulttuurista.

Esimerkiksi syyslukauden Welcome Weekiin kuului ranskalainen buffet paikallisessa kartanossa sekä viinin maistelua Loveboatissa.

Erasmus in Schools -ohjelmaan osallistumalla pääsin näkemään, minkälaista elämä oli ranskalaisissa kouluissa ja aktiivien kämpillä järjestetyissä tapahtumissa taas, mitä se oli ranskalaisten opiskelijoiden kotona.

Tapahtumien lisäksi ESN helpotti uusien kansainvälisten opiskelijoiden elämää muillakin tavoin. Lukuvuoden alussa ESN välitti tiloissaan edellisen vuoden vaihtareiden lahjoittamia astioita meille uusille. Aktiivien kautta en myöskään joutunut työntämään rakasta pinkkiä pyörääni romukoppaan lähtiessäni, vaan sain sille uuden onnellisen omistajan.

Sen lisäksi että ESN-kortti tarjosi alennuksia järjestön omiin tapahtumiin, sai sillä alennusta myös muualla kaupungissa. Tästä hyvänä esimerkkinä euron alennus oluista kaupungin suosituimmassa irlantilaiskapakassa. Tällä säästi vuoden aikana pitkän pennin.”

Kansainvälisyyttä myös kotikampuksella

ESN:n toiminnan ansiosta oma vaihtokokemukseni oli onnistunut, ja halusin palatessani varm

istaa, että pääsen antamaan systeemille yhtä paljon kuin olen itse saanut. Tämä oli syy sille, miksi lähdin mukaan ESN Lappeenrannan toimintaan.

Toivottavasti olen omalla toiminnallani pystynyt inspiroimaan uusia ESNereitä Euroopan muille kampuksille järjestämään teille sisältöä teidän opiskelijavaihtoihinne. Suosittelen myös osallistumaan toimintaan jo ennen vaihtoon lähtemistä, jotta osaatte maksimoida järjestön hyödyt kun olette vaihdossa.

Lisäksi, jos haluatte lukea kokemuksia ESN:stä vaihtarin silmin, ennen kuin asiaa katsoi
muovisten ESN-arskojen takaa, tsekatkaa vaihtoblogini.

Eeva puolestaan kertoo:

”Olin itse vaihdossa Espanjassa keväällä 2016 ja palasin syksyllä Suomeen. Paluu tavalliseen arkeen osoittautui odotettua hankalammaksi, kun moni asia oli muuttunut puolessa vuodessa. Huomasin kaipaavani sitä, että oli ystäviä eri maista ja että sai käyttää englantia päivittäin.

Vaikka omassa vaihtokaupungissa ei ESN:ää ollut, olin jo ennen vaihtoani kuullut ESN:stä, ja tiesin, että yhdistys toimii Lappeenrannassakin.

Lukukauden alkaessa laitoinkin viestiä ESN:n puheenjohtajalle, ja kyselin, josko toimintaan pääsisi mukaan. Yhtäkkiä olikin mukana porukassa, ja lupautunut hallitukseen seuraavalle vuodelle.

Tällä hetkellä meillä on mukana aktiiviporukassa ihmisiä kahdeksasta eri maasta, joten tässä pääsee todellakin työskentelemään eri kulttuurista olevien ihmisten kanssa, mikä on hienoa.

“ESN-aikanani” olen muun muassa hoitanut yhdistyksen markkinointia, ollut mukana järjestämässä tapahtumia leivontaillasta kansainväliseen illalliseen ja sitseihin, käynyt tutustumassa Suomen muihin ESN-aktiiveihin kansallisen tason kokouksessa sekä reissannut Tallinnaan ja Pietariin.

Ennen kaikkea olen tutustunut tosi mahtaviin tyyppeihin ja vaikka kliseiseltä ehkä kuulostaakin, niin onneksi tuli lähdettyä aktiivitoimintaan mukaan!”

Kirjoittaja

Eeva Tirkkonen ja Antti Kaukiainen

Kirjoittajat ovat LUT:in opiskelijoita ja ESN-aktiiveja.

Share with your friends


Submit
Back To Top