skip to Main Content
Meidän Lateksii – Nyt Derivoidaan
Kuva: Miika Tiainen

Meidän Lateksii – nyt derivoidaan

Share with your friends


Submit

Ensi vuonna kynttilöitä on kaksi. Latelaisen lauseissa on yleensä yhtäsuuruusmerkki, mutta olemme me muutakin kuin laskuharjoituksia ja Matlab-koodia. Niin ainakin itse uskomme.

Historia on lyhyt ja fuksianpunainen. Fuksianpunainen eli pinkki, mutta sitä ei saa puheessa edes lipsauttaa, koska nykyään Jodelin valloitettua älypuhelimet voi pahoittaa mielensä kaikesta ja hyvin nopeasti. Lisäksi pinkillä on ihan eri RGB kuin fuksianpunaisella.

Laskennallisen tekniikan ja analyytikan koulutusohjelma sai ensimmäiset kandiopiskelijansa kolme vuotta sitten. Koulutusohjelman nimi oli silloin eri, eikä opiskelijoilla ollut omaa kiltaa. Hätiin tuli Armatuuri, joka otti killattomat opiskelijat siipiensä suojiin.

Kului opiskeluvuosi ja seuraavaakin vielä puolet, kunnes talvella 2016 laskennallisen tekniikan opiskelijat perustivat oman kiltansa, Lateksiin.

Killan nimi kalskahtaa niin venyvältä materiaalilta kuin ladontaohjelmalta. Late viittaa koulutusohjelmaan ja ksii on kreikkalainen kirjain. Ison ksiin voi nähdä killan logossa, pienen ksiin koukerot aiheuttavat kovin paljon päänvaivaa kynällä kirjoitettuna. Kun killan nimeä valittiin, tapetilla oli myös muitakin ehdotuksia kuten Nabla ja Gradientti. Valitun nimen kirjoitusasullekin oli muutama muu vaihtoehto.

Tietämättä yhtään mitä muissa killoissa tehdään ja tapahtuu, tunnen latelaisena lokeroituvani johonkin omaan. Tämä on hyvä asia niin Lateksiin kuin muidenkin kiltojen osalta. Kiltahuoneemme on pieni lokero, jossa ei ole tarpeeksi sohvia, mutta kavereita sitäkin enemmän.

Kiltiksellä voi samanaikaisesti olla paljon porukkaa ja hyvin hiljaista. Muutama laskee matikkaa, toiset naputtavat koodia; ei niistä paljoa ääntä synny. Kyllä siellä joskus puhettakin kuulee. Kuulumiset vaihdetaan, Jounia palvotaan, muista luennoitsijoita ollaan pitämättä ja Viopekin saa oman osansa. Kärjistetysti.

Nuorin ja vielä selvästi pienin kilta teki Skinnarilan tekniikan kiltojen seitsikosta oktetin. Mukaan mahtui uusi kilta samalla lailla kuin vapaavaltioon mahtuu uusia fukseja. Jokainen on tervetullut. Lateksii ottaa vaikutteita muista killoista, kuten fuksit oppivat Skinnarilan menoon ja henkeen vanhempien opiskelijoiden avulla.

Ääneen ei myönnetä, että säännöt olisi kopioitu Armatuurilta. Puolitoista vuotta nuoren killan perinteet muistuttavat etäisesti vauvan jokellusta, mutta katse on tiukasti tässä päivässä ja lähitulevaisuudessa. Kilta rakentaa pohjaa toiminnalleen pala palalta, haalarimainos kerrallaan. Ei Skinnarilaakaan rankennettu päivässä, kuten yliopiston peruskorjaus osoittaa.

Kirjoittaja

Jarno Mikkola

Kirjoittaja on toisen vuoden latelainen, joka viettää oman ”I love Mondays”:nsa tilmatin luennolla.

Share with your friends


Submit
Back To Top