skip to Main Content
Vaikuttavampi Palautekulttuuri

Vaikuttavampi palautekulttuuri

Share with your friends


Submit

Yliopisto on aikaa opetella. Fysiikan ja tilinpäätöksen lisäksi esimerkiksi ryhmätyö- ja esiintymistaitoja, ajanhallintaa – ja palautteen antamista. Työelämässä sinun tulee olla valmis antamaan ja vastaanottamaan palautetta, niin positiivista, negatiivista kuin neutraaliakin.

Jokaisen periodin päättyessä tulet saamaan sähköpostiisi linkin kurssipalautteeseen, jossa pääset antamaan palautetta anonyymisti. Kurssipalaute on erittäin tärkeää: sen kerää killan opintovastaava, joka välittää sen eteenpäin kurssin vastuuhenkilöille ja koulutusohjelman johdolle. Killat järjestävät myös opiskelijoille avoimia kurssipalautetilaisuuksia, joissa palaute käydään läpi yhdessä opiskelijoiden ja vastuuhenkilöiden kanssa.

Kurssipalaute on helpoin tapa opiskelijoille päästä vaikuttamaan seuraavan vuoden kurssin toteutukseen ja luennoitsijalle nähdä opiskelijoiden mielestä toimivat ja ei-niin-toimivat ratkaisut. Sen avulla pystytään kehittämään koulutusohjelmaa ja välittämään hyviä opetusmuotoja myös toisille kursseille.

Niiden todella hyvien ja todella huonojen asioiden lisäksi myös ihan ok -palaute merkitsee, jotta kurssista saadaan riittävän kattava käsitys. Opiskelijoiden tyytyväisyys ja kurssien yleisarviointi vaikuttaa koko yliopiston suorituksen vertailuun kansallisella tasolla.

Unin kautta pääset antamaan kurssipalautetta kurssin aikana tai tentin jälkeen, kun tavallisen kurssipalautekyselyn vastausaika on päättynyt. Uni-portaalista löytyvän palautelinkin kautta voi antaa myös avointa palautetta muista yliopiston toiminnoista.

Ylioppilaskunta tarjoaa kaksi LTKY:n nettisivuilta löytyvää listaa opiskelijoille. Mustalle listalle opiskelija voi käydä ilmoittamassa, mikäli tentti- tai harjoitustyön tulokset ovat myöhässä, eli kun tuloksia ei ole kuulunut kuukauteen. Simple as that!

Ilmoituksen teon jälkeen LTKY muistuttaa kurssin vastuuhenkilöitä tulosten julkistamisesta, ja jos samalta henkilöltä jää tulokset roikkumaan useamman kerran, otamme tapauksen tarkempaan käsittelyyn ja pyrimme varmistamaan, että kurssin vastuuhenkilön resurssit riittävät jokaisen kurssin loppuun asti viemiseen.

Harmaalista on tarkoitettu hieman vakavampien opiskelijan edunvalvonnallisten ongelmien hoitamiseen.

Lähtökohtaisesti kurssipalaute kuuluu kurssipalautteeseen. Jos kuitenkin opiskeluiden aikana kohtaat esimerkiksi epätasa-arvoista kohtelua opiskelijoiden välillä, sinulla on ongelmia kurssin arvioinnin kanssa, sinulla on kysyttävää liittyen opiskelijan hyvinvointiin tai tukijärjestelmiin tai sinulla on jotain muita epäselvyyksiä liittyen opiskeluun, voit ottaa yhteyttä harmaan listan kautta ylioppilaskunnan asiantuntijoihin.

Harmaan listan kautta voi lähettää palautetta myös anonyymisti, mutta mikäli haluat ongelmaasi hoidettavan sinun kanssasi, suositellaan yhteystietojen jättämistä. Kun asiaa ruvetaan käsittelemään, asiassa edetään aina opiskelijan ehdoilla ja ylioppilaskunta on opiskelijan puolella. Ylioppilaskunta voi esimerkiksi keskustella epäkohdasta koulutuksesta vastaavalta vararehtorin, koulutusohjelmista vastaavien, YTHS:n tai Kelan työntekijöiden kanssa.

Varsinkin kun oikein suututtaa, negatiivista palautetta on helppo antaa anonyymisti. Muista kuitenkin, että sitä käsittelee oikeat ihmiset ja mieti, miten fiksuna aikuisena sanoisit asian kasvotusten jollekulle.

Esimerkiksi haukkuminen ja voimasanojen käyttö ei ole kohteliasta käytöstä. Vedä syvään henkeä, kerro asian taustat, kokemasi epäoikeudenmukainen kohtelu ja paina lähetä. Anonyymisti voit osoittaa esimerkiksi jonkun yleisen epäkohdan yliopistossa, mutta joskus asialle löytyy jokin selitys, joka on helppo avata palautteen antajalle vain jos hän on jättänyt yhteystietonsa.

Kurssipalautteen lisäksi yliopisto kerää palautetta omasta toiminnastaan esimerkiksi valmistumiskyselyillä kandeille, diplomi-insinööreille ja maistereille. Ylioppilaskunta jakaa omat jäsenpalvelu- ja opetuksen laatuselvitys -kyselyt opiskelijoille ja välittää eteenpäin myös sidosryhmiensä palautekyselyitä.

Palautteen antaminen on ensisijaisen tärkeää, sillä ilman palautetta mikään ei muutu. Vastaa ja vaikuta!

Kirjoittaja

Saara Laamanen

Kirjoittaja on LTKY:n hallituksen varapuheenjohtaja sekä koulutuspolitiikka- ja opintoasioiden vastaava.

Share with your friends


Submit
Back To Top