skip to Main Content
Syke: Voimaa Opiskelijaelämään Treenistä

Syke: Voimaa opiskelijaelämään treenistä

Share with your friends


Submit

Monen opiskelijan naapurissa, Skinnarilan vapaavaltiossa yliopiston ja ammattikorkeakoulun kampusalueella, sijaitsee monelle tuttu Skinnarilan Syke. Paikka, josta kaikki puhuvat, jossa useat treenaavat ja josta kaikki ovat ainakin kuulleet. 

Sykkeen tarina alkoi keväällä 2007, kun ensimmäinen Syke Gym perustettiin Kareltekin (sittemmin Technopolis, nykyään IVH Kampus) tiloihin Cafe Bar G:n taakse kampusalueelle. Tilat kävivät kuitenkin nopeasti hieman ahtaiksi innokkaalle joukolle kuntoilijoita, ja kuntosali muuttikin nykyisiin, laajempiin tiloihinsa jo vuonna 2008.  Nykyään Skinnarilan Sykkeen löytää tutulta paikaltaan Poliisin tilojen kanssa samasta C-rakennuksesta.

Idean kuntosalin perustamisesta sai LUTin opiskelija opintojensa ensimmäisinä vuosina, joten opiskelijoiden keskuudessa saatu idea voi todellakin saada siivet selkäänsä! Vuonna 2009 avautui Kauppakadulle toinen toimipiste, ja vuonna 2013 saatiin Sataman Syke Ainonkadun kauniisiin maisemiin. Kauppakadun toimipisteen sittemmin jäädessä historiaan avautui vuoden 2016 lopussa Leiriin Syke Training Center.

Uusista tuulista huolimatta Skinnarilan Syke seisoo silti kampuksen maamerkkinä yhä, eikä loppua näy. Opiskelijat, niin uudet fuksit kuin vanhat konkaritkin, löytävät vuosittain kaipaamaansa boostia opinnoissa aherrukseen (ja kenties myös hieman vastapainoa juhlimiseen) Skinnarilan Sykkeen painojen ja tankojen ääreltä. Tentit ja deadlinet painavat mielessä huomattavasti vähemmän silloin, kun käsissä oleva tanko painaa riittävästi.

LUTissa opiskellut Jussi Karttunen on tuttu kasvo monelle Skinnarilan Sykkeen kävijälle, ja hän onkin tähän mennessä edennyt kandista aina tohtoriksi asti, omien sanojensa mukaan Sykkeellä tehtyjen treenien voimalla. Allekirjoittaneen kannattanee siis myös jatkaa omia treenejään, sillä oman maisterintutkintoni valmistumiseen on vielä useampi vuosi ja uskoakseni myös muutama harmaa hius aikaa.

Jussin väitöskirjaa koskevat parhaat ideat eivät suinkaan syntyneet työpöydän ääressä, vaan salilla rautaa nostaen, ja totta puhuen voisin itsekin olla muutaman hyvän idean tarpeessa fuksivuoden matematiikan kurssia näin kolmantena opiskeluvuotena suorittaessani.

LUT tunnetaan hyvin innovatiivisena, yrittäjyyshenkisenä sekä monessa suhteessa edelläkävijänä suomalaisessa ja kansainvälisessäkin yliopistomaailmassa, eikä jatkuva kehittäminen ja kehittyminen ole Sykkeelläkään jäänyt huomiotta.

Kun Jussi Karttuselta kysytään, miltä salin kehitys vuosien varrella on vaikuttanut asiakkaan silmin, hän vastaa alkuperäisestä salista olevan jäljellä vain hyvin vähän. Kaikki aina välineistöstä lattian pinnoitteisiin on uusittu, osa jopa useaan otteeseen. Kehittymiseen pyrkivässä, innovatiivisessa ympäristössä on luonnollista, että myös kuntosali kehittyy ja menee eteenpäin. Kuntosaliharjoittelussa on usein kyse itsensä haastamisesta ja kehittämisestä, ja Jussi onkin kokenut toimintaansa ja tilojaan kehittävän kuntosalin motivoivana ympäristönä harrastaa ja kehittyä itsekin.

Kun puheeksi tulevat seikat, jotka ovat saaneet Jussin pysymään Skinnarilan Sykkeen kävijänä vuodesta toiseen, vastaa hän suurimmiksi syiksi hinnan, laadun ja sijainnin salin kehittymisen lisäksi. Hän, kuten moni opiskelija, on asunut opiskeluaikanaan aivan salin välittömässä läheisyydessä.

Skinnarila on ympäristönä ainutkertainen siinä mielessä, että suuri joukko opiskelijoita asuu aivan korkeakoulujen läheisyydessä, matalan kynnyksen matkan päässä opinahjoista. Sama filosofia tuntuu toimivan myös kuntosalille lähdön suhteen – silloin, kun sali on lähellä ja sinne on helppo mennä, tulee sinne myös mentyä.

Skinnarilan henki on monelle tuttu muista konteksteista, ja myös Sykkeellä on havaittavissa samaa tunnelmaa. Ystävällinen ilmapiiri ja yhteisöllisyys saavat Jussinkin palaamaan Skinnarilan Sykkeelle kerta toisensa jälkeen. Jussia lainatakseni, sanonta ”There’s no place like home” pätee myös kuntosaleihin.

Artikkeli on julkaistu osana LTKY:n ja Sykkeen välistä yhteistyötä.

Kirjoittaja

Laura Rotinen

Kirjoittaja on kolmannen vuosikurssin kauppatieteiden opiskelija, joka työskentelee opintojen ohessa Sykkeellä.

Share with your friends


Submit
Back To Top