skip to Main Content
Yliopiston Peruskorjaus Etenee Pienistä Vastoinkäymisistä Huolimatta

Yliopiston peruskorjaus etenee pienistä vastoinkäymisistä huolimatta

Share with your friends










Submit

LUT:n päärakennuksen peruskorjaus saattaa yliopiston keskeisiä tiloja uuteen uskoon vuosien 2016-2018 aikana. Tilat on otettu käyttöön vuonna 1974, ja peruskorjauksessa esimerkiksi pääravintola, keskeisiä luentosaleja ja raskaat laboratoriot päivitetään tilojen osalta uuden vuosituhannen tarpeisiin. Peruskorjauksen tavoitteena on saada yliopistolaisille ja ammattikorkeakoululaisille modernit, monikäyttöiset ja muunneltavat tilat.

Green Campuksen uusi aikakausi

Uusien tilojen suunnittelussa painotetaan ympäristöystävällisiä energiaratkaisuja, ja valmistuttuaan peruskorjaus tulee siirtämään LUT:n Green Campusta uudelle aikakaudelle.

Esimerkiksi ykkösrakennuksen katoille ja osaan julkisivuista asennetaan aurinkopaneelit. Aurinkovoimalan teho ykkösrakennuksen alueella tulee olemaan noin 400–500 kW eli noin kaksi kertaa LUT:n nykyisen voimalan teho. Tämän jälkeen LUT tuottaa itse sähköntarpeestaan 7–10 prosenttia.

Myös lämpöenergian uusiutuvaa paikallista tuotantoa tullaan lisäämään, ja osa rakennuksen tarvitsemasta lämpöenergiasta tuotetaan ilma-vesilämpöpumpuilla, jotka alentavat kiinteistön CO2-päästöjä merkittävästi verrattuna pelkkään kaukolämpöön. Kiinteistön omistaja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy tavoittelee rakennukselle kansainväliseen kiinteistöjen vastuullisuuteen liittyvän BREEAM-sertifikaatin arvosanaa Very Good.

Peruskorjauksen yhteydessä toteutetaan Living Lab -hanke, eli osa rakennuksen tiloista tullaan mittaroimaan erityisen tarkasti. Tiloista saatava reaaliaikainen data tulee tutkijoiden ja opiskelijoiden hyödynnettäväksi tutkimukseen ja opinnäytetöihin.

Pääaulan lähistölle toteutetaan myös akustiikan sekä julkisten tilojen äänimaisemien kokeilu, joka luo runsaasti mahdollisuuksia tilan käytölle sekä lisää viihtyvyyttä. Myös opiskelijoiden käyttöön tarkoitettu protopaja rakentuu uusiin tiloihin.

Liikkuminen kampuksella nyt helpompaa

Vielä kesän ajan suljettuna ollut LUT:n pääsisäänkäynti on avattu 4.9. ja kiertoreiteistä on päästy eroon. Nyt pääaulan kautta pääsee kulkemaan kirjastoon ja puolentoista vuoden tauon jälkeen yhdyskäytävää pitkin on mahdollista liikkua kampuksen läpi läntiselle sisäänkäynnille. Pääaulan korjaustyöt jatkuvat edelleen, mutta avattu läpikulku toteutetaan suojatusti työmaa-alueen läpi. Rohkeasti vaan sisään pääovesta!

Läpikulun varrelle avautuu syksyn aikana ns. palvelukatu, johon sijoittuvat alkuvaiheessa Aalefin kampuskauppa, hierojan toimitilat ja Postin pakettiautomaatti.

Pääravintolan käyttöönotto on viivästynyt, ja se saadaan asiakaskäyttöön marraskuun alussa. Ruokalan aulatilat toisessa kerroksessa kalustetaan lokakuun lopulla kampuslaisten olotilaksi palvelemaan ruokailua, hengailua, ryhmätöiden tekoa yms.

Hankkeen aikataulu viivästynyt

Aikataulut aiheuttavat yllätyksiä monissa suurissa rakennushankkeissa – niin tässäkin. Esimerkiksi laboratorioiden purkutöiden yhteydessä havaittiin rakenteissa vahvistusta tarvitsevia kohtia. Näiden välttämättömien lisätöiden toteutus viivästyttää yhteiskäyttöisten labratilojen käyttöönottoa noin kahdeksan viikkoa alkuvuoden 2018 puolelle.

Sateinen kesä toi omat haasteensa: heinäkuun lopulla havaittiin, että yksi sadevesiviemärin työnaikainen liitos oli pettänyt rankkasateessa, ja tiloihin työmaa-alueella tuli runsaasti vettä.  Kuivaustoimet aloitettiin välittömästi ja ne jatkuvat edelleen. Kuivausaika-arvio ei ole vielä täsmentynyt. Tilannetta seurataan tarkkojen mittausten avulla.

Kiltatilat muutoksessa

Peruskorjauksen aikana kiltatiloja on jouduttu siirtämään. Peruskorjattuja tiloja vastaanotetaan vaiheittain, joten väestösuojatiloihin sijoitetut kiltahuoneet tulevat käyttöön asteittain. Nelosrakennuksen tilat luovutetaan Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n käyttöön, joten sen rakennuksen tiloissa toimiville killoille joudutaan etsimään uusia väistötiloja. Tilapalvelut järjestää kiltojen kanssa tapaamisen, jossa yhdessä mietitään tilaratkaisuja.

Ylioppilaskunta suunnittelee museota

Ylioppilaskunnan kanssa on keskusteltu menneiden aikojen akateemisten muistojen tallentamisesta. Hanke toteutunee vitriinirakenteena palvelukadun varrelle.

Lisätietoa

LUT:n tilapalvelut julkaisee joka kuukausi tiedotteen peruskorjauksen ajankohtaisista asioista. Sen voit lukea UNIssa tai hankkeen intrasivuilta tai valitsemalla intran etusivulta Support services > Tilapalvelut > 1-rakennuksen peruskorjaus ja laboratoriomuutokset.

Lisätietoja:

tilapalvelut@lut.fi

Kirjoittaja

Yliopiston tilapalvelut

Share with your friends










Submit
Back To Top