skip to Main Content
Mielipide: Fiksu Ottaa Ensimmäisen Askeleen Hallitustyöskentelyyn Jo Nyt

Mielipide: Fiksu ottaa ensimmäisen askeleen hallitustyöskentelyyn jo nyt

Share with your friends


Submit

Mitä yhteistä on UPM:n, Sammon ja Nordean hallitusten puheenjohtajalla ja yhdellä LUT:in opiskelijalla?

LUT:in uusi hallitus aloittaa toimintansa vuoden 2018 alussa ja hallitukseen kuuluu, kuten te kaikki tiedätte, yksi opiskelijajäsen. Tämä opiskeljajäsen voi olla kuka vain opiskelijoista, ja haku hallitukseen on nyt auki!

Mitä sitten hallitus tai yksi opiskelija tekee? Ensisijaisesti hallitus vastaa yliopiston strategiasta, suunnittelee sen ja valvoo sen toteutumista. Hallituksen tehtävänä on myös valita yliopistolle rehtori, joka sitten toteuttaa hallituksen luomaa strategiaa. Rehtori raportoi hallitukselle strategian toteuttamisesta ja ajankohtaisista asioista, joita yliopistossa tapahtuu.

Varsinkin käsitellessä ajankohtaisia asioita, kuten miksi riittävän moni opiskelija ei suorita riittävästi opintopisteitä tai miksi opiskelijat eivät valmistu nopeammin, on hyvä, että paikalla on myös opiskelija, joka katsoo tilannetta eri näkökulmasta kuin professorit. Samalla tavalla yliopistoyhteisön ulkopuoliset jäsenet tuovat omia näkökulmiaan esimerkiksi yritysmailmasta yliopiston kohtaamiin haasteisiin.

Hallituksen kokouksia on noin neljä kertaa vuodessa, mutta jatkuvasti on seurattava, mitä korkeakoulukentällä tapahtuu. Hallitustyöskentely ei varmasti ole kenellekään opiskelua hidastava asia, päinvastoin!

Mitä sitten oikein tarkoittaa olla yliopiston, saati LUT:in, hallituksessa? Ensinnäkin edustaja pääsee tarkastelemaan omaa yliopistoyhteisöään aivan uudesta näkökulmasta. Toiseksi on mahdollisuus tavata merkittäviä henkilöitä ja oppia heidän tavoistaan johtaa organisaatiota. Kolmanneksi: edustaja pääsee tekemään päätöksiä, joilla taatusti on merkitystä ja vaikutusta koko yliopistoyhteisön elämään.

Lisäksi edustajana toimiminen on erittäin vastuullista ja vaatii edustajalta kykyä omaksua uusia asioita nopeallakin tahdilla, sillä kokousmateriaali on usein yli satasivuinen ja aikaa lukemiseen on muutama päivä. Vastuullisuus korostuu varsinkin, kun päätetään asioista, jotka ovat vielä valmistelussa, eikä niistä sovi puhua hallituksen ulkopuolelle.

Asioista päätettäessä on aina muistettava oma roolinsa: hallituksen jäsenenä päätöksiä ei tehdä omaa ”eturyhmää” ajatellen, vaan koko yliopiston edun mukaisesti. Onnekseni opiskelijoiden etu ja yliopiston etu eivät ole olleet ristiriidassa päätöksissä.

Eri yliopistojen hallituksen jäseniä kutsutaan ajoittain keskenään keskustelemaan yliopistojen kehittämisestä. Näissä tilaisuuksissa on päässyt tapaamaan mielenkiintoisia ihmisiä ja vaihtamaan kuulumisia muiden hallitusten opiskelijajäsenten kanssa.

Kuinka sitten voi päästä tähän vastuulliseen ja opettavaiseen tehtävään? Yliopiston hallituksen opiskelijaedustajan haku on auki 8.9.2017 kello 14:00 asti. Hakea voi täyttämällä suostumuslomakkeen,  joka löytyy ylioppilaskunnan toimistolta ja nettisivuilta. Hakuajan päätyttyä kaikki hakijat saavat ennakkotehtävän ja heidät kutsutaan alkuhaastatteluun, jossa haastattelutoimikunta arvoi hakijat tehdäkseen esityksensä sopivimmasta kandidaatista edustajistolle.

Kaikki hakijat pääsevät esittelemään itsensä myös edustajistolle, joka vielä kysyy tarkentavia kysymyksiä. Tämän jälkeen haastattelutoimikunta antaa oman arvionsa edustajistolle, joka äänestämällä valitsee hallituksen opiskelijaedustajan.

Hakijalta edellytetään kykyä sitoutua tehtävään seuraavaksi kahdeksi vuodeksi. Yliopistoyhteisön ja korkeakoulupolitiikan tunteminen katsotaan eduksi, mutta kuka tahansa, joka vain pystyy sitoutumaan tehtävään, voi tulla valituksi.

Vastaus alussa esitettyyn kysymykseen siitä, mitä yhteistä on Björn Wahlroosilla ja yhdellä LUT:in opiskelijalla on se, että kumpikin on yliopiston hallituksen jäsen, Nalle kuitenkin johtaa vain Hankenin hallitusta.

Suosittelen kaikkia hakemaan tätä tehtävää. Tämän kaltaisia mahdollisuuksia suodaan vain harvoille ja kuten rehtorimmekin on sanonut, kokemusta luottamustehtävistä arvostetaan varmasti myöhemmin tulevissa työhaastatteluissa. Nyt on aika ja mahdollisuus tehdä juuri sinulle se erottava tekijä, jolla pärjäät tulevaisuuden haasteissa.

Hallitusammattilaisen ura on parempi aloittaa jo opiskeluaikana!

Kirjoittaja

Lauri Kumpulainen

Kirjoittaja on LTKY:n edustajiston puheenjohtaja ja kauppatieteiden opiskelija.

Share with your friends


Submit
Back To Top