skip to Main Content
Mielipide: Ottakaa Kaikki Irti Skinnarilasta

Mielipide: Ottakaa kaikki irti Skinnarilasta

Share with your friends


Submit

”Maisterit käyköön yli opistonsa mutta, paras koulu on kuitenkin elämän koulu!!!”. Näin sanoo ystävämme Mikki Hiiri siinä hauskassa memessä. Väitän kuitenkin, että yliopisto se oikea elämän koulu on.

Tämän väitteen tueksi meikäläisellä on kaksi teesiä. Tässä niistä ensimmäinen: Yliopisto on elämän koulu silloin, kun olet rohkea ja otat kaiken irti siitä ajasta, jonka täällä Skinnarilanniemellä vietät. Skinnarila kaikkine upeine asukkaineen muodostaa ainutlaatuisen paikan viettää elämänsä parhaat vuodet.

Voi olla, että jos Satamatorilla kysyy väärällä jalalla heränneeltä kotikaupungin kasvatilta mielipidettä Skinnarilan Vapaavaltiosta, niin vastaus on että ”siellä ne teekkarin retkut kuplassa elelevät”. Tietynlaisessa kuplassahan me asutaan, mutta mielestäni viime aikoina kyseinen termi on saanut turhaan negatiivisen sävyn. Meidän kuplaa pitää yllä Skinnarilan henki, joka on ottamassa koppia siltä varalta, että utelias ja open your mind –asenteen omaava opiskelija ottaa sen kuuluisan hypyn tuntemattomaan.

Skinnarila on täynnä huikeita kiltoja, kerhoja ja tapahtumia, joissa jokainen saa olla oma itsensä ja poistua mukavuusalueeltaan. Siellä se todellinen oppiminen tapahtuu. Uskokaa pois, me ollaan niin tiivis ja poikkitieteellinen opiskelijayhteisö, että toista saa Suomen maasta etsiä. Viimeisen kolmen vuoden aikana olen ainakin itse löytänyt elämänmittaisia ystävyyssuhteita ja kokenut sellaista vapautta, jota työelämässä tuskin tulen ikinä kokemaan.

Laakson pitkät perinteet ja muutoksen raikkaat tuulet takaavat sen, että fuksiviikkojen ensimmäisestä päivästä lähtien täältä löytyy tekemistä kaikille koulutusohjelmasta tai persoonasta huolimatta. Tekemisellä tarkoitan siis kaikkea muuta kuin opiskelua – ei tosin sillä, etteikö yliopistomme tarjoaisi laajaa kattausta kursseja ja laadukasta opetusta. Tämä kuuluisa tekeminen se nimittäin se vasta opettaakin.

Tästä päästään hyvällä aasinsillalla toiseen teesiin.

Eniten oppii luentosalien ulkopuolella. Älkää ymmärtäkö väärin, tämä ei todellakaan ole epäluottamuslause loistavia opettajiamme kohtaan. Monipuoliset ja haastavat kurssit tarjoavat meille sitä substanssiosaamista, jota työnantajat odottavat meiltä työelämässä. Mutta entä mitä ne työtoverit odottavat meiltä? Sitä, että olemme hyviä tyyppejä, omia itsejämme. Tätä ei yksikään kurssi voi meille opettaa, mutta Skinnarila voi.

Olen ollut onnekas, että olen esimerkiksi excursioilla päässyt näkemään, miten Suomen kansantalouden höyryvetureina toimivat miljoonatehtaat pyörivät ja toisaalta killan puheenjohtajana saanut kohdata upeita persoonia niin Skinnarilassa kuin ympäri Suomeakin. Tiivis opiskelijayhteisömme, aamuviiden kohtaamiset ja elämä Lappeessa kartuttavat meille niitä elämän taitoja, joita kaikki meistä tulevat tarvitsemaan jokapäiväisessä elämässämme täältä kuplasta poistuttaessamme. Opit olemaan avoin uusille tuttavuuksille. Opit kohtaamaan haasteita ja kääntämään ne voitoiksi. Melko tärkeitä taitoja, sanoisin.

­

Rakas rehtorimme Juhis kertoo blogissaan tekemään kaikkensa, että ”Skinnarila Spirit palaa taas täydellä liekillä”. Kehotankin jokaista tekemään samalla tavalla. Ole oman elämäsi Yes-­man, elä täysillä ja ota kaikki irti ympärillä olevista mahdollisuuksista.

Tehdään tästä hyvä kevät.

Kirjoittaja

Antti Sinkkonen

Kirjoittaja on emeritus-kilta-aktiivi, joka nykyisin kantaa Firmatiimin sinistä bleiseriä ja sanoo asiat niin kuin ne ovat.

Share with your friends


Submit
Back To Top