skip to Main Content
VIExpert: Venäjän Ja Itäisen Euroopan Asiantuntijaopintoja – Ja Vähän Viiniä Berliinissä

VIExpert: Venäjän ja itäisen Euroopan asiantuntijaopintoja – ja vähän viiniä Berliinissä

Share with your friends


Submit

Artikkeli kertoo vaihtoehtoisesta tavasta kansainvälistyä, tai ainakin venäläistyä, LUT:ssa. Tai vaihtoehtoisesti siitä, kuinka suorittaa asiantuntijaopinnot DI- ja KTM-tutkinnon kylkeen omalta kotisohvalta käsin.

“Otatko punaista vai valkoista? Ja otathan sarlotkaa kanssa?” Ennen opiskeluani Berliinin vapaassa yliopistossa (Freie Universität Berlin) en arvannutkaan, että luennolla voisi olla näin rento tunnelma. Ottamalleni EES Energy -kurssille opiskelijat olivat saapuneet ympäri maailmaa ja tuoneet mukanaan georgialaista viiniä, puolalaista sarlotkaa ja moldovalaisia konvehteja maistettavaksi luentoja ja seminaariesityksiä kuunnellessa.

Mahdollisuus energiapolitiikan ja -turvallisuuden opiskeluun Berliinissä tarjoutui LUT:n kautta. Yliopistomme on osa yliopistoverkostoa, joka muodostaa Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen maisterikoulun. Tässä maisterikoulussa on mahdollista opiskella Venäjän ja itäisen Euroopan asiantuntijaopintoja (VIExpert) vaikkapa opiskelemalla pari kurssia Berliinissä tai hyödyntämällä jotain VIExpertin tarjoamista monista väylistä kansainvälisyyteen erilaisten vaihto-ohjelmien, kesäkoulujen ja kansainvälisten seminaarien kautta.

Opintoja voi myös niin sanotusti suorittaa omalta kotisohvaltaan ja pysyä tiukasti Lappeenrannassa, sillä jokainen yliopistoverkoston jäsenyliopisto järjestää VIExpert-kursseja myös omalla kampuksellaan. Esimerkiksi kurssit Business in Russia ja Economic Challenges in Russia ovat VIExpert-kursseja Lappeenrannassa. Jos esimerkiksi haluaisit yhdistää LUT:n tarjoamat Venäjän bisnekseen liittyvät kurssit järkeväksi kokonaisuudeksi, VIExpert antaa tähän mahdollisuuden.

Parasta VIExpertissä on ehdottomasti sen avaamat ovet niin suurimpaan osaa muita suomalaisia yliopistoja kuin ulkomaillekin. Jos haluat kokeilla kotipaikkakuntasi yliopistossa opiskelua tai käydä pyörähtämässä kurssin verran Aalto-yliopistossa tai Hankenissa, se on mahdollista. Lisäksi ulkomaat avautuvat, eivät vain vaihdon tai verkkokurssien kautta, vaan myös VIExpert-opiskelijoiden kesken järjestettyinä reissuina Kirgisiaan, Kazakstaniin, Armeniaan ja Georgiaan.

Opiskelijaporukalla on käyty katsomassa myös menoa lähimmässä suurkaupungissa Pietarissa ja suurimassa eurooppalaisessa kaupungissa Moskovassa. Myös VIExpert-opiskelijoiden ainejärjestö Sasha järjestää uniikkeja mahdollisuuksia käydä ekskursioilla Venäjän ja Ukrainan suurlähetystöissä.

VIExpertin hyödyt eivät jää vain kursseihin ja ekskursioihin. VIExpertin takaa löytyy upea verkosto ihmisiä, ja voit olla varma, että tästä porukasta löytyy ihmisiä, jotka ovat ihan yhtä liekeissä Venäjästä tai Balkaneista kuin sinäkin. Berliinistäkin minulle tarttui mukaan uusia ystäviä ja kontakteja Amerikkaan myöten.

Lisäksi VIExpert-opintojen kautta on mahdollista saada uutta näkökulmaa tekemiseen, esimerkiksi opiskelemalla yhteiskuntatieteitä, historiaa tai syventämällä tietämystään kauppatieteistä Venäjällä tai Itä-Euroopassa. VIExpert mahdollistaa myös yksittäisten kurssien napsimisen eri maista, Baltiasta Balkanille ja Tšekeistä Venäjälle, ja laaja-alaisen opintokokonaisuuden rakentamisen. Jos Ukrainan tilanne mietityttää, voi opintojen kautta saada lisää tietoa aiheesta, esimerkiksi Helsingin yliopiston järjestämältä The European Dimensions of the Ukraine-Russia Conflict -kurssilta.

VIExpert-opinnot voivat olla valttikortti myös työnhaussa, sillä ehkä juuri VIExpert herättää työnantajan mielenkiinnon tai auttaa sinua jäämään paremmin työnantajan mieleen. Tämä pointti ei ole tuulesta temmattu, sillä VIExpertin järjestämällä Orilammen kesäkoululla olleista alumnipaneelin alumneista moni kertoi kuulleensa jälkeenpäin juuri VIExpertin nostaneen hänet työnantajan ensimmäiseksi vaihtoehdoksi työpaikkaa hakiessa.

Vähintään voit osoittaa työnantajalle pitkäjänteisyytesi ja kiinnostuksesi ulkomaita kohtaan, olethan tekniikan tai kauppatieteiden opintojen lisäksi opiskellut VIExpert-asiantuntijaopinnot. Vaikkeivat työt suoraan liittyisi Venäjään tai Itä-Eurooppaan, alumnit kertoivat olevansa yrityksissään luottohenkilöitä aina Venäjän tai Itä-Euroopan noustessa pinnalle.

Palatakseni takaisin Berliiniin ja EES Energy-kurssiin, ei opiskelu ollut pelkkää viinin maistelua, vaan kurssilta jäi käteen myös arvokasta tietoa Euroopan ja maailman energiamarkkinoista politiikan tutkimuksen näkökulmasta, ja kurssi avasi ehdottomasti silmäni kaikille mahdollisille näkövinkkeleille joista energiaa voi tarkastella.

Haku Venäjän ja itäisen Euroopan asiantuntijaopintoihin on käynnissä. Jos haluat jutella lisää VIExpertistä, voi tulla nykimään hihasta yliopistolla tai laittaa sähköpostia osoitteeseen petra.raussi@student.lut.fi.

Voit myös lukea lisää:

Uni-portaali – muita opiskelumahdollisuuksia

VIExpert – Venäjän ja itäisen Euroopan asiantuntijaopinnot

Kirjoittaja

Petra Raussi

Kirjoittaja on neljännen vuoden sähkötekniikan opiskelija ja VIExpert opiskelijayhdyshenkilö LUT:ssa.

Share with your friends


Submit
Back To Top