skip to Main Content
ActI: Älä Ole Lahna, Näyttele!
Kuva: Tomi Lapinlampi

ActI: Älä ole lahna, näyttele!

Share with your friends


Submit

90-luvun loppupuolella havahduttiin silloisessa Lappeenrannan teknillisessä korkeakoulussa eli LTKK:ssa, ettei kampuksella ollut omaa ylioppilasteatteria.

Pidettiin muutaman ajatuksesta innostuneen opiskelijan kesken kerhon perustamiskokous. Teatterin nimeksi annettiin pitkällisen mietinnän jälkeen Lappeenrannan ylioppilasteatteri  ActI. Ensi vuonna ActI juhlii 20-vuotissyntymäpäiviään.

Oma tarinani teatterikerhossa alkoi kymmenisen vuotta sitten. Oli vuosi 2006. Kuljin harrastemessuilla fuksipallerona ja pysähdyin kiinnostuneena ActI:n ständille. Epäilin tuohon aikaan vielä kykyjäni näytellä. Jäätyisin varmasti lavalla. Vuorosanat katoaisivat päästäni ihmisten tuijottaessa minua. Nolaisin varmasti vain itseni ja muut. Lähdin pois ständiltä noiden ajatusten saattelemina, mutta jäin pohtimaan silti mahdollisuutta kokeilla näyttelemistä.

Hiukan myöhemmin tapasin sattumalta fuksitapahtumassa erään silloisista actilaisista ja hän oli varma, että sopisin syksyllä esitettävään näytelmään. Päätin mennä hänen kanssaan seuraaviin harjoituksiin. Tuleva vastanäyttelijä ja ohjaaja olivat paikalla. Pääsin heti mukaan, vaikken ollut koskaan näytellyt aiemmin. Sain luettavakseni käsikirjoituksen. Tämähän on tosi hyvä! Näytelmä kertoi koskettavan tarinan eräästä tavallisesta teekkaritytöstä. Huomasin luennoillakin tapailevani päässäni repliikkejä ja olin aivan koukussa uuteen harrastukseeni. Odotin innolla lähestyvää ensi-iltaa. Näytelmä oli menestys. Se sai kivikasvoisimmankin teekkarin liikuttumaan ja tulemaan esityksen jälkeen kiittelemään. En jäätynyt lavalle. Osasin jokaisen repliikin. Tein sen sittenkin!

Nyt, yli 10 vuoden jälkeen, kauan valmistumisen jälkeenkin, olen yhä mukana toiminnassa. Se mielestäni kertoo paljon kerhosta. ActI ei ollut vain joutilaiden opiskelijailtojen piristys. Se on pikemmin yhteisö, jonka illanviettoihin on aina tervetullut vieläkin. Ihmiset vaihtuvat, mutta yhteishenki on säilynyt vuodesta toiseen lämminhenkisenä ja rentona. Kaikki toivotetaan tervetulleiksi, eikä koskaan ActI:n historiassa ole pidetty pääsykokeita. On hienoa saada kuulua näin hyvään ja kannustavaan porukkaan vuodesta toiseen.

Kevään näytelmän tekoprosessi on polkaistu käyntiin ja viikoittain järjestetään improvisaatiokokoontumisia. ActI:ssa voi monipuolisesti harrastaa niin improvisaatiota, näytelmän tekoprosessissa mukana olemista kuin kameran edessä tai takana itsensä toteuttamista.  Mukaan voi tulla myös vain katselemaan meininkiä. Näiden lisäksi järjestetään lukuisia illanistujaisia, kesäisiä lyhytelokuva-workshopeja, ensi-iltabileitä, pikkujouluja, notskeilua, mökkeilyä, lyhytelokuvakatselmuksia sun muita yhteisiä ikimuistoisia hetkiä.

Jos sinulle heräsi kiinnostus päästä itsekin mukaan ActI:n toimintaan, laita ihmeessä viestiä acti@ltky.lut.fi. Meidät löytää myös Facebookista ja nettisivuilta.

Toivottavasti näemme pian!

Kirjoittaja

Heidi Häkkinen

Kirjoittaja on ylioppilasteatteri ActI:n pitkäaikainen aktiivijäsen, jota on hänen aktiivisimpien vuosiensa aikana kutsuttu kerhon epäviralliseksi taiteelliseksi johtajaksi.

Share with your friends


Submit
Back To Top