skip to Main Content
Pakina: Rekrytoija Löytää L:t

Pakina: Rekrytoija löytää L:t

Share with your friends


Submit

Ällät, eli laudaturit, ja tarkemmin sanottuna äidinkielestä laudaturin kirjoittaneet. Miksi tämä on hakijalle selkeä etu?

Tarkastellaan nopeasti, mikä on rekrytoijan työprosessi, niin ymmärrämme paremmin, mitä vastaan me työnhakijat olemme hakiessamme työpaikkaa. Jos vastassa on rekrytoija, eikä työtehtävän tarjoaja, joutuvat hakemukset aivan erilaiseen kohteluun.

Kun rekrytoija saa eteensä 200 hakemusta samaan työtehtävään, hän jakaa ne kylmästi kyllä- ja ei-pinoihin vain CV:n ulkomuodon mukaan. Ei ole nähkääs reilua pyytää poloista rasittamaan silmiään lukemalla sisältöä, jos hakija ei ole edes ajatellut lukijan esteettisiä mieltymyksiä ansioluetteloa luodessaan.

CV:n laatimisen luulisi olevan helppoa. Työnhakukirjat ja työnvälitysnettisivut ovat pullollaan ohjeita siitä, miten sinäkin voit saada CV:si näyttämään samalta kuin kaikkien muiden. On varottava, ettei CV ole tyylillisesti vääränlainen, eikä se vain särähdä rekrytoijan silmiin, sillä näin se saattaa joutua ei-pinoon mitä todennäköisimmin. Muista kuitenkin samalla persoonallisuus, ettet huku massaan. Ei stressiä, pystyt siihen varmasti.

Seuraavaksi siirrytään lukemaan hakemuskirjeitä. Taas rekrytoijaparat joutuvat rasittamaan silmiään yrittäessään lukea asiallisen kuivia hakemuksia toinen toisensa jälkeen. Onneksi rekrytoijalla on tässäkin tilanteessa konstinsa, joilla hän nopeuttaa prosessia ja helpottaa työtaakkaansa. Rekrytoija päättääkin siis lukea vain ensimmäisen kappaleen hakukirjeistä. Jos on onnistunut kirjoittamaan säväyttävän tai jopa tyylillisesti hauskan alun, saattaa rekrytoija hyvällä jaksaa lukea loput.

Tässä kohtaa saa (ja kannattaakin) olla persoonallinen, sillä mitä taitavammin kirjoitettu hakukirje, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on tulla huomatuksi. Toisin kuin mitä työkirjat ja rekrytointisivut neuvovat, ei ole eduksesi poimia työilmoituksesta kuvaavat sanat ja hyödyntää niitä ja niiden synonyymejä hakukirjeessäsi. Tämä on heti miinusta. Ajattele nyt, kuinka monta kertaa sinäkään jaksaisit lukea ”innostunut”, ”kiinnostunut”, ”sosiaalinen” tai ”tiimipelaaja”.

Rekrytoijan karsimisprosessi on niin tehokas, että hän on juuri käyttänyt huimat 30 minuuttia 200 hakemuksen läpikäymiseen. Onneksi olkoon haastatteluun kutsutuille! Hienoa tässä on myös se, että rekrytoija on onnistunut myös poimimaan pinosta kaikki äidinkielestä L:n kirjoittaneet. Jos hakijoissa ei ollut L:n kirjoittanutta, voidaan olla varmoja siitä, että ainakin E:n kirjoittaneet jonottavat odotusaulassa työhaastatteluun.

Rekrytointiprosessin tehokas tapa poimia hakijoista parhaimmat kirjoittajat saa juurensa yritysten ainaisesta tehokkuuden lisäämisestä. Kun työnantajilla ei ole aikaa itse rekrytoida alaisiaan, päätyy yritys palkkaamaan rekrytointiyrityksen tähän hommaan.

Rekrytointiyrityksien myyntivaltteina pidetään nuorta ja energistä työvoimaa, joka tekee rekrytointiammattilaisten töitä pilkkahintaan suoraan yliopiston penkiltä poimittuina. Työnhakijan sielu lepää, kun hakemuspinon karsimistehtävän hoitaa 22-vuotias vastavalmistunut kauppatieteilijä.  Lohtua saa myös siitä, että hänen rekrytointisivuiltaan löytyy myös kahden vuoden kokemuksella ansaitulla urakokemuksella kirjoitettuja työnhakuvinkki-blogikirjoituksia.

Työnhakija:

Kirjoita hyvä hakemus. Ei ”hyvä” niin, että lauseet ovat kokonaisia, kielioppi oikein, ja saat kiinnostuksesi ja osaamisesi ilmaistua selkeästi. Vaan hyvä niin, että jopa äidinkielenopettajasi lukiossa olisi sinusta ylpeä. Kirjoita kuin Tommi Taberman tai Sofi Oksanen! Ole voittaja, ole oman elämäsi kirjoittaja.

Vinkkejä hyvän hakemuksen kirjoittamiseen (tai rekrytoijan miellyttämiseen) löydät täältä: https://tyoelama.duunitori.fi/tyohakemus-helvetista/

Rekrytoija:

Kunnia olkoon teidän, kun olette pitkän uranne saatossa saaneet aikaiseksi täydellisen ja tehokkaan systeemin erottaa jyvät akanoista (tai ainakin ällät ämmistä). Tehokkuutenne on häikäisevää ja taitonne arvostaa hyviä kirjoitustaitoja ällistyttävää. Ehdotukseni vielä kehittyneempään karsimisprosessiin on: juo kahvia, hanki lasit ja varaa enemmän aikaa. Saatat löytää hakijoista sen työtehtävään pätevimmän, etkä vain sitä joka osaa huolellisesti kirjoittaa sinua miellyttävän hakemuksen.

Kirjoittaja

Risto Närhi

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Share with your friends


Submit
Back To Top