skip to Main Content
Mielipide: Päättämistä Ei Voida Jättää Vanhemmalle Väestölle

Mielipide: Päättämistä ei voida jättää vanhemmalle väestölle

Share with your friends


Submit

LTKY:n edaattorin ja vaikuttamisaktiivin Daniel Kaartisen mukaan kuntavaalit ovat matalan kynnyksen vaalit, joihin mukaan lähteminen on jokaiselle mahdollista.

Joka kymmenes on Lappeenrannan Teknillisen yliopiston ylioppilaskunnan ja Saimaan Ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan yhteinen kuntavaaliprojekti, jolla on kolme tavoitetta: saada korkeakouluopiskelijat Lappeenrannassa äänestämään kuntavaaleissa, houkutella itse opiskelijoita ehdolle vaaleissa ja tukea opiskelijoita heidän vaalityössään, jotta heillä olisi parempi mahdollisuus päästä läpi.

Kukaan ei voi väittää, etteivätkö kampanjan tavoitteet olisi jaloja. Minusta, ja varmasti monesta muustakin, on erittäin hyvä saada nuoret kiinnostumaan politiikasta, äänestämisestä ja vaikuttamisesta. Asioista päättämistä ei voida jättää vain vanhemmalle väestölle. Oman kokemukseni mukaan vanhat ihmiset ovat itsekin kovin huonoja houkuttelemaan nuoria mukaan, joten innostuksen pitää tulla nuoren porukan sisältä.

Kuntavaalit ovat matalan kynnykset vaalit, joihin ihan kuka tahansa voi lähteä mukaan. Kuten sanomalehdistä voi monesti lukea, nykyisetkään vaikuttajat eivät ole superihmisiä eivätkä tee kaikkea oikein. Kuka tahansa meistä on sopiva ehdokkaaksi. Kokemusta ei tarvitse olla, sitä kyllä saa ajan kanssa. Jokainen on noviisi jossain vaiheessa. Tietoa ei tarvitse olla nyt, sitä saa hakemalla. Innostusta sen sijaan kannattaa olla!

Jos on yhtään intoa mennä mukaan, melkein mikä tahansa puolue on valmis ottamaan ehdokkaaksi, sillä puskaradioni mukaan suurimmilla puolueilla on nyt vaikeuksia saada listojaan täyteen. Ehdokkuus on melkein varmasti lautakuntapaikka, vaikka et vaaleissa menisikään läpi. Lautakuntia on kunnassa ja kaupungin yhtiöissä runsaasti, eikä niistä tule pelkkää kokouspalkkiota vaan myös käytännön osaamista ja tärkeitä kontakteja.

Tilastollisesti koko maata kun katsoo, jokainen ehdokas kerää n. 45 ääntä. Tämän takia ehdokaskeräys käy nyt kuumimmillaan: vaalitulos määräytyy usein ehdokkaiden määrän mukaan. Lappeenrannassa läpipääsyyn valtuustoon tulee tänä vuonna tarvitsemaan n. 200 ääntä, sillä valtuuston kokoa pienennetään 51 henkilöön 59:stä.

Politiikka on täynnä mahdollisuuksia, yllätyksiä ja kontakteja, ja se on kaiken lisäksi hauskaa. On erinomaista, että Joka kymmenes -projektia vedetään. Olen itse ehdolla, ja kannustan muita samaan. Kirjoitelkaa lehtiin, olkaa aktiivisia somessa ja vaalitoreilla. Vaikka Joka kymmenes kannustaakin äänestämään opiskelijaa, äänestäkää ketä tahansa ehdokasta  Lappeenrannassa. Tärkeintä on, että äänestää.​

Kirjoittaja

Daniel Kaartinen

Kirjoittaja on LTKY:n edaattori, energiatekniikan opiskelija, poliitikko ja aktiivinen kirjoittelija paikallislehtiin.

Share with your friends


Submit
Back To Top