skip to Main Content
Työnteko Opintojen Ohella Abitiimiläisen Silmin

Työnteko opintojen ohella abitiimiläisen silmin

Share with your friends


Submit

Abitiimissä olo on työntekoa, vaikka se ei aina siltä tunnukaan. Tiimissä työskentely vie aikaa viikoittain, enemmän tai vähemmän. Abitiimin Oona kertoo, miten työn saa yhdistettyä opiskeluun, ja miksi sitä haluaa tehdä.

Meidän työsopimuksessa lukee työajan kohdalla 10h/viikko. Työajat ovat kuitenkin hyvinkin vaihtelevia ja joustavia. Joskus on viikkoja, jolloin on kolme päivää tien päällä, joskus taas ei ollenkaan. Lukioille pidettyjen infojen määrät vaihtelevat paljonkin, ja esimerkiksi loppusyksystä on yleensä paljon enemmän infoja kuin loppukeväästä.

Joustava työaika tarkoittaa, että työmäärää pystyy jakamaan viikkojen ja päivien välillä. Infot saa sovittua yleensä aina niin, etteivät ne mene tenttien tai pakollisten luentojen päälle. Tarkoitus on kuitenkin, että kaikki saavat hoidettua opintonsa normaalisti.

Infojen lisäksi teemme toki muutakin eli tuotamme sisältöä muun muassa someen ja blogiin. Sisältöä pyritään tuottamaan koko ajan, mutta tämänkin saa lähes aina sovitettua omiin kiireisiin sopivaksi. Myös näissä pystyy pyytämään joustoa ja apua, jos tarve vaatii. Hommia jaetaan koko tiimin kesken, joten kukaan ei ole täysin yksin vastuussa mistään.

Pitää kuitenkin muistaa, että joustava on oltava myös toiseen suuntaan. Välillä viikot ovat niin kiireisiä, että infoja on pakko ottaa, vaikka kalenteriin ei meinaisi mahtuakaan. Tässä kohtaa pitää hyväksyä, että kaverin tentti menee keskiviikon bileiden edelle. Onneksi kaverit muistavat kiittää tehdyistä uhrauksista.

Tiimissä työskentely vaatii siis välillä ajankäytön hallintaa ja kiireisinä viikkoina koulutehtäviä joutuu tekemään automatkoilla tai hotellissa. Infot jaetaan kuitenkin hyvissä ajoin ja toiveita voi aina esittää, joten lopulta on hyvin paljon itsestä kiinni, saako hommat hoidettua ajallaan.

Moni kysyy, miten opinnot ovat tiimivuoden aikana edenneet, tai onko työskentely verottanut opintomenestystä. Yleinen kokemus on, ettei työskentely tiimissä ole pois opintojen etenemisestä tai opintomenestyksestä. Tässä kohtaa ihmisillä on varmasti erilaisia tavoitteita niin noppien määrän kuin laadunkin suhteen, mutta yleisesti työn ja opintojen yhdistäminen on koettu hyvin toimivaksi.

Se, mistä itse olen karsinut vuoden aikana, on lähinnä kaiken maailman kissanristiäiset, joissa tuli pari ensimmäistä opiskeluvuotta ravattua. Itse hain tiimiin vasta toisen vuoden keväällä, mikä oli itselleni hyvä päätös. Kaksi ensimmäistä vuotta oli kiva viettää vähän vapaammin, ja ehti varmasti kasvaakin vähän. Nyt ei ole tullut tunnetta, että olisi jäänyt jostain paitsi.

Tässä kohtaa on taas varmasti itsestä kiinni mahtuuko opiskelijaelämään työnteko, sillä työnteko vaatii ehdottomasti tietynlaista sitoutumista. En toki sano, että hauskanpito olisi unohtunut tiimivuoden aikana kokonaan, sitä vaan on oppinut priorisoimaan asioita eri tavalla.

Meidän tiimistä löytyy niin toisen kuin kolmannen vuoden opiskelijoita, joten mitään ohjetta työnteon aloittamiselle opintojen ohella ei voi antaa. Toiset haluavat katsella opiskelijaelämää pidempään ilman työnteon velvoitteita, toisille työnteko ja opiskelu tasapainottavat toisiaan ja toiset taas yhdistävät vastuun ja hauskanpidon näppärästi. Paras on tehdä niin kuin itsestä hyvältä tuntuu.

Miksi sitten alunperin hain abitiimiin, ja millaisena olen kokenut työskentelyn? Vaikka tiesin, että työ tuo valtavasti työkokemusta ja uusia oppeja, niin itsellä pääsyy hakea tiimiin oli aito innostus ja ylpeys omaa yliopistoa kohtaan. Halusin jakaa innostustani muille.

En ollut valmis esiintyjä tiimiin hakiessa, eikä ollut kukaan muukaan. Oikeasti ensimmäiset esiintymiset pelottivat hurjan paljon. Meille annetaan kuitenkin mielettömän paljon tietoa ja hyviä oppeja ennen kuin ketään laitetaan infolle. Vaikka eka info jännittäisi, kahdeskymmenes info ei varmasti enää jännitä, ainakaan yhtä paljon.

Esiintymisessä myös muut tiimiläiset ovat älyttömän suuri tuki. Ne jaksavat kyllä kannustaa, rohkaista ja antaa palautetta. Itselleni tiimiläisistä on muodostunut  hyviä ystäviä, joiden kanssa viettää mielellään aikaa myös työn ulkopuolella.

Moni tiimiläinen kasvaa ja kehittyy vuoden aikana hurjasti. Myös itse kuulun näihin, ja niin sen kuuluukin mennä. Vuosi tiimissä on antanut paljon sellaista, jota ei luennoilta opi,  paljon rohkeutta ja älyttömästi hienoja hetkiä. Koen, että työskentely tiimissä on antanut paljon enemmän kuin ottanut.

Parhaimmillaan työnteko opintojen ohella opettaa ja antaa paljon ja sen saa yhdistettyä mutkattomasti opiskeluun. Olen huomannut, että kalenteriin tekee mielellään tilaa työlle, joka on mielekästä ja jota saa tehdä ystävien kanssa hyvällä fiiliksellä.

Kirjoittaja

Oona Saarinen

Kirjoittaja työskentelee markkinointiassistenttina LUT Abitiimissä.

Share with your friends


Submit
Back To Top