skip to Main Content
Saimaa Sunset – Festari Opiskelijoilta Opiskelijoille

Saimaa Sunset – Festari opiskelijoilta opiskelijoille

Share with your friends


Submit

Toukokuussa yliopisto teki päätöksen, että se ei järjestä Green Party:a enää vuonna 2015. Festivaalia tekemässä olleet Marjukka ”Myy” Muukkonen ja Siiri Kähönen päättivät järjestää tilalle korvaavan tapahtuman, jotta Fuksiviikot saisivat edelleen ansaitsemansa lopetuksen.

Keitä olette ja mistä tunnette toisenne?

Olemme olleet kämppäkavereita ja hyviä ystäviä fuksivuodestamme lähtien. Opiskelemme molemmat kauppatieteitä kolmatta vuotta ja tässä on tullut tehtyä yksi jos toinenkin projekti yhdessä. Olimme esimerkiksi molemmat AIESEC:n toiminnassa ja hallituksessa mukana pari vuotta sitten. Homma pelaa sen verran hyvin yksiin, että ollaan mietitty yhteisen yrityksen perustamista opintojen jälkeen.

Mistä saitte idean festivaalin järjestämiselle?

Projekti alkoi toukokuun alussa, kun tuomio kaksi vuotta putkeen järjestetyn Green Party -tiedefestarin lopettamisesta tuli. Olimme molemmat edellisenä vuonna tapahtuman taustajoukoissa ja mielestämme se oli yksi parhaista tapahtumista ja kokemuksista koskaan. Yliopisto oli luvannut Siirille, että jos Green Party järjestetään jälleen, hän pääsee hoitamaan Juuso Almgrenin jalanjäljissä projektipäällikön hommaa. Ymmärrettävistä syistä yliopiston budjetti ei tapahtumaan riittänyt. Olemme molemmat kiinnostuneita tapahtumajärjestämisestä ja meillä on siitä myös jonkun verran kokemusta.

Mikä taho tapahtuman järjesti, jos ei yliopisto?

Aika nopeasti tuli ilmi, että tätä ei ollut mahdollista toteuttaa ilman omaa yhdistystä. Perustimme Saimaa Sunset ry:n helpottamaan muun muassa sponsorien hankintaa, rahaliikennettä, verotusta ja lupia.

Mistä saitte rahoituksen?

Aluksi vain yliopisto oli rahoittamassa tapahtumaa eli lähdimme käytännössä siis nollasta. Luotimme rahoituksen saamiseen sen verran, että bookkasimme bändit jo toukokuussa. Sponsorit lähtivät lopulta jopa yllättävän mielellään mukaan toteuttamaan tapahtumaa ja saimme heidän ansiostaan myös upeaa oheisohjelmaa alueelle. Tapahtuma paisui aika paljonkin alkuperäisestä ideasta, joka oli järjestää pieni pikniktapahtuma ja ehkä yksi bändi soittamaan. Kun saimme Beats and Stylesilta tarjouksen, päätimme, että tästä tuleekin hieman isompi festivaali. Lopulta mukana oli kymmenen yhteistyökumppania.

Teittekö kaiken kahdestaan?

Ei todellakaan tehty, eikä todellakaan olisi kyetty. Meillä oli aluksi muutaman hengen ydinporukka, joka paisuikin 30 hengen tiimiksi. Suurin osa rekrytoitiin vanhoista Green Partyn järjestäjistä, mutta myös muualta. Lopulta tekemässä oli porukkaa niin tekniikan, kauppiksen kuin ammattikorkeankin puolelta. Korvaamattomina niminä pakko nostaa esille talous- ja byrokratiavastaavamme Polina Vauhkonen ja yliopiston projektipäällikkö Sami Jokelainen, joka antoi meille henkistä tukea alusta lähtien.

Yleisesti täytyy todeta, että prosessin aikana olemme kohdanneet uskomatonta joustavuutta, visiointikykyä ja osaamista kaikilta joiden kanssa on tullut tehtyä yhteistyötä. Myös byrokraatit yllättivät toiminnallaan; vaikka byrokratiaa oli jopa naurettavan paljon ja välillä tuntui, että vaadittavien lupien hakemisen alle musertuu, ilmeni, että byrokraatitkin ovat vain ihmisiä jotka haluavat kieltämisen sijaan mahdollistaa hienoja asioita. Monet hankitut luvat toivat myös turvaa.

Mistä tulee nimi Saimaa Sunset?

Halusimme erottaa edellisten vuosien tapahtuman omasta tapahtumastamme. Toimimme lähinnä siksi, että tänä vuonna kohderyhmämme olivat nuoret ja erityisesti opiskelijat. Toisaalta nimen muutos oli myös siksi looginen päätös, että Tiedefestarit poistuivat musiikkifestivaalin yhteydestä.

Nimi Saimaa Sunsetille keksittiin eräänä iltana, kun olimme kävelemässä jatkovastaavamme Minnan kanssa Huhtiniemessä. Olimme juuri samana päivänä päättäneet ottaa festivaalin järjestämisen kontollemme. Auringonlasku oli tajuttoman kaunis ja tajusimme, että se fiilis mikä meille tuli musiikkia kuunnellessamme, oli se, minkä halusimme yleisöllemme tarjota.

Menikö kaikki putkeen?

Yllättävän pienellä stressillä pääsimme tämän neljän kuukauden aikana, kun projektia toteutettiin. Kaikki katastrofit tuntuivat pakkautuvan viimeisille viikoille. Esimerkiksi tapahtumaa edeltävänä maanantaina saimme kuulla, että meillä ei ollutkaan luvattuja järjestyksenvalvojia ja että artisteistamme Younghearted joutui perumaan tulonsa laulajan sairastumisen vuoksi. Anniskelualuetta meidän ei alun perin ollut tarkoitus hoitaa itse, vaan siihen oli tulossa ulkopuolinen toimija, joka joutui perumaan muutamaa viikkoa ennen festivaalia. Siihen liittyi oma hässäkkänsä lupien, kalusteiden ja työntekijöiden hankkimisessa. Nyt kun näitä juttuja miettii ei voi kuin nauraa ja ihmetellä, ettei kenellekään tullut hermoromahdusta viimeisellä viikolla.

Parasta oli kuitenkin se, kun tapahtumapäivänä Myy meni hakemaan lavabanderolleja, eikä tilaus ollut mennyt perille. Onneksi meille painettiin muutamassa tunnissa hieman pienemmät versiot tilalle. Myös Skinnarilan Henki konkretisoitui, kun anniskelualueen kassasta loppuivat illalla kaikki kolikot; KRK, Kaplaaki, Ketek sekä Armatuuri avasivat kassansa ja vaihtoivat meille rahaa, kun sitä ei mistään muualta olisi enää saanut.

Mites ensi vuonna? Tuleeko Saimaa Sunset uudestaan?

Kyllä tässä järjestäjien kanssa on ollut puhetta, että eiköhän me tähän taas ryhdytä J Palautekysely on avoinna netissä tapahtuman sivuilla, jonne palautetta ja ideoita saa esittää. Koska ensi vuonna meillä on enemmän aikaa, järjestämme keväällä rekrytoinnin, josta lisätietoa tuonnempana.

Saimaa Sunset kiittää:

 • Aalef
 • Etelä-Karjalan Yrittäjät
 • Giggling Marlin Lappeenranta
 • K-Supermarket Sammonlahti
 • LUT
 • LTC Otso
 • LOAS
 • MMA – Myynnin ja Markkinoinnin Ammattilaiset
 • Suomen Ekonomit
 • Technopolis
 • TEK
 • Tapahtuman vapaaehtoiset 

 

Teksti Topias Olkkonen

Kuvat Teemu Leino

Share with your friends


Submit
Back To Top