skip to Main Content
Kuninkaallisia Skinnarilassa

Kuninkaallisia Skinnarilassa

Share with your friends


Submit

Kuninkaallisia Skinnarilassa

Ruotsin kuningaspari vieraili äskettäin Lappeenrannassa. Millainen oli kuningasparin vierailupäivän ohjelma?

Kuningaspari saapui vähän ennen yhtätoista Lappeenrannan rautatieasemalle. Siellä heitä oli odottamassa paljon kaupunkilaisia. Ruotsalaiset lehdet näyttivät otsikoivan vastaanottoa kertomalla, että kuninkaalliset otettiin vastaan kuin rocktähdet. Sen jälkeen alkoi vierailu Saimaan ammattikorkeakoulun ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston yhteisellä kampukselle. Kampusvierailulla kuningasparille ja heidän delegaatiolleen esiteltiin suomalaista hoitoalan koulutusta, erityisesti dementian hoitoa, josta kuningatar on kiinnostunut. Kampuksella tutustuttiin myös ammattikorkeakoulun ja yliopiston yhteisen LUMA-keskuksen Sammonlahden koulun oppilaille järjestämään ohjelmoinnin ja robotiikan työpajaan. Yliopiston puolella tutustuttiin yliopiston huippututkimukseen vedenpuhdistusteknologiassa. Kampusvierailun jälkeen oli lounas Raatihuoneella. Sen jälkeen kaupunginteatterilla kulttuuritapahtuma, jossa oli niin ruotsalaisia kuin suomalaisiakin nuoria esiintyjiä. Erityisen mukavaa oli, että mukana oli ruotsinsuomalaisia, jotka puhuivat sekä suomea että ruotsia. Yleisönä kaupunginteatterilla oli alueen koulujen oppilaita. Tämän jälkeen kuningaspari vieraili Linnoituksessa ortodoksikirkossa ja sen jälkeen UPM:n biojalostamolla Kaukaalla. Kotiin Tukholmaan kuningaspari lensi Lappeenrannan lentokentältä.

kunkkujuttu_1

Miten kuvailisit vierailupäivän tunnelmaa?

 Kuningaspari loi omalla karismallaan koko päivään leppoisan tunnelman ja erittäin myönteisen hengen. He ovat todella ammattilaisia ja osaavat huomioida kaikki ympärillään olevat ihmiset. Heissä on jotakin, jota voi kuvata vain niin vanhanaikaisella sanalla kuin SIVISTYS. Sitä paitsi minusta vaikutti, että he olivat aidosti kiinnostuneita kaikesta näkemästään. Minulla oli kerran-elämässä-tyyppinen mahdollisuus istua kuninkaan vieressä lounaspöydässä. Lounaskeskustelun perusteella kuningaspari tuntui olevan vaikuttunut kaikesta Lappeenrannassa näkemästään.

 Miksi vierailu suuntautui juuri Itä-Suomen Lappeenrantaan?

 Tässä vastaan kirjoittamalla tähän suoran sitaatin kuninkaan puheesta vierailun ensimmäisenä päivänä presidentinlinnan illallisella, johon minulla oli niinikään kerran-elämässä-tyyppinen mahdollisuus osallistua. Kuningas sanoi näin: ”Suomessa on myös paljon muuta, joka kiinnostaa meitä Ruotsissa. Torstain vierailumme Lappeenrannan ammattikorkeakoulussa tulee olemaan antoisa. Tämä on koulumuoto, jota meillä ei Ruotsissa samalla tavalla ole. Tuon vierailun lisäksi juuri Itä-Suomi on alue, jonka haluamme oppia tuntemaan paremmin. Haluamme laajentaa yhteyksiämme myös niihin osiin Suomea, jossa Ruotsia ei ehkä tunneta niin hyvin ja joissa ruotsin kieltä ei käytetä niin laajalti. Muun muassa tästä syystä olemme perustaneet uuden konsulaatin Lappeenrantaan.”

Mikä merkitys vierailulla oli Saimialle ja LUTille?

 Meidän Lappeenrannan mallimme, jossa ammattikorkeakoulu ja yliopisto toimivat yhdessä ja puhaltavat myönteisessä hengessä yhteen hiileen, sai paljon näkyvyyttä niin Suomessa kuin Ruotsissakin. Me pystyimme vakuuttamaan osaamisellamme, jota meillä on yhteen laskettuna melkoisen monipuolisesti. Lisäksi olen kuullut monien työntekijöiden ja opiskelijoiden sanovan, että  vierailu oli kuin juhlapäivä, jossa kaikki saivat olla mukana.

 Parhaimmillaan tästä voisi alkaa myös opiskelija- ja henkilöstövaihdon vilkastuminen Ruotsin suuntaan ja sieltä tännepäin. Tässä pyytäisinkin teiltä opiskelijoilta vetoapua konsulin tehtävässäni. Mielellään voisimme yhdessä keskustella, miten voisimme lisätä Ruotsi-yhteyksiämme Skinnarilasta, nyt kun ne on aika korkealla tasolla käynnistetty 🙂

 Olette Ruotsin kunniakonsuli, miten olette päätyneet kyseiseen virkaan?

 Tämä kunniakonsulin tehtävä ei ole virka, vaan oman rehtorin työni ohella ihan sivutoiminen tehtävä. Työhuoneeni seinällä on kuninkaan allekirjoittama valtuutus, jolla minut valittiin tehtävään. Uskoisin, että minut valittiin siksi, että olemme perheeni kanssa asuneet jonkin aikaa Linköpingissä, Ruotsissa. Minulla on edelleen aito harrastus sekä ruotsin kieleen että ruotsalaiseen kulttuuriin ja kaikkeen muuhunkin Ruotsiin liittyvään. Kuulun siihen harvaan itäsuomalaisten joukkoon, joka puhuu ruotsia mielellään ihan joka paikassa ja myös kovalla äänellä 🙂 Tuohon ruotsin puhumiseen kutsun mielelläni teitä kampuksen opiskelijoitakin mukaan. Yhdessä voimme saada paljon aikaan.

 Tuo Linköping valikoitui muuten aikoinaan paikaksi siksi, että se oli Lappeenrannan teknillisen korkeakoulun kansainvälinen kumppani siihen aikaan. Perheemme tai oikeastaan mieheni oli Linköpingissä tutkijavaihdossa.

kunkkujuttu_3

Mitä ovat konsulin ja konsulaatin pääasialliset tehtävät?

Konsulaatti hoitaa Lappeenrannassa tietysti kaikki konsulaatille kuuluvat rutiinitehtävät kuten esimerkiksi passien luovutuksen ja erilaisten asiakirjojen välittämisen suurlähetystöstä tai ruotsalaisilta viranomaisilta Ruotsin kansalaisille. Lappeenrannassa pääasiallisin tehtävä on kuitenkin Ruotsin tunnettuuden ja Ruotsin asioiden edistäminen. Olen toiminut kunniakonsulina vajaan vuoden ja tällä kuningasparin vierailulla nyt päästiin aloittamaan. Tässä on erinomaisen hyvä pohja ponnistaa nyt ruotsin kielen ja kulttuurin sekä elinkeinoelämän yhteyksien edistämisessä.

Miksi juuri Lappeenrantaan ja Saimian tiloihin on perustettu Ruotsin konsulaatti?

 Tämä johtuu ihan pelkästään siitä, että minä olen Saimaan ammattikorkeakoulun rehtori. Konsulaatti muuten liputtaa Ruotsin lipuilla maan suurimpina juhlapäivinä. Kun esimerkiksi vappuaattona Skinnarilassa liehuvat Suomen ja Ruotsin liput, niin se tapahtuu kuninkaan syntymäpäivän kunniaksi. Muita liputuspäiviä ovat kuningattaren ja kruununprinsessan syntymäpäivät, Ruotsin kansallispäivä 6.6. sekä ruotsalaisuuden päivä marraskuussa.

 

Teksti: Anneli Pirttilä
Kuvat: Teemu Parviainen ja Teemu Leinonen

Share with your friends


Submit
Back To Top