skip to Main Content
Valitse Oikein Ensimmäisellä Kerralla, Toiseen Yritykseen Et Saa Opintotukea

Valitse oikein ensimmäisellä kerralla, toiseen yritykseen et saa opintotukea

Share with your friends


Submit

 

Eduskunnan käsittelyssä on tällä viikolla opintotukilakiin lakimuutos, joka hyväksyttäessään muun muassa poistaisi opintotuen toisesta samantasoisesta korkeakoulututkinnosta (Hallituksen esitys). Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että alan vaihdon tai muun syyn takia toisen tutkinnon suorittaminen tulisi rahoittaa jokaisen itse. Esimerkiksi työskentelemällä opiskelun ohessa. Tai sitten todellisemman vaihtoehdon mukaisesti: opiskelu suoritettaisiin työn ohessa. Kuvitellaanpa vaikka tilanne (ei tarvitse edes kuvitella, tilanne on yleinen ja monelle tuttu), jossa muutaman vuoden tutaa opiskellut teekkari huomaa, että kaupan ala kiinnostaa enemmän kuin tekniikka. Tällöin mahdollisesti alkaisi kiinnostamaan hakeminen katille ja näin ollen koulutusohjelman vaihto. Koska lakiesityksen mukaisesti samantasoiseen tutkintoon ei voi saada tukia, ei teekkarin kannata suorittaa kanditutkintoa, koska hän saisi tällöin opintotukea seuraavan kerran vasta, kun kanditutkinto katin puolella olisi suoritettuna. Tämä ei ainakaan nopeuttaisi opiskelijan siirtymistä työelämään ja työurien pidentämistä.

Nykyisen muotoinen opintotuki on ollut olemassa noin 20 vuotta ja tässä ajassa sitä on ehditty paikkailemaan ja muuttamaan jo 80 kertaa.  Vastaavaa muutostahtia on hankalaa kuvitella mihinkään muuhun ihmisten toimeentuloon liittyvään kuten ansiotulon verotukseen. Opintotuki on opiskelijan pääasiallinen ja joillekin ainoa tulonlähde. Nykyisellä muutostahdilla ja ehdoilla opintotukea ei voida pitää opiskelijoiden toimeentulona, vaan se on ennemminkin koulutuspoliittinen väline. Onko opiskelijan toimeentulo oikea paikka ohjata valmistumisajoissa ja muissa opiskeluasioissa, vai pitäisikö ohjauksen tapahtua muuta kautta?

 

LTKY:n hallituksen sosiaalipoliittinen vastaava

Ville-Matti Rissanen

Share with your friends


Submit
Back To Top