skip to Main Content
Maija Kangasniemi: Opintotuki On Kahdenkertaista Kyttäystä

Maija Kangasniemi: Opintotuki on kahdenkertaista kyttäystä

Share with your friends


Submit

Opiskelun mahdollistava ja opintojen suorittamiseen tavoite ajassa ja –järjestyksessä kannustava opintotuki on kaunis ajatus – joskin käytännössä täysin toimimaton. Nykyinen opintotuki on rakennettu ajatukselle opintojen suorittamisesta täysipäiväisinä ja opinto-oppaan suoritusjärjestystä noudattaen.

avoinyo

Reaalimaailma toimii eri tavoin. Kurssitarjotin ei aina palvele opiskelijaa ja kandidaatintutkinto voi siirtyä sivuainekurssin tenttipäivien mahdottomuuden tai kielikeskuksen täysien kurssien vuoksi kuukausilla eteenpäin. Toisinaan eteen tulee työmahdollisuus, josta kieltäytyminen olisi ns. kusemista tuleviin muroihinsa.

Suomalainen opintotukijärjestelmä on poliittisen, kosmeettisen viilailun kohteena vuodesta toiseen, usein jopa useasti vuodessa. Tämän viilailun lopputuloksena nykyinen opintotuki vetää monimutkaisuudessaan vertoja jopa suomalaiselle sosiaaliturvajärjestelmälle: Opintotuen piiriin kuuluu tällä hetkellä neljän erilaisen järjestelmän tuensaajia. Opintojen aloitusvuodesta riippuen tuen suuruus ja enimmäisaika vaihtelevat. Samaan aikaan opintojen edistymisvaatimukset ja mahdolliset perusteet tukiajan pidennykselle ovat muuttuneet. Myös opintolainan hyvitysjärjestelmä on kokenut muutoksen.

Opintotuen eläessä jatkuvan myllerryksen keskellä, yksi sen elementti on pysynyt lähes koskemattomana – Tulorajat. Vaikka tulorajat nousivat vuoden 2008 alussa 30 %, ovat ne edelleen auttamattoman jäljessä elinkustannusten ja taulukkopalkkojen kehityksestä. Tulorajoja perustellaan sillä, ettei liian suuri ansaintaraja opintojen aikana kannusta valmistumaan aikataulussa. Voidaan myös aiheellisesti todeta, että opintotuki on vähimmäistoimeentulo, ei palkkio suoritetuista opinnoista.

Opiskelija tasapainottelee jo 20 opintopisteen vuosittaisen minimivaatimuksen ja jokaista tukikuukautta kohti vaadittavan 5 opintopisteen suorituksen kanssa. Näitä seurataan lukuvuosittain, vuosituloja samanaikaisesti kalenterivuosittain.

Voisimmekohan jo unohtaa ajatuksen opiskelijan tulojen kyttäämisestä? Aloittavalla opiskelijalla on käytössään 50 tukikuukautta, jotka on sidottu tiukasti opintojen edistymiseen. Samanaikaisesti opintoaikoja sekä opiskelijan poissaolo-oikeutta kiristetään, eli opiskelijaelämän auvoisuudesta ja palkkatulojen sekä opiskelijaetujen yhdistelmästä ei pääse nauttimaan enää ikuisesti. On ihan aiheellista kysyä, onko tuon 50 kuukauden lisätulolla mitään väliä: Jos ajankäyttösi sallii täysipäiväisen työskentelyn sekä 20 opintopisteen pyöräyttämisen, kaikki voittavat. Kansantalous kasvaa, opinnot edistyvät ja parhaimmassa tapauksessa oppimistakin pääsee tapahtumaan. Opintotukea valvotaan jo nyt tiukasti, tulorajat ovat turha lisärajoite.

Opintotuen tulorajojen poisto vähentäisi byrokratiaa. Se lisäisi nuorten työntekijöiden työmahdollisuuksia. Tarjoaisi joustoa, samalla parantaen nuorten asemaa työmarkkinoilla. Vähentäisi ahdistusta tukiviidakossa. Nostaisi elintasoon vaikuttamisen mahdollisuuksia. Antaisi enemmän mahdollisuuksia kuin uhkakuvia.

 

Kokeiltaisiinko?

Maija Kangasniemi

Kokoomusopiskelijoiden pääsihteeri

Share with your friends


Submit
Back To Top