skip to Main Content
Paljon Melua Liikunnasta

Paljon melua liikunnasta

Share with your friends


Submit

Lappeenrannassa ovat asiat hyvin: jokainen saa asunnon ja pääsee YTHS:lle sekä opintoneuvojalle nopeammin kuin missään muualla. Täällä AMK ja yliopisto ovat lähimpänä toisiaan niin fyysisesti kuin henkisestikin. Kaikki kansalliset kokeilut toteutetaan ensimmäisenä täällä ja muut seuraavat miten Skinnarilassa asiat toimivat. Ja hyvinhän ne toimivat.

Edelläkävijöitä olemme myös liikunnassa. SaLUT korkeakoululiikuntahankkeemme käynnistyi talvella 2012 ja on siten pitkäikäisin yliopiston ja AMK:n liikunnat yhdistävä palvelukokonaisuus. Käytännöt luotiin lähes tyhjästä ja työntekijöitäkään ei tarvittu kuin yksi. Sittemmin vastaavanlaisia hankkeita on toteutettu ainakin Jyväskylässä ja Tampereella noudattaen meidän esimerkkiämme. Olen käynyt itse tutustumassa näihin molempiin, ja SaLUT toimii tässä vertailussa harvinaisen pienillä resursseilla ja todella tehokkaasti.

Uskon vahvasti, että toimivat liikuntapalvelut ovat yliopiston tärkeimpiä vetovoimatekijöitä. Kuitenkin nykyisellään yliopiston kuntosalien käyttäjät joutuvat harjoittelemaan toisinaan jopa vaarallisilla laitteilla. Tästä ei ole syyttäminen SaLUT:ia, vaan yliopistoa, jonka vastuulla salien ylläpito edelleen on. Ongelmia syntyy, kun SaLUT:n pitää perustella toimintaa, jota se ei edes tee.

Liikuntapassi ei ole vain kuntosalikortti. Naurettavan alhaista hintaa vastaan opiskelija saa käyttöönsä kaikki palloiluvuorot, peilisalivuorot, personal trainer-palvelut ja tuki- ja liikuntaelinklinikan käynnit. Lisärahalla palvelutarjonta vielä tuplaantuu. Kampuksen kuntosaleja ei voi nähdä tästä erillisenä toimintana, jolloin paketin jokainen osa pitää olla kunnossa. Älä siis jätä meitä yksin yliopisto, vaan kanna vastuusi!

Käyttäjilleen SaLUT on yhtälailla arvokysymys. Koska moni nykyinen opiskelija vielä muistaa ne kultaiset vuodet, kun yliopiston salit olivat vapaassa, ilmaisessa käytössä, on nykyinen maksullinen palvelu hankala sulattaa. Toisaalta, kuka muistaa vielä ne harmaantuneet vuodet, kun liikunnasta sai opintopisteitä? Nyt olemme joutuneet valitsemaan kaikille ilmaisten, massamonstereja tukevan pumppaamisen ja monipuolisen, koko yhteisön hyvinvointia lisäävän maksullisen liikunnan väliltä. Ei liene epäselvää, kumpaa itse kannatan.

Haluan nähdä tulevaisuuden opiskelijakulttuurin kokonaisvaltaisena. Siinä yhteisö tukee hauskanpitoa, luovuutta ja hyvinvointia sopivassa suhteessa. Tässä asiassa olemme jo nyt edelläkävijöitä Lappeenrannassa. Olen myös varma, että samat keskustelut käydään lähitulevaisuudessa myös Tampereen ja Jyväskylän yhteisöissä. Tällöinkin toimivat käytännöt on jo löydetty täällä.

LTKY, hallituksen puheenjohtaja
Tomi Mankinen

Share with your friends


Submit
Back To Top